Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Formularz - nowe okno
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kewys
Witam

Mam taki problem i nie wie co z tym począć bo mam za małe umiejętności winksmiley.jpg

Mam formularz na stronie i skrypt php w pliku "skrypt.php"

1. <form action="skrypt.php" method="post" >
  2.  
  3. <input type="text" name="dana" </input>
  4.  
  5. </form>

"skrypt.php"
  1. <?php
  2.  
  3. $form = $_POST[dana];
  4. echo '<p>form</p>';
  5. ?>

No i dziala tyle ze otwiera mi sie nowe okno i dopiero wyswietla napis, co zrobic zeby sie wyswietlilo w tym samym oknie pod formularzem na przyklad?

Prosze pomozcie, spedzilem sporo czasu na googlowaniu ale bez skutkow :/

Z gory dzieki za pomoc
pzdr
kossa
z tego kodu który podałeś nie wynika żeby otwierało się nowe okno - wydaje mi się że błąd masz w innym miejscu w oknie

poszukaj w swoim kodzie np. window.open... albo target="_blank"

Pozdrawiam,
Łukasz
kewys
Sorki moze zle to ujalem faktycznie :/
Oto chodzi ze po wykonaniu skryptu laduje sie nowa strona w bierzacym oknie z wynikiem tego skryptu i tylko tym wynikiem.
Mam nadzieje ze teraz wiadomo o co chodzi...

pzdr
lukir
Jeżeli dobrze zrozumiałem, to chodzi Ci o to, żeby tuż po wpisaniu czegoś w formularzu wyświetliła się wpisana przez użytkownika wartość pod formularzem i wszystko bez odświeżania?

Trzeba użyć technologii AJAX ->dużo o tym jest na forum, ale jak nie znajdziesz, podam linka, który wydaje się dobry ;]
kewys
Hmm ja dopiero php sie ucze a tu jeszcze jakies AJAXy trzeba do takich podstaw? :/
A z odswiezeniem sie w jaki sposob da to zrobic to znaczy zeby nie przechodzil do nowej strony i wracal tylko ja odswiezyl?(jezeli sie da)

No nic trzeba bedzie sie zapoznac z tym AJAXem winksmiley.jpg

pzdr

EDIT:

Acha a co jezeli bym chcial np tylko dane formularza do pliku zapisac (za pomoca skryptu php) i zeby nie otwieral mi tego "nowego okna"?
Cienki1980
Z tego co zrozumiałem to chcesz wysłać formularz coś zrobić z danymi z formularza i ... no właśnie i co ma się pokazać questionmark.gif Czysty formularz questionmark.gif Komunikat, że dane zostały przetworzone questionmark.gif Czy jeszcze coś innego questionmark.gif

Wydaje mi się, że nie chodzi tu o zatwierdzenie formy bez odświeżania strony, więc AJAX nie będzie tu potrzebny.
kewys
Mial by sie poprostu pokazac wpisany tekst do formularza pod tym formularzem, moze byc z odswiezeniem skoro w innym wypadku potrzebne jest wsparcie dodatkowe.

Czyli w gruncie rzeczy chodzi o przetworzenie danych formularza bez uruchamiania tego w "nowym oknie".
Cienki1980
  1. <?php
  2. echo "<form action="nazwa_pliku.php" method="post">";
  3. echo "<input type="text" name="dana">";
  4. echo "<input type="submit"></form>";
  5.  
  6. if($_POST["dana"]!='')
  7.  echo $dana;
  8. ?>

Schematyczny prosty przykład ... całość umieszczasz w pliku nazwa_pliku.php

PS. A ja dalej nie wiem co rozumiesz przez "nowe okno". Jeżeli tak traktujesz to, że po naciśnięciu SUBMIT strona się przeładowywuje i chcesz tego uniknąć to polecany wcześniej AJAX.
kewys
Wkleilem ten kod ktory mi podales do index.php zmienilem w kodzie rowniez nazwe na index.php no i strona sie przeladowywuje ale bez efektu - w postaci wypisania tego tekstu z formularza :/
No a tak poza tym nie do konca o to mi chodzilo bo chcialem miec skrypt php w osobnym pliku niz ten formularz.

Pod pojeciem nowe okno tak jak pisalem wczesniej mam namysli to ze strona mi sie przeladowywuje ale z zawartoscia inna niz poczatkowa czyli jedynie z zawartoscia: wypisana przez skrypt php.

dzieki i pzdr
Cienki1980
Cytat(kewys @ 4.04.2007, 16:52:36 ) *
Wkleilem ten kod ktory mi podales do index.php zmienilem w kodzie rowniez nazwe na index.php no i strona sie przeladowywuje ale bez efektu - w postaci wypisania tego tekstu z formularza :/
No a tak poza tym nie do konca o to mi chodzilo bo chcialem miec skrypt php w osobnym pliku niz ten formularz.

Pod pojeciem nowe okno tak jak pisalem wczesniej mam namysli to ze strona mi sie przeladowywuje ale z zawartoscia inna niz poczatkowa czyli jedynie z zawartoscia: wypisana przez skrypt php.

dzieki i pzdr

Co do tego, że sie nie wypisuje to mój błąd ...
zamiast
  1. <?php
  2. echo $dana;
  3. //powinno być 
  4. echo $_POST['dana'];
  5. ?>

A co do umieszczenia formularza w pliku xx a wykonanie pliku yy po zatwierdzeniu formularze to nie rozumiem problemu ... tworzysz w pliku xx formularz
  1. <form action="yy.php" method="post">
  2. .
  3. </form>

i w pliku yy.php robisz z danymi co zechcesz.

No chyba, że znowu nie rozumiem problemu tongue.gif
kewys
No z ta poprawka dziala ;]
Ale z tym osobnym plikiem to nie wiem jak bo przeciez wlasnie tak robilem.
Bo jak w "action" samo siebie wywoluje to wszystko jest ok ale jest problem gdy wywoluje inny skrypt :|

I tak wlasnie w skrocie brzmi moje glowne pytanie: Czy da sie wykonac skrypt php nie przechodzac do strony o nazwie tego skryptu?

zamieszalem? smile.gif

pzdr
Cienki1980
Pewnie ze się da:
plik1.html
  1. <form action="plik.php" method="post">
  2. <input type="text" name="dana">
  3. <input type="submit" value="zapisz">
  4. </form>

plik.php
  1. <?php
  2. if($_POST['dana']!='')
  3.  echo $_POST['dana'];
  4. ?>

I to było by tyle.
kewys
Hmmm u ciebie to dziala? U mnie na nowej stronie wyswietla wynik, moze mam cos zwalone ;|

edit:

Hehe no jasne ze to twoje sie w nowym oknie bo przeciez wypisujesz tekst a zeby wypisac ten tekst to musi przeladowac strone, tak mi sie wydaje.
Czyli chyba sie nie da wypisac czegos w skrypcie do innej strony smile.gif
No nic poczytam troche to bede wiedzial jak to moze porobic i wtedy moze napisze jak to zrobilem;]

Dzieki za pomoc

jezeli jeszcze jakies uwagi to piszcie biggrin.gif
rojmarek
z tego co czytam, to do tego zadania JS spokojnie by wystarczył... ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.