Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [css][html] jak zrobić taką stopke?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kononowicz
Jak zrobić stopke taką jak jest np. na stronie:

http://www.mozilla-europe.org/pl/products/firefox/
questionmark.gifquestionmark.gif

Czyli nieruchoma stopka na samym dole... mam nawet ksiązke do CSSa (troche sie chwale tongue.gif) jednak i tak nie moge do tego dojsc...
maryaan
a jakie sa inne stopki? latajace? przeciez mozesz przejrzec zrodlo strony i zalaczone css-y to nie wiem w czym problem
kononowicz
Cytat(maryaan @ 14.01.2007, 16:39:13 ) *
a jakie sa inne stopki? latajace? przeciez mozesz przejrzec zrodlo strony i zalaczone css-y to nie wiem w czym problem

no faktycznie ... zrodlo strony wiem jak sprawdzic a styl questionmark.gif
maryaan
podobno masz ksiazke o css-ie to sobie znajdz info w jaki sposob sie dolacza style do strony...
kononowicz
Cytat(maryaan @ 14.01.2007, 16:45:02 ) *
podobno masz ksiazke o css-ie to sobie znajdz info w jaki sposob sie dolacza style do strony...

no to forum powinniscie usunąc bo w koncu ksiązki są ... gdybym potrafił zrobić to za pomoća tej ksiązki to bym nie tworzył topicu

a tak poza tym to nawet skopiowałem cały css odpowiedzialny za ta stopke i lipa...
maryaan
nie za pomoca ksiazki tylko wlasnego mozgu :] na poczatku masz zlinkowane 5 arkuszy css (ale to juz pewnie wiesz skoro "caly" css skopiowales). Musisz przeczesac je w poszukiwaniu wpisow formatujacych okreslone elementy

btw dolaczaj do postow listingi tego co napisales/skopiowales bo teraz to nie wieadomo czy skopiowales linki, cale cssy, czy walnales literowke w ktoryms elemencie etc etc...
kononowicz
Cytat(maryaan @ 14.01.2007, 18:59:51 ) *
nie za pomoca ksiazki tylko wlasnego mozgu :] na poczatku masz zlinkowane 5 arkuszy css (ale to juz pewnie wiesz skoro "caly" css skopiowales). Musisz przeczesac je w poszukiwaniu wpisow formatujacych okreslone elementy
btw dolaczaj do postow listingi tego co napisales/skopiowales bo teraz to nie wieadomo czy skopiowales linki, cale cssy, czy walnales literowke w ktoryms elemencie etc etc...

skopiowałem wszystkie elementy cssa zwiazane z id=footer i to nie dało takiego efektu jak na danej stronie ...

Czy ktos ma po prostu jakis przepis na stopke jak na linku w pierwszym poscie??
dr_NO
eh ... prosto:
Kod
#stopka
{ height: 100px;
border-top: 2px solid green;
background: #fff url('obrazki/stopka-bg.gif');
color: dark-green;
padding: 15px 5px 5px 5px;
}

i to wszystko w sumie ... a napisz jeszcze jakiego "efektu" Ci nie daje ?
kononowicz
Cytat(dr_NO @ 14.01.2007, 20:22:23 ) *
eh ... prosto:
Kod
#stopka
{ height: 100px;
border-top: 2px solid green;
background: #fff url('obrazki/stopka-bg.gif');
color: dark-green;
padding: 15px 5px 5px 5px;
}

i to wszystko w sumie ... a napisz jeszcze jakiego "efektu" Ci nie daje ?

uff udało sie. wystarczyło dopisac

position: absolute; bottom: 0; left: 0;

ale mam jeszcze pytanie jak zrobić ,zeby tekst na stopce był wysrodkowany ale nie w poziomo tylko pionowo...
konraddo
css'a stronki http://www.mozilla-europe.org/pl/products/firefox/ tez mozna latwo sprawdzic

w kodzie sa linki do plikow css'a
tu akurat jeden z nich bo jest kilka to:

http://www.mozilla-europe.org/style/base/template.css
dr_NO
ja niechce nic mówić, ale takie coś nazywa się "kradzież" a ściślej "plagiat"
kononowicz
Cytat(dr_NO @ 15.01.2007, 01:25:54 ) *
ja niechce nic mówić, ale takie coś nazywa się "kradzież" a ściślej "plagiat"

ja nie chce nic mowic ale nie płacz... to jest tylko do celów edukacyjnych... w takim razie plagiatem jest uzywaniem np. znacznika <p></p> bo w koncu już ktoś go kiedys uzył tongue.gif

ps. mam jeszcze jedno pytanie. stopka jest juz na dole ale jezeli tresc stronki jest dluzsza niz ekran to stopka nachodzi na tekst i gdy ruszam suwakiem to reszta tekstu jest za stopka. a jak robic zeby stopka była nieruchoma cały czas na dole questionmark.gif
lopik
Cytat
w takim razie plagiatem jest uzywaniem np. znacznika <p></p> bo w koncu już ktoś go kiedys uzył tongue.gif

Haha, ale sie uśmiałem - dobre! biggrin.gif

Cytat
jak robic zeby stopka była nieruchoma cały czas na dole questionmark.gif

Wypozycjonować.
http://www.w3.org/TR/CSS21/visuren.html#absolute-positioning
dr_NO
ja nie płacze tylko mówię, a plagiatem jest przekopiowanie kodu .....
wywal: position: absolute;
i daj float: left;
powinno pomóc ...
kononowicz
Cytat(dr_NO @ 15.01.2007, 10:01:44 ) *
wywal: position: absolute;
i daj float: left;
powinno pomóc ...

o fajnie pomogło ...

ale...

mam jakiś dziwny mały odstęp miedzy stopka a dolną czescią strony. jak go usunać??

tylko jeszcze byłoby fajnie gdyby stopka podczas przesuwania całej strony była cały czas na dole (o to chodziło mi od samego poczatku)

czesc od stopki:

#stopka
{
background-image: url(images/stopka.jpg);
float: left
width: 100%;
height: 4em;
font-size: 70%;
background-color: #1B5171;
color: #FFFFFF;
border-bottom: 2px solid #FFFFFF;
text-align: center;

}
#stopka p
{
margin: 0,5em 0 1em 2em;
padding: 0;
}

prawie dobry efekt dało mi uzycie position: fixed; jednak ucieło mi pół stopki i nie widac napisów tongue.gif ... za to trzyma sie cały czas dołu ...
lopik
Poczytaj trochę o CSS.

Cytat
fajnie gdyby stopka podczas przesuwania całej strony była cały czas na dole

Pewno chodzi Ci o to żeby nie zakrywała tekstu jak napisałeś tu:
Cytat
jezeli tresc stronki jest dluzsza niz ekran to stopka nachodzi na tekst

Zobacz:
http://www.w3.org/TR/CSS21/visuren.html#propdef-z-index
kononowicz
position: fixed; bottom: 0; starczyło zeby działało pod mozilla i netscape... tylko dlaczego pod IE robi mi wielki odstep miedzy stopka a dolna krawedzia strony :/ questionmark.gifquestionmark.gif
babejsza
  1. <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
  2. <html lang="pl">
  3.  
  4. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
  5.  
  6. <style type="text/css">
  7. body, div
  8. {
  9. margin: 0;
  10. padding: 0;
  11. }
  12.  
  13. #conteiner
  14. {
  15. width: 300px;
  16. margin: 0 auto 0 auto;
  17. padding: 0 0 100px 0;
  18. }
  19.  
  20. #footer
  21. {
  22. height: 100px;
  23. width: 100%;
  24. position: fixed;
  25. bottom: 0;
  26. text-align: center;
  27. background-color: #CCC;
  28. }
  29.  
  30.  
  31. </head>
  32.  
  33. <div id="conteiner">
  34. <p>Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec non risus
  35. eu enim pellentesque consectetuer. Duis quam elit, varius vel, ultricies ac,
  36. dapibus ac, justo. Vivamus sed justo et turpis faucibus placerat. Aenean tristique,
  37. mauris porttitor ultrices accumsan, arcu velit pretium purus, non cursus nibh
  38. nulla eu lorem. Donec tristique fermentum orci. Nam tristique, sapien vitae
  39. cursus pharetra, ligula magna sodales risus, id adipiscing erat elit eu metus.
  40. Sed a urna vel nisl tincidunt adipiscing. Cras elit dolor, condimentum vel,
  41. aliquet nec, adipiscing vitae, urna. Vivamus ac lorem. Curabitur in nisi sed
  42. nunc mollis egestas. Aliquam laoreet vehicula urna. Suspendisse potenti. Quisque
  43. nibh lorem, tempor ac, mollis vel, accumsan et, augue. </p>
  44. <p>Morbi pretium arcu in velit. Cras at turpis eu velit posuere convallis. Nunc
  45. hendrerit, dolor ac dapibus fermentum, sapien massa facilisis enim, sit amet
  46. semper neque arcu at velit. Mauris rutrum arcu sed tortor. Pellentesque semper
  47. scelerisque ante. Fusce consequat volutpat ipsum. Nunc nec velit. Nullam pulvinar
  48. porttitor pede. In id urna. Praesent massa. Aenean ultrices auctor urna. </p>
  49. <p>Morbi hendrerit odio vel mauris. Integer adipiscing. Aenean consectetuer.
  50. Donec lacus nibh, ullamcorper vitae, eleifend a, luctus at, nulla. Donec semper
  51. mollis magna. Morbi eu neque. Donec lacus nibh, laoreet id, iaculis ultrices,
  52. condimentum eu, sapien. Cras condimentum, est ac dapibus molestie, nunc ipsum
  53. aliquet libero, ut pellentesque lectus elit a tortor. Aliquam sagittis dolor
  54. et lacus. Pellentesque sem dolor, tincidunt sit amet, feugiat eu, pulvinar id,
  55. felis. Nam rutrum est nec nisi. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient
  56. montes, nascetur ridiculus mus. </p>
  57. <p>Vivamus eu justo vel arcu feugiat egestas. Mauris mattis massa eget lectus.
  58. Quisque pharetra condimentum tellus. Vivamus odio augue, vestibulum ac, sollicitudin
  59. ac, accumsan a, justo. Nullam sagittis odio viverra arcu. Sed tortor. Curabitur
  60. non justo. Donec dapibus bibendum enim. Maecenas venenatis erat et purus. Morbi
  61. suscipit diam in pede. Vestibulum faucibus sollicitudin diam. Sed dolor quam,
  62. molestie vel, rutrum at, lacinia eu, nibh. Nam rhoncus risus quis ante. Nullam
  63. sed justo. </p>
  64. <p>Phasellus id orci. Aliquam dui massa, scelerisque vel, dapibus non, posuere
  65. vel, mi. Etiam lectus diam, venenatis non, aliquet vel, posuere posuere, tortor.
  66. Sed pulvinar gravida risus. Fusce mauris. Vestibulum diam. Suspendisse venenatis
  67. lacus non leo. Donec ipsum nunc, ullamcorper et, molestie eget, tempus at, lacus.
  68. Proin pellentesque. Integer commodo. Sed fermentum erat a elit. Praesent ornare
  69. urna at erat. Phasellus vitae diam ut turpis pharetra commodo. Aliquam elementum.
  70. Sed in tortor. Nulla et nisl non augue vulputate aliquet. </p>
  71. </div>
  72. <div id="footer">STOPKA</div>
  73. </body>
  74.  
  75. </html>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.