Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] www.tactics-center.ovh.org
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Maker3
www.tactics-center.ovh.org

Krytykujcie, tylko nie piszcie o tabelkach i ramkach, bo wiem że są złe
artur81
Sorry ale co tu oceniać?
Tematyki nie będę oceniał bo nie znam tej gry/gier.
Kod do kitu, grafika - nic szczególnego.
Jednym słowem, strona jakich wiele w internecie.
Zajec
Cytat(Maker3 @ 30.09.2006, 09:53:05 ) *
www.tactics-center.ovh.org

Krytykujcie, tylko nie piszcie o tabelkach i ramkach,
A o czym nam wolno pisać? blink.gif

KOD:

1) brak doctype

2) niepoprawnie wstawiane skrypty JS

3) używanie przestarzałego document.all

4) złe zagnieżdżanie elementów (blokowe w liniowych)

5) brak opisów alternatywnych dla obrazkó

6) całe style bezsensowanie wrzucone inline

7) zamknięcie script po zamknięciu html

8) deklaracja CSS, której jeszcze w życiu nie widziałem:
Kod
#F0F0F0 jest to stary kolor od a visited
stare tlo #0D090A
#1F1F1F

stare wypunktowanie list-style-type: square;

LAYOUT:

1) nieintuicyjny link "wstecz"

2) mało wyróżnione linki

3) grafiki nie zauważyłem. Chyba, że mamy oceniać to LOGO złożone z 3 screenów.

Słowem - tragedia!
Maker3
2) niepoprawnie wstawiane skrypty JS - możesz na pisać o co chodzi (domyślam się, że chodzi o to że nie dałem ich w osobny plik .js tak?)

3) używanie przestarzałego document.all - tu zupełnie wiem o co chodzi

4) złe zagnieżdżanie elementów (blokowe w liniowych) - tu też mógłbyś wyjasnić o co chodzi

6) całe style bezsensowanie wrzucone inline - o co chodzi z tym inline

7) zamknięcie script po zamknięciu html - dałem przecież
Kod
<!-- -->
ten scrypt jest nie używany

8) deklaracja CSS, której jeszcze w życiu nie widziałem:[code]#F0F0F0 jest to stary kolor od a visited
stare tlo #0D090A
#1F1F1F - to moje osobiste notatki tongue.gif

stare wypunktowanie list-style-type: square; - przecież to jest CSS więc chyba nie jest to stara technologia
LAYOUT:

1) nieintuicyjny link "wstecz" - a co takiego w nim nieintuicyjnego? blink.gif

3) grafiki nie zauważyłem. Chyba, że mamy oceniać to LOGO złożone z 3 screenów. - Nie obrażaj mnie angrysmiley.gif to logo robiłem 4 godziny w paincie (nie stać mnie na photoshop, sam w paincie nie zrobiłbyś lepszego)

Cytat(artur81 @ 30.09.2006, 10:01:53 ) *
Sorry ale co tu oceniać?

Jak to wygląda wizualnie, myślicie że ktoś jak wejdzie na moją stronę to będzie patrzeć czy po </html> zrobiłem sobie jakieś niewidoczne osobiste notatki
Zajec
Cytat(Maker3 @ 30.09.2006, 15:12:55 ) *
2) niepoprawnie wstawiane skrypty JS - możesz na pisać o co chodzi (domyślam się, że chodzi o to że nie dałem ich w osobny plik .js tak?)
Niezupełnie. Użyłeś takiego czegoś:
Kod
<script LANGUAGE="JavaScript">
Brakuje tutaj parametru "type", który wg standardów jest wymagany. Prawidłowo i wystarczająco opisany znacznik script wygląda tak:
Kod
<script type="text/javascript">

4) złe zagnieżdżanie elementów (blokowe w liniowych) - tu też mógłbyś wyjasnić o co chodzi
Przytoczę fragment kodu strony:
Kod
<a target="strona" href="galeriacom2.html"><li style=margin-left:5px;>Galeria</li></a>
Umieściłeś tutaj znacznik <li> wewnątrz <a> co jest niedozwolone. Tag <li> ma charakter blokowy - jest blokiem. Można przypisać mu wysokośc, szerokość oraz ma kilka specyficznych dla siebie zachowań. Natomiast znacznik <a> to element liniowy, w którym mogą występować tylko znaczniki liniowe (<b>, <em>, <strong>, <span>). Nie można mu też przypisywać szerokości ani wysokości. Generalnie zasada jest taka, że bloków nie umieszczamy w elementach liniowych.

6) całe style bezsensowanie wrzucone inline - o co chodzi z tym inline
Chodzi o ciągłe używanie style="deklaracja" zamiast umieszczenie deklaracji w osobym pliku css.

7) zamknięcie script po zamknięciu html - dałem przecież
Kod
<!-- -->
ten scrypt jest nie używany
Zaraz po zamknięciu html masz otwarcie komentarza:
Kod
<!--
Przeglądarka dzięki temu ignoruje wszystko tak długo, aż napotka
Kod
//-->
Natomiast 4 ostatnie linijki Twojego kodu wyglądają tak:
Cytat
ukryj(1);
//-->
</SCRIPT>

8) deklaracja CSS, której jeszcze w życiu nie widziałem:[code]#F0F0F0 jest to stary kolor od a visited
stare tlo #0D090A
#1F1F1F - to moje osobiste notatki tongue.gif

stare wypunktowanie list-style-type: square; - przecież to jest CSS więc chyba nie jest to stara technologia
LAYOUT:
Osobiste notatki mogą tam być, ale jako komentarz. A tak przeglądarka musi domyślać się, że to Twoje notatki, a nie deklaracje CSS. A jeśli pytasz o CSS to jest to technologia mająca już ponad 10 lat: http://www.w3.org/TR/REC-CSS1

1) nieintuicyjny link "wstecz" - a co takiego w nim nieintuicyjnego? blink.gif
Wstecz kojarzy mi się z cofaniem. Cofanie zaś z kierunkiem: lewo. Strzałeczki przy linku natomiast są w prawo. Poza tym link jest dostępny nawet wtedy, gdy na stronę wszedłem bezpośrednio, a więc nie mam gdzie się cofnąć. Ogólnie uważam go za zupełnie niepotrzebny. Dubluje jedynie możliwości mojej przeglądarki. To tak jak umieszczanie zegarka, który mam na dobrą sprawę i tak w systemie.

3) grafiki nie zauważyłem. Chyba, że mamy oceniać to LOGO złożone z 3 screenów. - Nie obrażaj mnie angrysmiley.gif to logo robiłem 4 godziny w paincie (nie stać mnie na photoshop, sam w paincie nie zrobiłbyś lepszego)
Mnie też nie stać. Podobnie jak na Windowsa. Używam Linuksa oraz Gimpa i absolutnie nie narzekam.

Jak to wygląda wizualnie, myślicie że ktoś jak wejdzie na moją stronę to będzie patrzeć czy po </html> zrobiłem sobie jakieś niewidoczne osobiste notatki
Tu nie chodzi o odwiedzających, ale przeglądarki. Jeśli będziesz robił tak dużo podstawowych błędów, nie możesz mieć pewności czy strona będzie dobrze wyświetlana w Tridencie, Presto, Gecko i Webcore.

P.S.
Cytuj fragmenty na które odpowiadasz, bo tak ciężko się połapać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.