![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
www.tactics-center.ovh.org
Krytykujcie, tylko nie piszcie o tabelkach i ramkach, bo wiem że są złe Ten post edytował Maker3 30.09.2006, 14:19:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 252 Pomógł: 2 Dołączył: 4.12.2004 Skąd: Skierniewice Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Sorry ale co tu oceniać?
Tematyki nie będę oceniał bo nie znam tej gry/gier. Kod do kitu, grafika - nic szczególnego. Jednym słowem, strona jakich wiele w internecie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A o czym nam wolno pisać?
![]() KOD: 1) brak doctype 2) niepoprawnie wstawiane skrypty JS 3) używanie przestarzałego document.all 4) złe zagnieżdżanie elementów (blokowe w liniowych) 5) brak opisów alternatywnych dla obrazkó 6) całe style bezsensowanie wrzucone inline 7) zamknięcie script po zamknięciu html 8) deklaracja CSS, której jeszcze w życiu nie widziałem: Kod #F0F0F0 jest to stary kolor od a visited stare tlo #0D090A #1F1F1F stare wypunktowanie list-style-type: square; LAYOUT: 1) nieintuicyjny link "wstecz" 2) mało wyróżnione linki 3) grafiki nie zauważyłem. Chyba, że mamy oceniać to LOGO złożone z 3 screenów. Słowem - tragedia! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
2) niepoprawnie wstawiane skrypty JS - możesz na pisać o co chodzi (domyślam się, że chodzi o to że nie dałem ich w osobny plik .js tak?)
3) używanie przestarzałego document.all - tu zupełnie wiem o co chodzi 4) złe zagnieżdżanie elementów (blokowe w liniowych) - tu też mógłbyś wyjasnić o co chodzi 6) całe style bezsensowanie wrzucone inline - o co chodzi z tym inline 7) zamknięcie script po zamknięciu html - dałem przecież Kod <!-- --> ten scrypt jest nie używany8) deklaracja CSS, której jeszcze w życiu nie widziałem:[code]#F0F0F0 jest to stary kolor od a visited stare tlo #0D090A #1F1F1F - to moje osobiste notatki ![]() stare wypunktowanie list-style-type: square; - przecież to jest CSS więc chyba nie jest to stara technologia LAYOUT: 1) nieintuicyjny link "wstecz" - a co takiego w nim nieintuicyjnego? ![]() 3) grafiki nie zauważyłem. Chyba, że mamy oceniać to LOGO złożone z 3 screenów. - Nie obrażaj mnie ![]() Sorry ale co tu oceniać? Jak to wygląda wizualnie, myślicie że ktoś jak wejdzie na moją stronę to będzie patrzeć czy po </html> zrobiłem sobie jakieś niewidoczne osobiste notatki Ten post edytował Maker3 30.09.2006, 14:15:15 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
2) niepoprawnie wstawiane skrypty JS - możesz na pisać o co chodzi (domyślam się, że chodzi o to że nie dałem ich w osobny plik .js tak?) Niezupełnie. Użyłeś takiego czegoś:Kod <script LANGUAGE="JavaScript"> Brakuje tutaj parametru "type", który wg standardów jest wymagany. Prawidłowo i wystarczająco opisany znacznik script wygląda tak:Kod <script type="text/javascript"> 4) złe zagnieżdżanie elementów (blokowe w liniowych) - tu też mógłbyś wyjasnić o co chodzi Przytoczę fragment kodu strony:Kod <a target="strona" href="galeriacom2.html"><li style=margin-left:5px;>Galeria</li></a> Umieściłeś tutaj znacznik <li> wewnątrz <a> co jest niedozwolone. Tag <li> ma charakter blokowy - jest blokiem. Można przypisać mu wysokośc, szerokość oraz ma kilka specyficznych dla siebie zachowań. Natomiast znacznik <a> to element liniowy, w którym mogą występować tylko znaczniki liniowe (<b>, <em>, <strong>, <span>). Nie można mu też przypisywać szerokości ani wysokości. Generalnie zasada jest taka, że bloków nie umieszczamy w elementach liniowych.6) całe style bezsensowanie wrzucone inline - o co chodzi z tym inline Chodzi o ciągłe używanie style="deklaracja" zamiast umieszczenie deklaracji w osobym pliku css.7) zamknięcie script po zamknięciu html - dałem przecież Zaraz po zamknięciu html masz otwarcie komentarza:Kod <!-- --> ten scrypt jest nie używanyKod <!-- Przeglądarka dzięki temu ignoruje wszystko tak długo, aż napotkaKod //--> Natomiast 4 ostatnie linijki Twojego kodu wyglądają tak:Cytat ukryj(1); //--> </SCRIPT> 8) deklaracja CSS, której jeszcze w życiu nie widziałem:[code]#F0F0F0 jest to stary kolor od a visited Osobiste notatki mogą tam być, ale jako komentarz. A tak przeglądarka musi domyślać się, że to Twoje notatki, a nie deklaracje CSS. A jeśli pytasz o CSS to jest to technologia mająca już ponad 10 lat: http://www.w3.org/TR/REC-CSS1stare tlo #0D090A #1F1F1F - to moje osobiste notatki ![]() stare wypunktowanie list-style-type: square; - przecież to jest CSS więc chyba nie jest to stara technologia LAYOUT: 1) nieintuicyjny link "wstecz" - a co takiego w nim nieintuicyjnego? Wstecz kojarzy mi się z cofaniem. Cofanie zaś z kierunkiem: lewo. Strzałeczki przy linku natomiast są w prawo. Poza tym link jest dostępny nawet wtedy, gdy na stronę wszedłem bezpośrednio, a więc nie mam gdzie się cofnąć. Ogólnie uważam go za zupełnie niepotrzebny. Dubluje jedynie możliwości mojej przeglądarki. To tak jak umieszczanie zegarka, który mam na dobrą sprawę i tak w systemie.![]() 3) grafiki nie zauważyłem. Chyba, że mamy oceniać to LOGO złożone z 3 screenów. - Nie obrażaj mnie Mnie też nie stać. Podobnie jak na Windowsa. Używam Linuksa oraz Gimpa i absolutnie nie narzekam.![]() Jak to wygląda wizualnie, myślicie że ktoś jak wejdzie na moją stronę to będzie patrzeć czy po </html> zrobiłem sobie jakieś niewidoczne osobiste notatki Tu nie chodzi o odwiedzających, ale przeglądarki. Jeśli będziesz robił tak dużo podstawowych błędów, nie możesz mieć pewności czy strona będzie dobrze wyświetlana w Tridencie, Presto, Gecko i Webcore.P.S. Cytuj fragmenty na które odpowiadasz, bo tak ciężko się połapać. Ten post edytował Zajec 30.09.2006, 17:06:20 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:30 |