dyktek
30.08.2006, 09:12:19
Mam taki mały dylemat, mam jakiś tam kodzik, który odpowiada za autoryzacje usera no i wszystko wyglądda tak:
- użytkownik wprowadza dane z formularza
- dane są sprawdzane jesli są ok wysylane są ciastka czy tam sesja do usera
i teraz kolejny krok wygląda tak ze jeśli istnieja dane do logowania w sesji czy ciastku wprowadzać je do funkcji sprawdzajacej poprawność danych czyli za kazdym requestem usera dane są sprawdzane czy wystarczy tak że jeśli istnieje ciatko z login i hasłem to po prostu puścić usera dalej i pomijać sprawdzanie wartości ciastek.
Do tej pory stostowałem to pierwsze rozwiązania czyli za kazdym razem sprawdzane są dane z ciastek czy sesji ale tak się zastanawiam czy jest to konieczne
Prph
30.08.2006, 09:20:28
Witam,
nie trzymasz tego w ciastku, tylko w sesji - wtedy jest bezpieczniej. Nie ma raczej potrzeby sprawdzania danych za kazdym razem. Co najwyzej:
<?php
if($_SESSION['zalogowany'] === true) {}
?>
Adrian.
em_pl
30.08.2006, 09:23:44
nie wrzucaj do ciastek loginu i hasła. Wystarczy drobny zabieg i można sobie to przejąć. Najskuteczniejszym sposobem (choć nie idealnym) jest wpisywanie do ciastka jedynie numeru sesji (czyli albo korzystasz z sesji php, albo sam generujesz unikalny klucz sesji). I pozniej sprawdzasz czy taki klucz istnieje, jak istnieje to logujesz kolesia.
Klucz oczywiście wrzucasz do bazy. (jeśli sam go generujesz).
dyktek
30.08.2006, 10:42:55
do sesji czy ciastka fakt login niepotrzebnie wrzucam ale pass jest tam trzymany jako wynik działania md5, dzięki za uwagi