![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2004 Skąd: rzeszów / kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki mały dylemat, mam jakiś tam kodzik, który odpowiada za autoryzacje usera no i wszystko wyglądda tak:
- użytkownik wprowadza dane z formularza - dane są sprawdzane jesli są ok wysylane są ciastka czy tam sesja do usera i teraz kolejny krok wygląda tak ze jeśli istnieja dane do logowania w sesji czy ciastku wprowadzać je do funkcji sprawdzajacej poprawność danych czyli za kazdym requestem usera dane są sprawdzane czy wystarczy tak że jeśli istnieje ciatko z login i hasłem to po prostu puścić usera dalej i pomijać sprawdzanie wartości ciastek. Do tej pory stostowałem to pierwsze rozwiązania czyli za kazdym razem sprawdzane są dane z ciastek czy sesji ale tak się zastanawiam czy jest to konieczne |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 338 Pomógł: 2 Dołączył: 4.03.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2005 Skąd: Stalowa Wola / Wroclaw Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wrzucaj do ciastek loginu i hasła. Wystarczy drobny zabieg i można sobie to przejąć. Najskuteczniejszym sposobem (choć nie idealnym) jest wpisywanie do ciastka jedynie numeru sesji (czyli albo korzystasz z sesji php, albo sam generujesz unikalny klucz sesji). I pozniej sprawdzasz czy taki klucz istnieje, jak istnieje to logujesz kolesia.
Klucz oczywiście wrzucasz do bazy. (jeśli sam go generujesz). Ten post edytował em_pl 30.08.2006, 09:24:45 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2004 Skąd: rzeszów / kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do sesji czy ciastka fakt login niepotrzebnie wrzucam ale pass jest tam trzymany jako wynik działania md5, dzięki za uwagi
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:26 |