Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: onet.pl cms
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
nasty
Jakiego CMS-a uzywaja onet.pl, wp, yahoo, itd... ?
bo chyba wszystko wlasnorecznie pisac to przesada, bo to rzeba jeszcze testowac, debugowac ....
ActivePlayer
moze mambo?
tiraeth
(fanfary).... Tratata ta ta taaaaaa: Onet.pl nie używa CMSa. Wszystko pisze ręcznie - czysty html smile.gif

(sorki, nie mogłem...)

Myślisz, że ONET.pl nie stać na autorski system? Bo powiem ci, że skoro napisali komunikator i inne aplikacje, mają sieć internetową (onetsatelita) to i CMSa chyba też sobie sami napisali...
nasty
Cytat(tiraeth @ 24.06.2006, 11:05 ) *
(fanfary).... Tratata ta ta taaaaaa: Onet.pl nie używa CMSa. Wszystko pisze ręcznie - czysty html smile.gif

(sorki, nie mogłem...)

Myślisz, że ONET.pl nie stać na autorski system? Bo powiem ci, że skoro napisali komunikator i inne aplikacje, mają sieć internetową (onetsatelita) to i CMSa chyba też sobie sami napisali...

ale az tak duzego ? napisanie tak ogromnego cms-a to wystarczajace zadanie dla sporej firmy, a onet.pl wstawia niewsy, osuguje tvn, rozne podstrony, komunikator, itd. to wszystko onet.pl ? czy to nie jest za duzo ?

I napisanie komunikatora to tylko 2% takiego cms-u albo i mniej
bełdzio
Z tego co mi się kiedyś o ucho obiło ;-) to praktycznie każdy większy portal ma swojego CMS'a z tym, że nie oni go pisali, a zlecali to firmom zewnętrznym.
nasty
Cytat
Z tego co mi się kiedyś o ucho obiło ;-) to praktycznie każdy większy portal ma swojego CMS'a z tym, że nie oni go pisali, a zlecali to firmom zewnętrznym.

no moze i tak, bo chyba onet.pl niema az tak sporego wojska programistow biggrin.gif
no-name
Cytat(ActivePlayer @ 24.06.2006, 09:55 ) *
moze mambo?

Nie sądzę... Wygląda mi to na coś bardziej zaawansowanego czyli Postnuke z wtyczkami... smile.gif
A tak na serio to onet chodzi na reddot (przynajmniej w części)
mike
Cytat(nasty_psycho @ 24.06.2006, 12:17 ) *
no moze i tak, bo chyba onet.pl niema az tak sporego wojska programistow biggrin.gif

1. Czemu nie?
2. A jeśli nie, to czy ich nie stać na wynającie takiego wojska? ....
NuLL
Cytat
Nie sądzę... Wygląda mi to na coś bardziej zaawansowanego czyli Postnuke z wtyczkami...

ROTFL

Wirtualna Polska ma wszytko swoje - z serwerem WWW wlacznie. Onet podobnie.
nasty
Cytat(NuLL @ 24.06.2006, 11:45 ) *
ROTFL

Wirtualna Polska ma wszytko swoje - z serwerem WWW wlacznie. Onet podobnie.

Ale czy to ma sens pisac wlasny serwer www ? i tak beda potrzebowali kilku lat az dojda do apache czy nawet dziurawego IIS...
tiraeth
Jeżeli można na tym zbić miliard złotych, wydając 300 tysięcy - to sie opłaca i ma sens.
mike
Oczywiście że ma sens.
Onet.pl ma już ponad 10 lat.

W tym czasie dorobili się na tyle, że to nie jest problem dla nich napisać zobi/zlecić napisanie własnego oprogramowania.

Myślisz za małymi kategoriami że dla Ciebie się opłacało, dla nich tak.
NuLL
nasty_psycho - serwis ktory w wp.pl jest uwazany za maly ma 4-5 mln odslon - myslisz ze rynku sa rozwiazanie ktore to wytrzymaja tak od reki questionmark.gif Moze CrystalPage questionmark.gif snitch.gif ROTFL
Nightwalker
TO pytanie położyło mnie na łopatki LOL!

Roczny obrót takiego onet.pl to kilka milionów PLN!

Myślisz że przy takich dochodach pracowali by na Apache'u i np PostNuke'u ?

Ps. WP używa php.
no-name
Cytat(NuLL @ 24.06.2006, 11:20 ) *
Moze CrystalPage questionmark.gif

nasty_psycho ostatnio chwalił mi się, że jest w stanie przepisać tak samo, albo i lepiej każdą .NETową aplikację w php, więc uważaj co mówisz... Jeszcze powstanie RedDot.php smile.gif
NuLL
Cytat
nasty_psycho ostatnio chwalił mi się, że jest w stanie przepisać tak samo, albo i lepiej każdą .NETową aplikację w php, więc uważaj co mówisz... Jeszcze powstanie RedDot.php

Chyba sie zsikam ze smiechu zaraz biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Cytat
Ps. WP używa php.

Uzywa ale nie wszedzie - czesc jest w Javie, czesc na technologiach MSa wykorzystujac np. Microsoft Media Servers smile.gif
nasty
tak, wp.pl chodzi na crystalpage biggrin.gif

ale tak na serio, mi nie chodzi o to czy stac ich na zrobienie serwera, bo jasne jest ze stac, ale chodzi mi o jakosc serwera ktora robi kilkadziesat ludzi (staff wp) w poruwnaniu do ilosci ludzi ktorzy tworzyli apache.
i to mialem na mysli, pytajac czy jest sens robienia wlasnego serwera.

Cytat
nasty_psycho ostatnio chwalił mi się, że jest w stanie przepisać tak samo, albo i lepiej każdą .NETową aplikację w php, więc uważaj co mówisz... Jeszcze powstanie RedDot.php

ze co? co ty wygadujesz ?

-----------------------
ps. a co do crystalpage to robie teraz wersje 3.0, wszystko przepisuje od nowa na innych zasadach, jest naprawde OGROMNA roznica miedzy tym co widzieliscie a tym co zobaczycie smile.gif, jak chcecie to wam wysle to co zrobilem do tej pory.
ActivePlayer
Cytat
za kazdy nastepny post nawiązujący do tego daje warna + moderacje na tydzien.

wracając do tematu... serwer duzych portali dostosowany jest maksymalnie na ich architekturę i obciążenie... apache jest do wszystkiego, a wiesz ze jesli cos jest do wszystkiego to w rzeczywistosci jest do...
no-name
Przepraszam, ale zrobię jeszcze małego offtop-a . Publicznie zarzuciłem nasty_psycho nieprawdę i również publicznie chciałbym to sprostować (nie banujta, dobre ludzie:)).
Cytat(nasty_psycho @ 24.06.2006, 12:14 ) *

Cytat
Idę o zakład, że jestem w stanie napisać w php każdy projekt napisany w .NET. Ba. Może nawet będzie lepszy.

Tego posta napisał Cysiaczek. Pomyliło mi się. Przepraszam.

_______
Zgodnie z obietnicą warn + moderacja postów na tydzien. Takie sprawy sie załatwia na PW (do mnie skargi tez na PW)
ihm
a ja wam napisze tyle co wiem...

jak jakas bogata firma chce cos wprowadzic nie wazne są koszty.

Nestle uzywa... produktu microsof na wszystkich kompach jakie mają, tylko ze ich Windows to Windows Snow smile.gif

onet.pl robi tak samo zatrudnia firmę znaną i lubianą przez duze korporacje, oni tworzą caly szkielet, a grupa tęgich umysłów programistycznych szlifują go do konca.

ps. kurnik.pl smile.gif (chyba ma spory ruch) pisała od poczatku do konca jedna osoba.
to w takim onecie pracuje 20 takich osob (raczej nie wiecej bo trzeba by organizowac prace smile.gif ) i do tego kilka osob nadzoruje prace smile.gif
bełdzio
Cytat(nasty_psycho @ 24.06.2006, 13:01 ) *
Ale czy to ma sens pisac wlasny serwer www ? i tak beda potrzebowali kilku lat az dojda do apache czy nawet dziurawego IIS...

Widocznie ma ;-) Weź pod uwagę, że taki serwer jest dokładnie wpasowany w wymogi danej firmy btw home też na swoim serwerze leci :-)

Cytat(ihm @ 24.06.2006, 19:08 ) *
ps. kurnik.pl smile.gif (chyba ma spory ruch) pisała od poczatku do konca jedna osoba.
to w takim onecie pracuje 20 takich osob (raczej nie wiecej bo trzeba by organizowac prace smile.gif ) i do tego kilka osob nadzoruje prace smile.gif

http://www.kurnik.pl/5lat/ ;-) w przypadku kurnika bodźcem do pracy jest pasja a nie kasa, a to jest subtelna różnica ;-)
no-name
Cytat
hacker w dobrym okresie jest w stanie wyprodukować to co małej grupie developerów (powiedzmy, 7-8 osobom) zajęłoby by rok ciężkiej pracy[...] IBM opracowało raport z którego wynika, że poszczególni programiści mogli być nawet 100 razy bardziej wydajni od innych pracowników. Takie rzeczy się zdarzały.

Źrodło: http://theta.uoks.uj.edu.pl/~gszczepa/gszczepa/hacker.htm

Kurnik to chyba jeden z tych przypadków.
nasty
No, niezly ten faq szczegulnie :
Cytat
4.3: Mój hacker liczy od zera.

Tak jak komputer. Jest to ukryte ale komputery liczą od zera. Większość hackerów także, z przyzwyczajenia.

biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
bełdzio
Cytat(nasty_psycho @ 25.06.2006, 11:26 ) *
4.3: Mój hacker liczy od zera.

Tak jak komputer. Jest to ukryte ale komputery liczą od zera. Większość hackerów także, z przyzwyczajenia.

a ciekawe czy kończą na 1 ;-) Btw tu nie chodzi o to kto jest haker, a kto nie tylko kto wkłada pasję w to co robi, no chyba że weźmiemy pojęcie hackera taki jak istniało kiedyś :-) (ciekawe czy na skutek podążania TV za tanią sensacją ktoś jeszcze pamięta takową "definicję")
Majdan
Topc nie nadaje się nawet do śmietnika! Proponuję wrzuć do humoru...

Wyświetlenie jednej reklamy na onet.pl średnio kosztuje 15gr. Teraz sobie policzcie ile jest tych reklam i ile odsłon ma onet...
Pieniądze nie grają tu roli...

Niektórz myślą, że tak sobie siada ogromna grupa programistów i pisze onet... Tak mija kilka miesięcy i wchodzi na scenę wielki portal... To się dzieje powoli. Najpierw powstaje namiastka, potem się rozbudowuje, czasem poprawia...

Nie wiem ile osób zatrudnia onet, ale baardzo dużo. Pracownicy techniczni to napewno nie największa grupa, chociaż spora. Według mnie większość, to tzw. newsmani.

A tak wogóle, to nie wiem czy taki portal można wogóle nazwać CMS'em... Jeżeli już to zbiór, a w zasadzie drzewo CMS'ów...
bela
Na czym chodzi onet? Przejrzyjcie p.p.o winksmiley.jpg
http://groups.google.com/group/pl.praca.of...arch+this+group

Co do pytania dlaczego własny serwer HTTP, otóż Apache to kobyła i żeby było szybciej niektórzy nie korzystają z niego (jeszcze home.pl dorzuce)
mike
Przenoszę ten wątek na Hydepark.
Już od kilku postów niewiele on ma wspólnego z Systemy portalowe i CMS'y tongue.gif
nasty
Z tego co widze na ofertach pracy to onet pracuje na:
php/VB/C#/C++/C/Perl/MySQL/MsSQL/Oracle i cholera wie co jeszcze .... tongue.gif
to juz chyba zaden cms tu nie pomoze biggrin.gif
NuLL
nasty_psycho - bzdety piszesz jakich malo.
mike
Cytat(nasty_psycho @ 25.06.2006, 16:45 ) *
Z tego co widze na ofertach pracy to onet pracuje na:
php/VB/C#/C++/C/Perl/MySQL/MsSQL/Oracle i cholera wie co jeszcze .... tongue.gif
A jakby szukali stolarza do drzwi w firmie to byś napisał że w drewnie ten CMS wystrugany?

Cytat(nasty_psycho @ 25.06.2006, 16:45 ) *
to juz chyba zaden cms tu nie pomoze biggrin.gif
Czemu w ogóle zakładasz że to jest jedna aplikacja?
anas
Hej.

Kila postów powyżej ktoś wspomniał, że home.pl jedzie na własnym serwerze - no jasne własnym, bo się pięknie nazywa: Idea Web Serwer - co z tego że to podpudrowany apache, zresztą jest z nim zgodny prawie w większości. Co do serwera na który mogą postawić duże portale, to tutaj wskazałbym Zeus'a - http://www.zeus.com/products/zws/features. Jesgo wysoka wydajność w pełni zaspokoi ich potrzeby.

Co do wp: http://unixdays.gda.pl/i/unixdays-prezenta...wmeler-aris.pdf

Co do samego zarządzania treścią - to wydaje mi się, że w przypadku onet i wp - każdy z serwisów(działy tematyczne, czy jak to nazwać), jest tak naprawdę odrębną aplikacją - i tutaj jak wspominali przedmówcy, zapewne znajdą się i rozwiązania bazujące na technologiach MS, php, gotowych CMS'ach itd.

Myślę że dużą rolę w przypadku wydajności odgrywa tutaj cache'owanie.

Nie wiem też, dlaczego wszyscy uważają, że jeżeli coś robi Onet, WP, i inne firmy z dużym kapitałem to musi to być super profesjonalne. Wiem z doświadczenia, że rozwiązania i Onet i WP i nawet Google nie są zawsze pisane w imię najlepszych technik, rozwiązań, wydajności - i pracują tam często ludzie z niskimi kompetencjami. Myślę że sukces tych firm zbudował fakt że byli pierwsi w danej dziedzinie.

pozdrawiam

anas
shpyo
przecież oni jadą na fusion newsie! ;]
yaro
Każdy większy portal typu wp, onet, itd... to są autorskie rozwiązania, czy wyobrażasz sobie stworzenie tak ogromnego serwisu korzystając z jakiegoś cms-a, bo ja nie. Przecież nie da się napisać uniwersalnego cisa, zawsze któryś będzie do czegoś lepszy od drugiego. Takie serwisu muszą być pisane od początku, jedynie pewne rozwiązania, szkielety mogą być dostarczane przez inne firmy.

Z tego co wiem to onet, i inne pewnie też, robią strony za kase dla ludzi, na onecie na pewno widziałem kilka. Jeden na pewno był to serwis jakiegoś podróżnika, i na 100% było napisane że robił to onet. Przecież większe serwisy raczej powstały już dawno i miały czas na zorganizowanie się napisanie tego czy owego.

Mój nauczyciel pracował kilka lat temu w onecie, pracował gdy powstawał katalog i uczestniczył w tym, opowiadał mi że zatrudniali rzesze studentów do przeglądania stron i katalogowania ich. W takich serwisach pracuje dużo ludzi, w sumie to od kilku lat starają się zmniejszyć liczbe pracujących i jednych zwalniają a drugich przyjmują smile.gif

A co do problemu czy mają własne programy np. serwer, itp., to moja odpowiedź jest: oczywiście. Np. mysql ma dwie licencje, jedna to że za darmo się korzysta z bazy, a druga to że płacisz kupe kasy masz pełną pomoc techniczną, i to nie chodzi o takie coś że jak ci się konkretnie baza rozwali to wtedy dzwonisz i oni ci przez telefon doradzają, tylko że ci przepiszą odpowiednie funkcje aby przyspieszyć funkcje których najczęściej używasz
To był przykład i proszę się nie czepiać że mówie że onet korzysta z mysqla, tego z czego korzysta to nie wiem.

Ale chciałem tym przykładem pokazać że na pewno onet ma wszystko przerobione dla jego potrzeb, i na pewno inne portale tak samo mają. Oni operują takimi pieniędzmi że wole nie myśleć, bo bym to ręcznie musiał liczyć z kilka lat smile.gif
nasty
z tego co znalazlem to wp chodi (przynajmniej czesciowo) na php :
http://av.wp.pl/

I czemu sie tak wsciekacie jak mowie o cmsach dla onet.pl? nie mowie ze onet uzywa tylko jednego cmsa ale na pewno jakiegos (albo kilku na raz) uzywa w niektorych dzialach, bo przeciez komu sa one robione ?
Ludvik
Dla kogo są ro bione CMS-y? Dla ludzi chcących postawić conajwyżej średniej wielkości portal bez większego nakładu finansowego. Po pierwsze napisanie tak wielkiego systemu na bazie uniwersalnych komponentów jest niemożliwe, a jeżeli da się to zrobić, to wychodzi z tego straszna kobyła, z którą niczego nie da się zrobić. Przy takiej ilości odwiedzin i obrocie kapitału liczy się szybkośc, a ta akurat jest domeną takich rozwiązań.
Dawid Pytel
Portale nie korzystają z żadnych CMSów.

W swoim poście odpiszę na kilka poruszonych wątków. Otóż w portalu pracuje o wiele więcej programistów niż 20 smile.gif są programiści systemowi, admini, webmasterzy/programiści webowi i Ci którzy tworzą podstawy protalu czyli programiści bazodanowi. Od nich wszystkich zalezy praca portalu oraz tworzenie nowych aplikacji stron.

Zawzwyczaj w portalu używany jest jakaś autorska aplikacja np MVC na podstawie której budowane są poszczególne serwisy. Nie ma jednego systemu, który pozwoliłby wyklikać jakiś sewris np z faktami ze świata IT. Do każdego serwisu/zastosowania tworzona jest specjalna baza danych odpowiednio przygotowana, zoptymalizowana. Już na tym etapie określane jest jakiej bazy użyć: MySQL, Oracle, Postgres etc. Z językami programowania nie ma już takiego wyboru, tworzy się w tym w czym napisane zostało jądro. Onet, WP i Interia jadą na php. Ale za to dochodzą inne skrypty i programy dizałające na serwerze. Więc tak jak widzicie ilość jeżyków i technologii się powiększa. Jezeli dojdzie jeszcze do tego napisanie komunikatora to powstaje naprawde solidna grupa specjalistów. Ale wróćmy do spsoobu tworzenia aplikacji...

Po zaprojektowaniu bazy danych do pracy wkraczają programiści/webmasterzy, którzy całe działanie przenoszą na stronę www na podstawie wykonanego projektu graficznego. W swojej pracy współpracują z adminami poprawiając wydajność i sprawdzając czy aplikacja nie zajedzie serwera. I tak to mniej więcej się odbywa. Cała magia ma miejsce głównie u bazodanowców którzy doskonale wiedzą jak połączyć dane z nowej aplikacji z już istniejącymi.

A co z redakcją? Najczęściej redakcja dostaje do dyspozycji prostą stronę, gdzie mogą dodawać/usuwać i edytować treść. I tyle. :]
nasty
No raczej @David Pytel podal najbardziej pradwdopodobna architeckture systemu onet.pl
Fuzja
Dawid pracuje chyba w interii o ile pamiętam, gdzies kiedyś było winksmiley.jpg i wie najlepiej jak to wszystko wygląda i dla mnie to już koniec tematu, wszystko zostało powiedziane.
nasty
Cytat
Dawid pracuje chyba w interii o ile pamiętam, gdzies kiedyś było winksmiley.jpg i wie najlepiej jak to wszystko wygląda i dla mnie to już koniec tematu, wszystko zostało powiedziane.

zgadzam sie. moze ktorys z modow zamknie topic ?
dr_bonzo
A po co zamykac, wystarczy nie pisac wiecej.

PS. Zglasza sie posty poprzez "Raportuj" -- latwiej nam to zauwazyc.
Nightwalker
Kod
root@squid:~# ab http://onet.pl/
This is ApacheBench, Version 1.3d <$Revision: 1.73 $> apache-1.3
Copyright (c) 1996 Adam Twiss, Zeus Technology Ltd, http://www.zeustech.net/
Copyright (c) 1998-2002 The Apache Software Foundation, http://www.apache.org/

Benchmarking onet.pl (be patient).....done
Server Software:        AOLserver/3.4.2
Server Hostname:        onet.pl
Server Port:            80

Document Path:          /
Document Length:        53 bytes

Concurrency Level:      1
Time taken for tests:   0.040 seconds
Complete requests:      1
Failed requests:        0
Broken pipe errors:     0
Non-2xx responses:      1
Total transferred:      517 bytes
HTML transferred:       53 bytes
Requests per second:    25.00 [#/sec] (mean)
Time per request:       40.00 [ms] (mean)
Time per request:       40.00 [ms] (mean, across all concurrent requests)
Transfer rate:          12.93 [Kbytes/sec] received

Kod
root@squid:~# ab http://wp.pl/

Benchmarking wp.pl (be patient).....done
Server Software:        aris
Server Hostname:        wp.pl

Document Length:        184 bytes

Time taken for tests:   0.067 seconds
Non-2xx responses:      1
Total transferred:      512 bytes
HTML transferred:       184 bytes
Requests per second:    14.93 [#/sec] (mean)
Time per request:       67.00 [ms] (mean)
Time per request:       67.00 [ms] (mean, across all concurrent requests)
Transfer rate:          7.64 [Kbytes/sec] received

Kod
root@squid:~# ab http://interia.pl/

Benchmarking interia.pl (be patient).....done
Server Software:        IPL/2.1
Server Hostname:        interia.pl

Document Length:        69488 bytes

Time taken for tests:   0.357 seconds
Total transferred:      69914 bytes
HTML transferred:       69488 bytes
Requests per second:    2.80 [#/sec] (mean)
Time per request:       357.00 [ms] (mean)
Time per request:       357.00 [ms] (mean, across all concurrent requests)
Transfer rate:          195.84 [Kbytes/sec] received

Myśle że to wiele pomoże.
spenalzo
Ale o co chodzi? blink.gif
Bo jeżeli o szybkość odpowiedzi, to zwróć uwage na wielkość dokumentu...
Nightwalker
chodzi mi o Server Software: winksmiley.jpg
spenalzo
Ups, nie zauwazylem scroll bara tongue.gif
Sh4dow
@Nightwalker: To sa servery glownych stron, Jesli pochodzisz po podstronach portali okarze sie ze pojawiaja sie rozne serwery. Na onecie naprzyuklad glowne strony wiadomosci chodza na serverze AOL ale jesli juz wejdziesz na komentarze to juz pojawia sie Apache 1.3.
Juz ktos wspomnial, jest tam wiele systemow ktore sie komunikuja ze soba. Podobnie jest z jezykami programowania, WP naprzyklad duzo robi w perlu i w php z tego co pamietam, bynajmniej tak bylo 2 lata temu.
A co do CMS'ow to sa to czesto zlecenie outsourcingowe, Interia pasaz naprzyklad zlecila zewnetrznej firmie. Ktora obslugiwala wszystko.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.