Każdy większy portal typu wp, onet, itd... to są autorskie rozwiązania, czy wyobrażasz sobie stworzenie tak ogromnego serwisu korzystając z jakiegoś cms-a, bo ja nie. Przecież nie da się napisać uniwersalnego cisa, zawsze któryś będzie do czegoś lepszy od drugiego. Takie serwisu muszą być pisane od początku, jedynie pewne rozwiązania, szkielety mogą być dostarczane przez inne firmy.
Z tego co wiem to onet, i inne pewnie też, robią strony za kase dla ludzi, na onecie na pewno widziałem kilka. Jeden na pewno był to serwis jakiegoś podróżnika, i na 100% było napisane że robił to onet. Przecież większe serwisy raczej powstały już dawno i miały czas na zorganizowanie się napisanie tego czy owego.
Mój nauczyciel pracował kilka lat temu w onecie, pracował gdy powstawał katalog i uczestniczył w tym, opowiadał mi że zatrudniali rzesze studentów do przeglądania stron i katalogowania ich. W takich serwisach pracuje dużo ludzi, w sumie to od kilku lat starają się zmniejszyć liczbe pracujących i jednych zwalniają a drugich przyjmują

A co do problemu czy mają własne programy np. serwer, itp., to moja odpowiedź jest: oczywiście. Np. mysql ma dwie licencje, jedna to że za darmo się korzysta z bazy, a druga to że płacisz kupe kasy masz pełną pomoc techniczną, i to nie chodzi o takie coś że jak ci się konkretnie baza rozwali to wtedy dzwonisz i oni ci przez telefon doradzają, tylko że ci przepiszą odpowiednie funkcje aby przyspieszyć funkcje których najczęściej używasz
To był przykład i proszę się nie czepiać że mówie że onet korzysta z mysqla, tego z czego korzysta to nie wiem.
Ale chciałem tym przykładem pokazać że na pewno onet ma wszystko przerobione dla jego potrzeb, i na pewno inne portale tak samo mają. Oni operują takimi pieniędzmi że wole nie myśleć, bo bym to ręcznie musiał liczyć z kilka lat