Tajny
29.05.2006, 19:30:13
Witam, sprawa wygląda tak, że napisałem soft oparty o darmowe oprogramowanie, teraz znalazła się firma która owe oprogramowanie chce, zatrudniono mnie w niej i dodatkowo mam dostać jednorazowe wynagrodzenie za owy soft. Niestety nie wiem , jak powinna wyglądać umowa sprzedaży tego co do tej pory zrobiłem, co zawierać a czego nie.
Umowa musi dotyczyć całkowitego przejęcia przez nabywcę praw autorskich. Ja nie mam mieć z tym już nic wspólnego poza tym że rozwijać to już normalnie w pracy + nie móc zrobić z tym nic więcej.
Pomoc mile widziana.
Cysiaczek
30.05.2006, 15:47:39
Z tego, co wiem, to praw autorskich w świetle polskiego prawa NIE możesz się pozbyc.
możesz jedynie pozbyc się praw MAJĄTKOWYCH. To powinno zadowolic każdego nabywcę
TomASS
30.05.2006, 15:59:53
Oczywiście, że możesz!
Ja mam takie coś w umowie:
Cytat
"strony uzgodniły, oż z chwilą przekazania przez Zledeniodawcy macierzystego nośnika oprogramowania wszelkie prawa autorskie twórcy oprogramowania powstałego w wyniku realizacji postanowień niniejszej umowy przejdą na Zledeniodawcę, któremu przysługiwać będzie wyłącznie prawo do korzystania z oprogramowania. w tym również dokonywania jego zmian i modyfikacji oraz decydowania o zakresie i formach jego eksploatacji a także ewentualne zwielokrotnienia jego nośników"
Pamiętaj, że jeśli byłeś zatrudniony "na etat" w tej firmie i do Twoich obowiązku należało stworzenie oprogramowania, które robiłeś w godzinach pracy, to prawa autorskie przysługują firmie.
orson
30.05.2006, 17:55:44
witam
Cytat(TomASS @ 30.05.2006, 16:59 )

Ja mam takie coś w umowie:
więc twoja umowa jest nieważna w sensie polskiego prawa ... praw autorskich nie można się zrzec (np.:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_autorskie sekcja "Autorskie prawa osobiste")
pozdrawiam
TomASS
30.05.2006, 20:42:53
Kolego rozgranicz "prawa autorskie" a "autorskie prawa osobiste". To dwie różne rzeczy.
Chodzi o to, że nikt nie może pod Twoim dziełem/programem się podpisać imieniem i nazwiskiem, jeśli nawet kupił prawa autorskie.
Cytat
Art. 16. Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, autorskie prawa osobiste chronią nieograniczoną w czasie i nie podlegającą zrzeczeniu się lub zbyciu więź twórcy z utworem, a w szczególności prawo do:
1) autorstwa utworu,
2) oznaczenia utworu swoim nazwiskiem lub pseudonimem albo do udostępniania go anonimowo,
3) nienaruszalności treści i formy utworu oraz jego rzetelnego wykorzystania,
4) decydowania o pierwszym udostępnieniu utworu publiczności,
5) nadzoru nad sposobem korzystania z utworu.
Dz. U. 2000 Nr. 80 poz. 904
orson
30.05.2006, 22:58:02
witam
wszelkie prawa autorskie = wszystkie rodzaje praw autorskich

osobiste ? majątkowe ? jak wszelkie to wszelkie ...
pozdrawiam
spenalzo
31.05.2006, 06:07:52
Ja sie na tym nie znam dokładnie, ale kupujący twoja strone moze sie pod nią podpisać, natomiast w żaden sposób nie może odmówić ci tego,że to ty ją stworzyłeś.
Jarod
31.05.2006, 07:12:56
Możecie zamieścić taką przykładową umowę?
TomASS
1.06.2006, 00:10:03
Cytat
Ja sie na tym nie znam dokładnie, ale kupujący twoja strone moze sie pod nią podpisać, natomiast w żaden sposób nie może odmówić ci tego,że to ty ją stworzyłeś.
Dokładnie

Nie można się zrzec prawa do podpisania się pod swoją pracą ani tego prawa autorowi odmówić.
bigZbig
1.06.2006, 09:21:35
Koledzy wyrażajcie się precyzyjnie.
Art. 16 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 1994 r. Nr 24, poz. 83 i nr 43 poz. 170) mowi:
Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, autorskie prawa osobiste
chronią nieograniczoną w czasie i nie podlegającą zrzeczeniu się lub zbyciu
więź twórcy z utworem, a w szczególności prawo do:
1) autorstwa utworu,
2) oznaczenia utworu swoim nazwiskiem lub pseudonimem albo do
udostępniania go anonimowo,
3) nienaruszalności treści i formy utworu oraz jego rzetelnego
wykorzystania,
4) decydowania o pierwszym udostępnieniu utworu publiczności,
5) nadzoru nad sposobem korzystania z utworu.
Z kolei
Art. 41. 1. Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej:
1) autorskie prawa majątkowe mogą przejść na inne osoby w drodze
dziedziczenia lub na podstawie umowy,
TomASS
1.06.2006, 21:18:15
@bigZbig : to włąsnie napisałem i do tego dałem linka
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.