|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 28.07.2005 Skąd: 64-100 Leszno Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam, sprawa wygląda tak, że napisałem soft oparty o darmowe oprogramowanie, teraz znalazła się firma która owe oprogramowanie chce, zatrudniono mnie w niej i dodatkowo mam dostać jednorazowe wynagrodzenie za owy soft. Niestety nie wiem , jak powinna wyglądać umowa sprzedaży tego co do tej pory zrobiłem, co zawierać a czego nie.
Umowa musi dotyczyć całkowitego przejęcia przez nabywcę praw autorskich. Ja nie mam mieć z tym już nic wspólnego poza tym że rozwijać to już normalnie w pracy + nie móc zrobić z tym nic więcej. Pomoc mile widziana. -------------------- "Who controls the past controls the future. Who controls the present controls the past. "
|
|
|
|
![]() |
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. |
Z tego, co wiem, to praw autorskich w świetle polskiego prawa NIE możesz się pozbyc.
możesz jedynie pozbyc się praw MAJĄTKOWYCH. To powinno zadowolic każdego nabywcę -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%)
|
Oczywiście, że możesz!
Ja mam takie coś w umowie: Cytat "strony uzgodniły, oż z chwilą przekazania przez Zledeniodawcy macierzystego nośnika oprogramowania wszelkie prawa autorskie twórcy oprogramowania powstałego w wyniku realizacji postanowień niniejszej umowy przejdą na Zledeniodawcę, któremu przysługiwać będzie wyłącznie prawo do korzystania z oprogramowania. w tym również dokonywania jego zmian i modyfikacji oraz decydowania o zakresie i formach jego eksploatacji a także ewentualne zwielokrotnienia jego nośników" Pamiętaj, że jeśli byłeś zatrudniony "na etat" w tej firmie i do Twoich obowiązku należało stworzenie oprogramowania, które robiłeś w godzinach pracy, to prawa autorskie przysługują firmie. -------------------- |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%)
|
witam
Ja mam takie coś w umowie: więc twoja umowa jest nieważna w sensie polskiego prawa ... praw autorskich nie można się zrzec (np.: http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_autorskie sekcja "Autorskie prawa osobiste") pozdrawiam -------------------- Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
|
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%)
|
Kolego rozgranicz "prawa autorskie" a "autorskie prawa osobiste". To dwie różne rzeczy.
Chodzi o to, że nikt nie może pod Twoim dziełem/programem się podpisać imieniem i nazwiskiem, jeśli nawet kupił prawa autorskie. Cytat Art. 16. Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, autorskie prawa osobiste chronią nieograniczoną w czasie i nie podlegającą zrzeczeniu się lub zbyciu więź twórcy z utworem, a w szczególności prawo do: 1) autorstwa utworu, 2) oznaczenia utworu swoim nazwiskiem lub pseudonimem albo do udostępniania go anonimowo, 3) nienaruszalności treści i formy utworu oraz jego rzetelnego wykorzystania, 4) decydowania o pierwszym udostępnieniu utworu publiczności, 5) nadzoru nad sposobem korzystania z utworu. Dz. U. 2000 Nr. 80 poz. 904 Ten post edytował TomASS 30.05.2006, 20:43:55 -------------------- |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%)
|
witam
wszelkie prawa autorskie = wszystkie rodzaje praw autorskich pozdrawiam -------------------- Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja sie na tym nie znam dokładnie, ale kupujący twoja strone moze sie pod nią podpisać, natomiast w żaden sposób nie może odmówić ci tego,że to ty ją stworzyłeś.
-------------------- |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
Możecie zamieścić taką przykładową umowę?
-------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
|
|
|
|
Cytat Ja sie na tym nie znam dokładnie, ale kupujący twoja strone moze sie pod nią podpisać, natomiast w żaden sposób nie może odmówić ci tego,że to ty ją stworzyłeś. Dokładnie Nie można się zrzec prawa do podpisania się pod swoją pracą ani tego prawa autorowi odmówić. -------------------- |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%)
|
Koledzy wyrażajcie się precyzyjnie.
Art. 16 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 1994 r. Nr 24, poz. 83 i nr 43 poz. 170) mowi: Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, autorskie prawa osobiste chronią nieograniczoną w czasie i nie podlegającą zrzeczeniu się lub zbyciu więź twórcy z utworem, a w szczególności prawo do: 1) autorstwa utworu, 2) oznaczenia utworu swoim nazwiskiem lub pseudonimem albo do udostępniania go anonimowo, 3) nienaruszalności treści i formy utworu oraz jego rzetelnego wykorzystania, 4) decydowania o pierwszym udostępnieniu utworu publiczności, 5) nadzoru nad sposobem korzystania z utworu. Z kolei Art. 41. 1. Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej: 1) autorskie prawa majątkowe mogą przejść na inne osoby w drodze dziedziczenia lub na podstawie umowy, -------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
|
|
|
|
@bigZbig : to włąsnie napisałem i do tego dałem linka
-------------------- |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.08.2025 - 03:44 |