Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ciekawe zadania logiczne i matematyczne
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Anarion
Cytat
Oto zadanko:

Mamy arbuza o masie 3kg, w który woda stanowi 99% po pewnym, zawartoosc wody w arbuzie zmniejszyła i teraz woda stanowi 97% masy arbuza. Jaka jest nowa waga arbuza?

Ostatnio na zajęciach mielismy to zadanie, nie jest trudne ale wiekszosc osób popełnia błąd przy rozwiązaniu tego zadania dlatego jestem ciekaw jak sobie poradzicie. laugh.gif

Wg moich obliczen teraz arbuz wazy 1kg
kotowszczak
Według moich obliczen takze nowa masa arbuza jest równa 1kg. Więc napisz rozwiązanie, a ja powiem jedynie na czym poplega częsty błąd w rozwiązaniu tego zadania. Sprawą najistotniejszą jest by nie rozwiązywać tego z proporcji tzn:
x-masa zrbuza po wyschnięciu

3kg - 99%
x - 97%

Takie rozwiazanie jest błędne.
Anarion
Dokladnie! Do rozwiazania nalezy sie zabrac z drugiej strony, czyli:
Najpierw masa arbuza bez wody wynosi: 3% - 0,03kg, potem zostaje tylko 1% - 0,03kg, 0,03kg:0,03 = 1kg smile.gif
GeoS
Czyzby zadania "ciekawostki" (to z kula) z cybernetyki nie cieszyly sie popularnoscia :?: aaevil.gif
kurtz
Cytat
Czyzby zadania "ciekawostki" (to z kula) z cybernetyki nie cieszyly sie popularnoscia :?: :twisted:
przyznam sie szczerze ze nie zrozumialem tresci - albo za banalne albo nazywasz kula cos innego niz ja ;)
GeoS
Za pewne nazywam kula cos innego niz 99% populacji na Ziemii aaevil.gif
Cod
Pytanie dla mózgów biggrin.gif. Można odpowiedzieć tylko twierdząco lub przecząco:

Czy odpowiesz "Nie" na to pytanie?
Cod
Cytat
Trzeci z nich (ostatni) patrzy przed siebie i widzi zolwia. Odwraca sie i widzi zolwia.

Cytat
OK podaje rozwiazanie.....................................3-ci zolw.................klamal biggrin.gif

Lipne to zadanie. Jak żółw mógł kłamać skoro nic nie mówił? Powinieneś inaczej je zbudować. Pierwszy żółw mówi: "Widzę piękną pustynie". Drugi żółw mówi: "Widzę z przodu żółwia i z tyłu żółwia". Trzeci żółw mówi: "Widzę z przodu żółwia i z tyłu żółwia". I tak nie miałbym się do czego przypieprzyć smile.gif.
escaflowne
:idea: Widocznie na pustyni była właśnie noc wielkanocna, bo żółwie (jak zresztą wszystkie inne zwierzęta) mówią ludzkim głosem tylko w tym jednym dniu laugh.gif
escaflowne
Albo wiem! Świat, w którym żółwie (te co idą po pustyni) istnieją, to świat-po-nuklearnej-zagładzie. To tłumaczy pustynię biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

:!: [size=18]THE PEOPLE HAVE SPOKEN: MY CHCEMY (WIĘCEJ) ZAGADEK
Cod
Olac juz te durne zolwie smile.gif. Odpowiadajcie na moje pytanie 4 posty wyzej biggrin.gif.
Seth
arti8
Cześć. Jestem nowy i od razu daje nowe zadania.

3 osoby zamówiły pizze za 30 złotych. Kierowca przywiózł pizze i gdy wracał, przypomniał sobie o znizce o 5 zł(wiec pizza kosztowała 25 zł). Pomyslał wiec: ich jest 3, wiec dam im po 1zł a ja wezmę 2 zł. Wrócił się i oddał im po 1zł. A wiec każdy z nich zapłacił po 9zł.
3 razy 9 zł = 27
27zł 2zł(które wziął kierowca) = 29 zł
Gdzie się podziało 1złquestionmark.gif? biggrin.gif
powodzenia. ja nie bede czesto bywał na forum wiec nie pytajcie o odpowiedź. pomyslcie logicznie
mike
Masz zdrowie, odkopałes wątek sprzed dwóch lat. biggrin.gif

Rozwiązanie znam, ale dam pomyśleć innym tongue.gif
Balas
A ja odpowiem smile.gif

Nie wiem czy dobrze rozumuje ale dam opd. tongue.gif

Cytat
27zł 2zł(które wziął kierowca) = 29 zł

Powinno byc 27zl - 2 zł(które wziął kierowca) = 25zł (cena pizzy tongue.gif )
A gdyby cos dodac to 27zł ktore oni zaplacili + 3 ktore im oddał = 30zł i gdzie ta złotoweczka questionmark.gif biggrin.gif znalazla sie biggrin.gif

To teraz ja zapodam cos tongue.gif

MAMY LICZBE (tak jak na wyswietlaczach LCD
Kod
  _      _
|_  |  | |
|_| |  |_|

A zadanie jest takie zeby przesuwajac TYLKO 1 kreske zmienic to w 100 smile.gif Nie myslcie racjonalnie tylko tworczo biggrin.gif Rozwiazanie jest baardzo proste tongue.gif
dr_bonzo
len ze mnie:
STO
zuczek
Kod
  _  _   _
|_  |  | |
  _| |  |_|

-------------------------------
I mam zadanie:
Mamy salę(kwadrat(100px x 100px biggrin.gif)) i mamy 10 krzeseł i musimy je tak ustawić żeby pod każdą ścianą bylo po 3 krzesła(nie więcej ani nie mniej) i żeby zedna krzesło nie zostało.
Balas

NEXT PLS tongue.gif
dr_bonzo
LOL, to bylo 9 krzesel
Kod
|---------------|
|1    6   7     |
|              8|
|2             9|
|             10|
|               |
|3    4   5     |
|---------------|
Balas
Zle przeczytalem ale dalem edyta biggrin.gif
zuczek
Zadanie:
Mama jest o 21lat starsza od swego dziecka. Za 6 lat dzieciak
bedzie 5x mlodsze od mamy
Pytanie:
Gdzie jest teraz tato.

Zadanie jest do rozwiązania...biggrin.gif
Balas
Dziecko ma dzisiaj X lat, a jego matka Y lat.
Wiemy, że matka jest 21 lat starsza od dziecka.
W następstwie:
X + 21 = Y
Wiemy również, że za 6 lat dziecko będzie 5 razy młodsze od matki. Możemy zatem napisać następujące równanie:
5 (X + 6) = Y + 6 Zastąpimy Y przez X i rozpoczynamy rozwiązywać:

5 (X + 6) = X + 21 + 6
5X + 30 = X + 27
5X - X = 27 - 30
4X = -3
X = -3/4
Dziecko ma dzisiaj -3/4 roku, co jest równe -9 miesięcy...

Rozumując matematycznie, można przez to dowieźć, że matka jest w tym własnie momencie tworzenia smile.gif exclamation.gif

Rozwiązanie:
OJCIEC JEST NA MATCE
zuczek
ejjjjjjjj....... to nieuczciwe biggrin.gif ściągałeś tongue.gif...

----------------------
Wymień 7 kłamstw głównych studenta!
Balas
Cytat
ejjjjjjjj....... to nieuczciwe ściągałeś

Z tego samego co ty haha.gif
FiDO
Babcia i dziadek maja razem 147 lat.
Dziadek ma dwa razy tyle ile babcia miała wtedy kiedy dziadek miał tyle ile babcia ma teraz. Ile lat ma dziadek a ile babcia?
Balas
Dziadek ma 84 a babcia 63
dr_bonzo
Nie zdazylem -- google wie wszystko.
Balas
Cytat
google wie wszystko

Cos sugerujesz questionmark.gif smile.gif Jakby co to liczylem tongue.gif
dr_bonzo
Nic nie sugerowalem, zaczalem liczyc ale cos nie wychodzilo, no to tradycyjnym zwyczajem zajrzalem do googla, i tam ofkorz mnostwo odpowiedzi smile.gif
Levabul
Jako że pierwsza część Olmpiady Matematycznej została zakończona podaje 3 dość trudne zadania ;P

"W kole o promieniu 10 wybrano 99 punktów. Dowieść, że wewnątrz koła istnieje punkt odległy od każdego z wybranych punktów o więcej niż 1."

oraz

"Wiadomo, że prawdziwa moneta waży 10 gramów, a fałszywa 9 gramów. Mamy 5 monet o łącznej wadze 48 gramów i dysponujemy wagą elektroniczną. Wykonując ważenie możemy położyć ma wagę
dowolną liczbę wybranych przez nas monet i odczytać ich łączną wagę. Czy wykonując nie więcej niż 3 ważenia możemy zawsze rozpoznać, które z danych monet są fałszywe, a które prawdziwe?"

Pozdrawiam
shpyo
drugie zadanko jest proste smile.gif
Da się to zrobić w dokładnie 2 ważeniach.
Krok pierwszy: kładziemy na wagę jedną monetę - wiemy że jest już prawdziwa lub fałszywa, czyli zostają monety o łącznej wadze 38 lub 39
Krok drugi: Na wagę kładziemy kolejną monetę i też już wiemy jaka ona jest.
Krok ostatni: proste liczenie tongue.gif (na podstawie 3 monet da się wydedukować jakie one są)

Ale w tym konrekretnym przypadku można zrobić to beż ważenia.
9+9+10+10+10 i po sprawie smile.gif
hwao
ale to nie oto chodzi :] masz odlazyc na prawo monenty o wadze 9 i na lewo o wadze 10 winksmiley.jpg

Robilem te zadanie kiedys ale juz nie pamietam jak smile.gif trzeba bylo podzielic jakos na 2 polozyc sprawdzic ile waza 2 i jak 20 to sa dwie prawdziwe, jak 18 to 2 fauszywe jak 19 to tak i taka, dalej juz trzeba prowonac jaka jest ktora smile.gif
shpyo
hmm, ale w zadaniu nie ma nic o tym napisane smile.gif
Chyba ktoś spalił exclamation.gif smile.gif)))
olu
Hej1Jestem tu nowa.Co do tego zadania o monetach to ja bym to tak zrobiła:numeruje je od 1 do 5.Ważę 1,2 i.Wyjdzie 30,29,28 lub 27.30 czyli wszystkie 3 są poprawne, 29 czyli jedna jest fałszywa, 28 czyli jedna dobra, jedna fałszywa lub 27 czyli wszystkie 3 fałszywe.Odejmujemy od 48 wynik i wiemy jakie są 4 i 5.Teraz zajmijmy się 1,2 i 3.Ważymy 1 i 2.Od poprzedniego wyniku (30,29,28 lub 27)odejmujemy to, co nam teraz pokazuje waga.Więc monetę nr.3 już mamy.Ważymy monetę nr.1 więc mamy jej wagę iw wiemy czy jest fałszywa czy nieodejmujemy wynik z ważenia 1 i 2 i mamy wage 2.No to juz chyba tyle:)
kwieti
elo, mam zadanie do rozwiązania: chcem zobaczyć jak wam wyjdzie questionmark.gif

Dwaj rowerzyści jadą po torze kołowym o długości 660m.... Gdy obaj jadą w te samą stronę, jeden mija drugiego co 11 minut. Gdy jadą naprzeciw siebie, mijajaą się co 1 minutę. Jakie są średnie prędkości tych rowerzystów??
dr_bonzo
Pierwszy 6m/s drugi 5m/s -- rozwiazanie zaraz przedstawie -- tylko pizze z piekarnika wyjme.

---
X - szybszy rowerzysta,
Y - wolniejszy

V_x - predkosc szybszego
V_y - -||- wolniejszego

Jada w tym samym kierunku
Rozpatrzmy sytuacje od startu do pierwszego miniecia (czyli pierwsze 11 minut)
w tym czasie X pokonal N_x okrazen (liczba niekoniecznie calkowita), a Y -- N_y.
Po 11 minutach przejechali odpowiednio: N_x * 660m i N_y * 660m.
Szybszy pokonal w tym czasie jedno (pelne) okrazenie wiecej niz ten drugi (po prostu raz go dogonil)
N_x = N_y + 1
predkosci obu rowerzystow mozna zapisac:
V_x = ( N_x * 660m ) / 11min
V_y = ( N_y * 660m ) / 11min

Jada w przeciwnych kierunkach
Znow rozpatrujemy sytuacje od startu do pierwszego spotkania - czyli pierwsza minute.
Jak wiadomo spotkaja sie na pierwszym okrazeniu, okragly tor jazdy mozna rozciagnac do odcinka:

Kod
V_x -->                       <-- V_y
---------------------O--------------
0                              660m

O - punkt spotkania
W ciagu minuty obaj pokonaja w sumie dystans 660m. Srednia predkosc z jaka zblizali sie do siebie to V_x + V_y = V.

Mamy uklad rownan:
(1) N_x = N_y + 1
(2) V_x = ( N_x * 660m ) / 11min
(3) V_y = ( N_y * 660m ) / 11min
(4) V_x + V_y = V
(5) V = 660m / 1 min

wstawiamy do (4) rownania (2), (3) i (5):
( N_x * 660m ) / 11min + ( N_y * 660m ) / 11min = 660m / 1min
pod N_x wstawiamy N_y:
( ( N_y + 1 ) * 660m ) / 11min + ( N_y * 660m ) / 11min = 660m / 1min
przeksztalcamy, przeksztalcamy, blabla...

( 2*N_y + 1 ) * 660m / 11min = 660m / 1min
( 2*N_y + 1 ) * 60m / 1min = 660m / 1min
( 2*N_y + 1 ) * 60m = 660m
2*N_y + 1 = 10

N_y = 5
N_x = 6

V_x = ( 6 * 660m ) / 11 min = ( 6 * 11 * 60m ) / ( 11 * 60s ) = 6 m/s
V_y = ( 5 * 660m ) / 11 min = ( 5 * 11 * 60m ) / ( 11 * 60s ) = 5 m/s

[]cdk.
tongue.gif
kwieti
Thx. Co prawda wynik miałem ten sam, ale równania lipnie ułożyłem<pewne rzeczy u mnie sie nie zgadzały>.

A może by ktoś wie jak zrobic:
Uzasadnij, że liczba: 3^13 + 3^14 + 3^15 jest podzielna przez 3.

Oczywiście "^" to mam nna myśli do potęgi!!!
dr_bonzo
Co to, praca domowa?

3^13 + 3^13 * 3 + 3^13 * 3^2 = 3^13( 1 + 3 + 3^2) = 3 * [ 3^12 ( 1 + 3 + 3^2 ) ]
koniec
Jabol
a może takie coś:

Załóżmy, że każdy człowiek ma na głowie nie więcej, niż 100 tys włosów. W pewnym mieście żyje 200 tys mieszkańców. Jakie jest prawdopodobieństwo, że conajmniej dwóch będzie miało taką samą liczbę włosów na głowie?

Całkiem dobrzy matematycy siedzieli nad tym nawet 5 min.
kwieti
Cytat
Co to, praca domowa?

Nie.... Taki mały szkolny konkursik, tylko, że jutro ostatni dzień oddania rozwiązań i po prostu się nie wyrobiłem ze wszystkimi.
I góry dziękuje za pomoc.
dr_bonzo
Cytat
Taki mały szkolny konkursik

Czekam na 50% tongue.gif

Cytat
a może takie coś:

1?
Jabol
yeap, 1 (100%).

No to teraz zadanie z geometrii.

Jest sobie stół z prostokątnym kantem. W kancie jest kwadratowa tabliczka o długości 1. Tabliczka jest tak obracana, że jej kanty stykają się z bokami stołu. Na tym samym stole w punkcie (0,8;1,4) siedzi mucha. Czy zostanie ona podczas tego ruchu potrącona?

Hint: wyobraźcie sobie ten kant jako początek układu współrzędnych, a stół jako tą cześć, gdzie zarówno X-sy jak o Y-ki są pozytywne:
Kod
^
|    
| _/ \
|\    \
| \  _/
|  \/
+-------->
Przepraszam za ten szkic - ale cóż - ascii... :/
kwieti
Cytat
Czekam na 50%

questionmark.gif?

dr_bonzo mam takie jedno pytanko(kto wie czy następne takie nie będzie), bo widze, że obcykany w tym temacie jesteś: jak byś zrobił gdybyś nie uzasadniał że dzieli się przez 3, ale przez 13. Hmm?questionmark.gif

Uzasadnij, że 3^13 + 3^14 + 3^15 jest podzielne przez 13 questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif?
dr_bonzo
Cytat
questionmark.gif?
Skoro jest konkurs to jest i nagroda, skoro jest nagroda to 50% mi sie nalezy.

Cytat
Uzasadnij, że 3^13 + 3^14 + 3^15 jest podzielne przez 13

A to sobie wymysliles czy masz takie zadanie (wplywa to na sposob rozwiazania i na istnienie prostego rozwiazania smile.gif)
matid
3^13+3^14+3^15=3^13+3*3^13+9*3^13=3^13*(1+3+9)=13*3^13
kwieti
Cytat
skoro jest nagroda to 50% mi sie nalezy

Spox, podaj adres to ci prześle 50 % jakiejś książki.
Jak napisałem konkursik to znaczy, że jest to mały konkurs i mała nagroda!!!!!
dr_bonzo
Jakiez to proste bylo smile.gif
A z ta nagroda to zartowalem >> "Czekam na 50% tongue.gif"
kwieti
Ja wiem, że żartowałeś, przecież nie dzieliłbym nic na pół.
Bo na 100 % będzie jakaś jedna nagroda.
Od książki po jakąś drukarkę.
zuczek
Zadanie jest takie:
W urnie jest 2 razy więcej kul czarnych niż białych i 3 razy więcej kul zielonych niż białych. Losujemy jednocześnie 3 kule. Prawdopodobieństwo wylosowania trzech kul różnych kolorów jest równe 27/136.
Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania z tej urny takiej trójki kul, w której będzie 1 kula biała i 2 zielone.
dr_bonzo
Doszedlem do czesciowego rozwiazania
(...)
-- wyciete -- pomylilem sie w jednym przeksztalceniu... nowe rozwiqzanie w drodze
----------------------
edit2:
Rozwiazanie:

n COMB k - kombinacje == (n!) / ( k! * ( n - k )! )

zdarzenie K - wyciagniecia 3 roznych kul
zdarzenie L - wyciagniecie 1 bialej i 2 zielonych
P( K ) = 27/136

Ilosci kul:
C - ilosc czarnych kul
B - ilosc bialych ...
Z - ilosc zielonych

Zaleznosci miedzy ilosciami kul:
C = 2*B
Z = 3*B

// po jednej kuli z kazdego koloru
P( K ) = ( ( C COMB 1 ) * ( Z COMB 1 ) * ( B COMB 1 ) ) / ( ( C + Z + B ) COMB 3 )

podstawiajac zaleznosci miedzy ilosciami kul:
P( K ) = ( ( (2B) COMB 1 ) * ( (3B) COMB 1 ) * ( B COMB 1 ) ) / ( ( 2B + 3B + B ) COMB 3 )

korzystajac z wlasnosci
n COMB 1 = n

P( K ) = ( 2B * 3B * B ) / ( (6B) COMB 3 )

P( K ) = ( 6 * B^3 ) / ( (6B) COMB 3 )

podstawiajac za B kolejno 1, 2, 3...
B | P(K)
1 | 3/10
2 | 12/55
3 | 27/136 << bingo

B := 3

// L: 1 biala, 2 zielone (0 czarnych)
P( L ) = ( ( C COMB 0 ) * ( Z COMB 2 ) * ( B COMB 1 ) ) / ( ( C + Z + B ) COMB 3 )

podstawiajac zaleznosci miedzy ilosciami kul:
P( L ) = ( ( (2B) COMB 0 ) * ( (3B) COMB 2 ) * ( B COMB 1 ) ) / ( ( 2B + 3B + B ) COMB 3 )

korzystajac z wlasnosci
n COMB 0 = 1

P( L ) = ( 1 * ( (3B) COMB 2 ) * B ) / ( ( 6B ) COMB 3 )

podstawiajac B = 3
P( L ) = ( 1 * ( 9 COMB 2 ) * 3 ) / ( 18 COMB 3 )

P( L ) = ( 1 * 84 * 3 ) / ( 816 )

P( L ) = 252/816
-----------------
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.