Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql vs. Firebird] za i przeciw
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
lenczewski
Witam,
w temacie baz danych nie jestem orłem, jednak muszę zdecydować się na jedną z tych platform: MySQL / FireBird.
Chodzi o system zarządzania sprzedażą przez www.

Czy możecie napisać jakie są argumenty za a przeciw jednej i drugiej bazy?
DeyV
FireBird:

a. Zalety
- Łatwa instalacja
- Przenoszenie bazy danych polegajace na skopiowaniu jednego pliku
- niskie obciążenie systemu

b. Wady
- mała popularność bazy na serwerach komercyjnych
- znacznie mniejsza popularność

MySQL:

a. Zalety
- szybkość działania
- całkiem spore możliwość zaimplementowanego SQL
- popularność
- łatwa dostępność na serwerach
- łatwa konfiguracja
- świetny manual

b. Wady
- zaimplementowany SQL nie zawsze jest zgodny ze standardami
- brak wielu funkcji wpspieranych przez "prawdziwe" bazy (postgres górą winksmiley.jpg )
lenczewski
a co z obsługą transakcji (mysql chyba już posiada), triggerów, widoków itp?
dr_bonzo
Mysql, tzn. mysql w wersji 5.0.
lenczewski
....hmmm. a v. 4.1 nie obsługuje transakcji?
dr_bonzo
Zajrzyj na mysql.com

4.1 tranzakcje sa, dla tabeli w typie INNODB

triggery i widoki dopiero od piatki (na 95%)
Kinool
postarm sie podsumowac w kilku slowach moje doswiadczenia smile.gif

MySQL jes genaralnie szybszy ale bardzo wiele zalezy od implementacji i optymalizacji od wersji 4.1.x dospne sa transakacje (InnoDB, BerkeleyDB) w wersji 5.x sa widoki, subselekty, trigery (narazie zadko spotykany na serwerach)

Firebir mniejsze mozliwsoc serwerowe ale za to wspiera trigery, widoki, transakcje ale jest mniej popularny co przeklada sie na skompe wsparcie oraz liczbe dodatkowego oprogramowania

jesli projekt ktory ma wykozystywac baze nie potrzebuje widokow, subselektow czy trigerow to polecam MySQL
mhs
Cytat
wersji 5.x sa widoki, subselekty

Podzapytania pojawiły się "już" w wersji 4.1 a nie jak przypisujesz to tylko przypisujesz wersji 5.x

Cytat
jesli projekt ktory ma wykozystywac baze nie potrzebuje widokow, subselektow czy trigerow to polecam MySQL

Czemu?

--edit--
Albo inaczej. Dla czego dla projketu, który ma wykorzystywać widoki, wyzwalacze, pozapytania MySQL jest zły?
Kinool
@mhs to jest nadinterpretacja smile.gif nie napisalem ze jest zle i ze bym nie polecal uzywac w takim przypadku smile.gif wszystko zalezy od wielu czynnikow

w mojej wypowidzi chodzilo mi bardziej o to ze jesli nie potzreba tych ficzerow to nie zastanwaiel bym sie nad tylko uzyl MySQL
mhs
Cytat
to jest nadinterpretacja

Być może, chociaż takie wrażenie odniosłem czytając Twojego posta.

Cytat
wszystko zalezy od wielu czynnikow

Zgadza się.

Wydaje mi się, że szybciej na serwerach będzie MySQL w wersji 5 niż w ofercie przynajmniej części dostawców pojawi się Firebird. Jeżeli ktoś uważa, że dla niego nie jest odpowiedni MySQL to pozostaje PostgreSQL z ktorym raczej nie ma lub nie powinno być kłopotów.
lenczewski
Projekt to cos w rodzaju sklepu internetowego, system zamówień, zarządzanie sklepem, kontami, komentarzami, magazynem.
elessar
Firebird:
zalety
- prostota (pisanie procedur, trigerow)
- UDF (mozna samemu w c napisac potrzebna nam funkcje)
- wersja embeded ( nie musimy miec serwera aby nasza baza poprawnie pracowala ) -> naprawde duzy plus.

wady:
- Kiedy wykorzystujemy transakcje nie ma mozliwosci zablokowania rekordu, mozna tylko zablokowac cala tabele, co w przypadku pracy na wielu stanowiskach jest powaznym problem.
- czasami w finalnych wersjach pojawiaja sie razace bledy. Np. blad z join i sub-select gdzie drastycznie spadala wydajnosc (naprawiony dopiero w wersji 1.5).

Firebirda wykorzystywalem glownie do malych i srednich aplikacji typu finansowo-ksiegowych, gdzie ilosc userow na baze nie przekraczala 10. Jednak wachalbym sie wykorzystac do projektow www. Zdecydowanie polecam postgres'a.
lenczewski
niechciałbym upierać się przy mysql, ale pgsql'a ne znam, i czy przesiadka stanowić będzię jakiś realny problem? Czy mysql wogóle się do tego nadaje? czy sprawiać będzie jakieś problemy? ...i jakie?
W sumie to na co uważać, korzystając z mysql'a?
mhs
Cytat
niechciałbym upierać się przy mysql, ale pgsql'a ne znam, i czy przesiadka stanowić będzię jakiś realny problem?

To zależy od tego jak przygotujesz system. Możesz wykorzystać warstwę abstrakcji dostępu do bazy danych dzięki temu w przypadku prawidłowo przygotowanych zapytań oraz struktur baz danych dla tych systemów przesiadka powinna się udać bez większych kłopotów.

Cytat
Czy mysql wogóle się do tego nadaje?

Tak, nadaje się.

Cytat
czy sprawiać będzie jakieś problemy?
W sumie to na co uważać, korzystając z mysql'a?

Należy przygotować odpowiedni projekt bazy danych. Nadać indeksy. Przygotować odpowiednio zoptymalizowane zapytania. I MySQL nie powinien sprawiać problemów.

Nie traktuj MySQL jako coś złego. Mimo iż mu trochę brakuje do konkurencji nie jest złym systemem. Wiele projektów działa na tym systemie. Swoją drogą: ostatnio Oracle wykupił InnoDB, który jest wykorzystywany właśnie przez MySQL'a jako jedna z kilku możliwości składowania danych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.