jono
11.05.2005, 18:28:50
No więc po lekturze artykułu o AJAX-ie na głównej stronce postanowiłem sprawdzić. Oto efekty przerabiania mojej starej stronki na AJAX...
zaimplementowałem tam SAJAX.
http://www.sepolno.wroclaw.pl/ajax/ciekawe moim zdaniem...
scanner
11.05.2005, 20:53:58
Brawo za użytą technikę.
Strona ładuje się jak z localhosta.
Za samo wykonanie i treśc też pochwalam. Podoba mi się i treśc i projekt. Same konkrety bez przebajerowywania.
jono
11.05.2005, 21:28:34
Mam tylko jedną obawę - jak Google potraktuje tą stronę?? Wydaje mi się, że dla Google będzie ona pozbawiona treści. Chyba, że googlebot wykonuje JavaScript?
Super, dużo czasu zajęło Ci przerabianie starej strony?
I jeszcze mała sugestia, przed załadowaniem contentu środek strony troszkę się zwęża, daje to nieprzyjemny efekt przesunięcia/zwężenia szablonu po załadowaniu gdy strona 'wskakuje' na swoje miejsce, wydaje mi się że ustawiona na sztywno szerokość miejsca w którym ładuje się content powinna załatwić sprawę.
jono
11.05.2005, 21:49:26
Zajęło niedługo, musiałem tylko dostosować kilka funkcji. Nie przerobiłem co prawda całości, pominąłem z oryginału fragment, bo to tylko eksperyment. W ogóle AJAX jest GENIALNIE PROSTY. Niewiarygodne.
Co do zwężania: w jakiej przeglądarce?? Ja w "jedynej słusznej" tego nie mam
dr_bonzo
11.05.2005, 21:52:01
@ebe: tez to mam i chyba to jest kwestia pojawiajacego sie i znikajacego paska przewijania.
bregovic
11.05.2005, 22:01:13
Problemy z użyciem AJAXu do zwykłych stron są dość niemiłe. Predewszystkim strona nie jest dostępna dla ludzi z wyłączonym javascriptem - np niepełnosprawnych używających "czytaczy". Po drugie, dla robotów twoja strona praktycznie nie istnieje.
Jakkolwiek bardzo podoba mi się twoja strona (;]) to naprawdę uważam że użycie AJAXu do zwykłych stron www jest błędem. AJAX jest genialny przy tworzeniu bajerów, udogodnień, czy też aplikacji sieciowych itp.
Powodzenia
jono
11.05.2005, 22:14:28
Z tego też powodu podaję to tylko jako eksperyment. Też wydaje mi się, że nie ma to zastosowania do codziennego użytku...
A czy ktoś wie może czemu na Operze nie działa Ajax?

mam najnowszą wersje i lipa :/ Na najprostszym przykladzie z 'Hello "Imie"' sie wywala. Używam biblioteki JPSPAN. W przykładowych stronach z artykułu jest wszystko ok, więc to może wina bibliotek? Jak ktoś wie to niech podpowie

Sorki, że w ogóle w tym temacie pisze ale nie wiem gdzie wrzucic takiego posta o Ajax'ie.
Fipaj
12.05.2005, 13:59:13
Podoba mi sie uzyta technologia, naprawde w niektorzych przypadkach moze ulatwiac nawigacje czy administracje pewna trescia na stronie.
Fipaj: ten projekt mial raczej na celu zaprezentowanie uzytej technologii.
anas
12.05.2005, 20:57:06
Hej.
Jestem pod wrażeniem - że też człowiek musi zobaczyć na własne oczy żeby się do czegoś przekonać. Mi bardzo przypadła technologia do gustu, ale jak wspomnieli przedmówcy ma swoje zastosowania - jednym z nich może być np. obsługa paneli administracyjnych. Świetna sprawa do budowania interfejsów dla urządzeń sieciowych itd. Ide się bawić

.
Pozdrówka i gratulacje - dobra prezentacja technologii.
anas
Speedy
12.05.2005, 21:42:13
Świetne !
Wprawdzie przeczytałem jakiś czas temu newsa na php.pl , ale szczerze mówiąc trochę to olałem

. Teraz pod wpłwem tego tematu zgłębiłem się w ajaxowych klimatach i muszę przyznać, że naprawdę robi to duże wrażenie. Technologia rzeczywiście bardzo kreatywna.
Abstrahując od profitów jakie niesie ze sobą ta technologia, co myślicie o bezpieczeństwie i stabiloności tego pomysłu ? Czy wg Was można już zacząć to swobodnie stosować w jakiś większych projektach ?
Strona świetna

. Bardzo dobrze zaprezentowane zostały możliwości ajaxa

.
( przed chwilą zrobiłem sobie taki sam bajer jaki został tam pokazany

).
Pozdrawiam.
jono
13.05.2005, 17:23:59
@Fipaj:
1) to moja STARA stronka, którą letko dostosowalem
2) Wiem, że nie jest zgodna ze standardami, ale DZIAŁA
3) Co do optymalizacji: słów kluczowych jest sporo za dużo, ale to działa

@Puc: Może masz wyłączone JS??
Fipaj
13.05.2005, 18:21:36
Rozumiem
Jeśli miałbym ocenić stronę na plus lub minus - daję plus!
Sugeruję jednak, jeśli będziesz chciał przekształcić stronę z eksperymentu w serwis użytkowy, zadbać o standardy
Cytat(jono @ 2005-05-13 16:23:59)
@Fipaj:
@Puc: Może masz wyłączone JS??
nie - wszystko jest wlaczone :/ czy tylko u mnie to nie chodzi na operze? W sumie bardziej by mnie to ucieszylo niz to ze Opera nie ma zaimplementowanego modułu XMLHttpRequest.
Jeżeli ktoś testował biblioteke JPSPAN na tej przeglądarce i mu chodzi to niech napisze - wtedy zaczne od szukania bledu w przegladarce

:D
kowal1122
14.05.2005, 19:44:00
bardzo fajna stronka
gratuluje!!!
bregovic
15.05.2005, 10:53:53
Wygląda na to że opera ma strasznie zjechany support dla XMLHTTPRequest. Niestety.
sirrus
15.05.2005, 13:20:44
Hmm... wersja 8.0 (której używam...) ma wbudowany support, ale działa jakoś dziwnie (tj. raz działa poprawnie, innym razem mniej poprawnie, a niekiedy w ogóle nie działa). Wersja 7.x z tego co wiem nie ma w ogóle żadnego supportu. Szkoda

Nie ma co poza tym - AJAX to rzecz przeznaczona zdecydowanie do stron interakcyjnych, stronom statycznym może co najwyżej dodać "prędkości". Ale eksperyment mimo wszystko udany, poza tym strona ciekawa treściowo.
jono
15.05.2005, 16:42:14
Co dowodzi, że jednak IE nie jest taki najgorsiejszy ze wszystkich
splatch
15.05.2005, 18:42:41
IE oraz Opera obsługują to poprzez ActiveX sprawdźcie:
objXmlHttpRequest = new ActiveXObject("Msxml2.XMLHTTP");
objXmlHttpRequest = new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP");
Cytat(splatch @ 2005-05-15 17:42:41)
IE oraz Opera obsługują to poprzez ActiveX sprawdźcie:
objXmlHttpRequest = new ActiveXObject("Msxml2.XMLHTTP");
objXmlHttpRequest = new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP");
zgadza się, tak jest zaimplementowane
Kod
var MSXML_XMLHTTP_PROGIDS = new Array(
'MSXML2.XMLHTTP.5.0',
'MSXML2.XMLHTTP.4.0',
'MSXML2.XMLHTTP.3.0',
'MSXML2.XMLHTTP',
'Microsoft.XMLHTTP'
);
tyle tylko że nie działa na Operze

tzn. część rzeczywiście działa ale to i tak mnie nie zadowala :/ mam nadzieje że to któraś strona poprawi (ajax bądz Opera) bo po za tym technologia jest rewelacyjna.
[Regis]
20.05.2005, 22:25:30
Bardzo fajna stronka. Dzisla szybko, a i graficznie jest taka jak lubie - prosta i przejrzysta

Choc z gory zaznaczam ze jestem nieobiektywny, bo mieszkam na Biskupinie, czyli rzut kamieniem od Sepolna

Edit: Jak zobaczylem ta strone, to odnioslem wrazenie ze mam deja-vu i ze gdzies ja widzialem

Teraz juz wiem, ze kiedys trafilem na nia przegladajac stronke XI LO

To tak w kwestii formalnej, bo misie przypomnialo
jono
21.05.2005, 18:20:38
tia.. XI LO

To już przeszłość...
NuLL
29.05.2005, 19:22:29
Brawo za pomysł - jesteś pierwszą osobą na forum chyba

Niestety - moi znajomi w pracy mają wyłączoną obsługę ActiveX - i co wtedy ?
bregovic
29.05.2005, 20:07:48
To wtedy masz problem. I dlatego AJAX nadaje sę tylko dla "cukierków" które można zastąpić normalnymi widgetami, lub aplikacji, w których stać się na powiedzenie "Masz mieć Firefoxa, lub IE z włączoną obsługą ActiveX"...
tuner
29.05.2005, 20:14:25
To jest świetne :] Gratuluję, pobawię się tym niedługo.
P.S. Mam Opere i nie mam żadnych problemów. Może chodzi o zainstalowanie nowego SP do WinXP.
Cytat(jono @ 2005-05-15 17:42:14)
Co dowodzi, że jednak IE nie jest taki najgorsiejszy ze wszystkich

Zalezy w jakiej kategorii ;-)
kowal1122
30.05.2005, 14:04:03
zależy co kto lubi
Imperior
30.05.2005, 17:00:06
Też mam Operę i działa bardzo ładnie (nawet lepiej niż w FF (ciutke szybciej (moze subiektywna opinia), linki mają łapkę, a nie kursor tekstowy)).
Jednakże te wady... ja preferuję przeglądanie na zakładkach, a tutaj nowej sobie nie otworze w tle...
Chewolf
27.06.2005, 09:34:37
Cytat(puc @ 2005-05-12 13:42:58)
Używam biblioteki JPSPAN.
Proponuje spróbować Sajaxa.
http://www.modernmethod.com/sajax/ Dziala pod większością przeglądarek... (chyba)
Wave
25.07.2005, 17:07:55
Ajax jest bardzo prosty w użyciu i przydatny, ale ma swoje wady:
- Nie można otworzyć okna w nowym oknie
- Strona nie zostanie w pełni zindeksowana
- Przy wyłączonym JS wogóle nie działa
i jeszcze kilka innych ( powiązanych z użyciem JS ).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.