Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Strona na AJAX-ie
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
jono
No więc po lekturze artykułu o AJAX-ie na głównej stronce postanowiłem sprawdzić. Oto efekty przerabiania mojej starej stronki na AJAX...

zaimplementowałem tam SAJAX.

http://www.sepolno.wroclaw.pl/ajax/

ciekawe moim zdaniem...
scanner
Brawo za użytą technikę.
Strona ładuje się jak z localhosta.

Za samo wykonanie i treśc też pochwalam. Podoba mi się i treśc i projekt. Same konkrety bez przebajerowywania.
jono
Mam tylko jedną obawę - jak Google potraktuje tą stronę?? Wydaje mi się, że dla Google będzie ona pozbawiona treści. Chyba, że googlebot wykonuje JavaScript?
ebe
Super, dużo czasu zajęło Ci przerabianie starej strony?
I jeszcze mała sugestia, przed załadowaniem contentu środek strony troszkę się zwęża, daje to nieprzyjemny efekt przesunięcia/zwężenia szablonu po załadowaniu gdy strona 'wskakuje' na swoje miejsce, wydaje mi się że ustawiona na sztywno szerokość miejsca w którym ładuje się content powinna załatwić sprawę.
jono
Zajęło niedługo, musiałem tylko dostosować kilka funkcji. Nie przerobiłem co prawda całości, pominąłem z oryginału fragment, bo to tylko eksperyment. W ogóle AJAX jest GENIALNIE PROSTY. Niewiarygodne.

Co do zwężania: w jakiej przeglądarce?? Ja w "jedynej słusznej" tego nie mam smile.gif
dr_bonzo
@ebe: tez to mam i chyba to jest kwestia pojawiajacego sie i znikajacego paska przewijania.
bregovic
Problemy z użyciem AJAXu do zwykłych stron są dość niemiłe. Predewszystkim strona nie jest dostępna dla ludzi z wyłączonym javascriptem - np niepełnosprawnych używających "czytaczy". Po drugie, dla robotów twoja strona praktycznie nie istnieje.

Jakkolwiek bardzo podoba mi się twoja strona (;]) to naprawdę uważam że użycie AJAXu do zwykłych stron www jest błędem. AJAX jest genialny przy tworzeniu bajerów, udogodnień, czy też aplikacji sieciowych itp.

Powodzenia winksmiley.jpg
jono
Z tego też powodu podaję to tylko jako eksperyment. Też wydaje mi się, że nie ma to zastosowania do codziennego użytku...
puc
A czy ktoś wie może czemu na Operze nie działa Ajax? sad.gif mam najnowszą wersje i lipa :/ Na najprostszym przykladzie z 'Hello "Imie"' sie wywala. Używam biblioteki JPSPAN. W przykładowych stronach z artykułu jest wszystko ok, więc to może wina bibliotek? Jak ktoś wie to niech podpowie smile.gif

Sorki, że w ogóle w tym temacie pisze ale nie wiem gdzie wrzucic takiego posta o Ajax'ie.
Ace
Podoba mi sie uzyta technologia, naprawde w niektorzych przypadkach moze ulatwiac nawigacje czy administracje pewna trescia na stronie.

Fipaj: ten projekt mial raczej na celu zaprezentowanie uzytej technologii.
anas
Hej.

Jestem pod wrażeniem - że też człowiek musi zobaczyć na własne oczy żeby się do czegoś przekonać. Mi bardzo przypadła technologia do gustu, ale jak wspomnieli przedmówcy ma swoje zastosowania - jednym z nich może być np. obsługa paneli administracyjnych. Świetna sprawa do budowania interfejsów dla urządzeń sieciowych itd. Ide się bawić smile.gif.

Pozdrówka i gratulacje - dobra prezentacja technologii.

anas
Speedy
Świetne !
Wprawdzie przeczytałem jakiś czas temu newsa na php.pl , ale szczerze mówiąc trochę to olałem tongue.gif . Teraz pod wpłwem tego tematu zgłębiłem się w ajaxowych klimatach i muszę przyznać, że naprawdę robi to duże wrażenie. Technologia rzeczywiście bardzo kreatywna.

Abstrahując od profitów jakie niesie ze sobą ta technologia, co myślicie o bezpieczeństwie i stabiloności tego pomysłu ? Czy wg Was można już zacząć to swobodnie stosować w jakiś większych projektach ?

Strona świetna biggrin.gif . Bardzo dobrze zaprezentowane zostały możliwości ajaxa winksmiley.jpg .
( przed chwilą zrobiłem sobie taki sam bajer jaki został tam pokazany biggrin.gif ).

Pozdrawiam.
jono
@Fipaj:
1) to moja STARA stronka, którą letko dostosowalem
2) Wiem, że nie jest zgodna ze standardami, ale DZIAŁA
3) Co do optymalizacji: słów kluczowych jest sporo za dużo, ale to działa smile.gif

@Puc: Może masz wyłączone JS??
Fipaj
Rozumiem

Jeśli miałbym ocenić stronę na plus lub minus - daję plus!

Sugeruję jednak, jeśli będziesz chciał przekształcić stronę z eksperymentu w serwis użytkowy, zadbać o standardy smile.gif
puc
Cytat(jono @ 2005-05-13 16:23:59)
@Fipaj:
@Puc: Może masz wyłączone JS??

nie - wszystko jest wlaczone :/ czy tylko u mnie to nie chodzi na operze? W sumie bardziej by mnie to ucieszylo niz to ze Opera nie ma zaimplementowanego modułu XMLHttpRequest.
Jeżeli ktoś testował biblioteke JPSPAN na tej przeglądarce i mu chodzi to niech napisze - wtedy zaczne od szukania bledu w przegladarce biggrin.gif:D
kowal1122
bardzo fajna stronka

gratuluje!!! tongue.gif
bregovic
Wygląda na to że opera ma strasznie zjechany support dla XMLHTTPRequest. Niestety.
sirrus
Hmm... wersja 8.0 (której używam...) ma wbudowany support, ale działa jakoś dziwnie (tj. raz działa poprawnie, innym razem mniej poprawnie, a niekiedy w ogóle nie działa). Wersja 7.x z tego co wiem nie ma w ogóle żadnego supportu. Szkoda sad.gif

Nie ma co poza tym - AJAX to rzecz przeznaczona zdecydowanie do stron interakcyjnych, stronom statycznym może co najwyżej dodać "prędkości". Ale eksperyment mimo wszystko udany, poza tym strona ciekawa treściowo.
jono
Co dowodzi, że jednak IE nie jest taki najgorsiejszy ze wszystkich tongue.gif
splatch
IE oraz Opera obsługują to poprzez ActiveX sprawdźcie:
objXmlHttpRequest = new ActiveXObject("Msxml2.XMLHTTP");
objXmlHttpRequest = new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP");
puc
Cytat(splatch @ 2005-05-15 17:42:41)
IE oraz Opera obsługują to poprzez ActiveX sprawdźcie:
objXmlHttpRequest = new ActiveXObject("Msxml2.XMLHTTP");
objXmlHttpRequest = new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP");

zgadza się, tak jest zaimplementowane
Kod
var MSXML_XMLHTTP_PROGIDS = new Array(
                'MSXML2.XMLHTTP.5.0',
                'MSXML2.XMLHTTP.4.0',
                'MSXML2.XMLHTTP.3.0',
                'MSXML2.XMLHTTP',
                'Microsoft.XMLHTTP'
            );

tyle tylko że nie działa na Operze sad.gif tzn. część rzeczywiście działa ale to i tak mnie nie zadowala :/ mam nadzieje że to któraś strona poprawi (ajax bądz Opera) bo po za tym technologia jest rewelacyjna.
[Regis]
Bardzo fajna stronka. Dzisla szybko, a i graficznie jest taka jak lubie - prosta i przejrzysta smile.gif Choc z gory zaznaczam ze jestem nieobiektywny, bo mieszkam na Biskupinie, czyli rzut kamieniem od Sepolna tongue.gif

Edit: Jak zobaczylem ta strone, to odnioslem wrazenie ze mam deja-vu i ze gdzies ja widzialem tongue.gif Teraz juz wiem, ze kiedys trafilem na nia przegladajac stronke XI LO smile.gif To tak w kwestii formalnej, bo misie przypomnialo winksmiley.jpg
jono
tia.. XI LO smile.gif To już przeszłość...
NuLL
Brawo za pomysł - jesteś pierwszą osobą na forum chyba smile.gif

Niestety - moi znajomi w pracy mają wyłączoną obsługę ActiveX - i co wtedy ? sad.gif
bregovic
To wtedy masz problem. I dlatego AJAX nadaje sę tylko dla "cukierków" które można zastąpić normalnymi widgetami, lub aplikacji, w których stać się na powiedzenie "Masz mieć Firefoxa, lub IE z włączoną obsługą ActiveX"...
tuner
To jest świetne :] Gratuluję, pobawię się tym niedługo.

P.S. Mam Opere i nie mam żadnych problemów. Może chodzi o zainstalowanie nowego SP do WinXP.
dag
Cytat(jono @ 2005-05-15 17:42:14)
Co dowodzi, że jednak IE nie jest taki najgorsiejszy ze wszystkich tongue.gif

Zalezy w jakiej kategorii ;-)
kowal1122
zależy co kto lubi tongue.gif
Imperior
Też mam Operę i działa bardzo ładnie (nawet lepiej niż w FF (ciutke szybciej (moze subiektywna opinia), linki mają łapkę, a nie kursor tekstowy)).

Jednakże te wady... ja preferuję przeglądanie na zakładkach, a tutaj nowej sobie nie otworze w tle...
Chewolf
Cytat(puc @ 2005-05-12 13:42:58)
Używam biblioteki JPSPAN.

Proponuje spróbować Sajaxa. http://www.modernmethod.com/sajax/ Dziala pod większością przeglądarek... (chyba) tongue.gif
Wave
Ajax jest bardzo prosty w użyciu i przydatny, ale ma swoje wady:
- Nie można otworzyć okna w nowym oknie
- Strona nie zostanie w pełni zindeksowana
- Przy wyłączonym JS wogóle nie działa
i jeszcze kilka innych ( powiązanych z użyciem JS ).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.