![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No więc po lekturze artykułu o AJAX-ie na głównej stronce postanowiłem sprawdzić. Oto efekty przerabiania mojej starej stronki na AJAX...
zaimplementowałem tam SAJAX. http://www.sepolno.wroclaw.pl/ajax/ ciekawe moim zdaniem... -------------------- if(function_exists("zrozum_kobiete")){
echo "Niemożliwe!"; exit;} |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Brawo za użytą technikę.
Strona ładuje się jak z localhosta. Za samo wykonanie i treśc też pochwalam. Podoba mi się i treśc i projekt. Same konkrety bez przebajerowywania. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam tylko jedną obawę - jak Google potraktuje tą stronę?? Wydaje mi się, że dla Google będzie ona pozbawiona treści. Chyba, że googlebot wykonuje JavaScript?
-------------------- if(function_exists("zrozum_kobiete")){
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 1 Dołączył: 23.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Super, dużo czasu zajęło Ci przerabianie starej strony?
I jeszcze mała sugestia, przed załadowaniem contentu środek strony troszkę się zwęża, daje to nieprzyjemny efekt przesunięcia/zwężenia szablonu po załadowaniu gdy strona 'wskakuje' na swoje miejsce, wydaje mi się że ustawiona na sztywno szerokość miejsca w którym ładuje się content powinna załatwić sprawę. -------------------- Słyszałem, że macie tutaj jakieś takie php... fajne to, dobre to jest?
|
|
|
![]()
|
|
Zajęło niedługo, musiałem tylko dostosować kilka funkcji. Nie przerobiłem co prawda całości, pominąłem z oryginału fragment, bo to tylko eksperyment. W ogóle AJAX jest GENIALNIE PROSTY. Niewiarygodne.
Co do zwężania: w jakiej przeglądarce?? Ja w "jedynej słusznej" tego nie mam ![]() -------------------- if(function_exists("zrozum_kobiete")){
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@ebe: tez to mam i chyba to jest kwestia pojawiajacego sie i znikajacego paska przewijania.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problemy z użyciem AJAXu do zwykłych stron są dość niemiłe. Predewszystkim strona nie jest dostępna dla ludzi z wyłączonym javascriptem - np niepełnosprawnych używających "czytaczy". Po drugie, dla robotów twoja strona praktycznie nie istnieje.
Jakkolwiek bardzo podoba mi się twoja strona (;]) to naprawdę uważam że użycie AJAXu do zwykłych stron www jest błędem. AJAX jest genialny przy tworzeniu bajerów, udogodnień, czy też aplikacji sieciowych itp. Powodzenia ![]() -------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
Life is ours, We live it our way -- Metallica |
|
|
![]()
|
|
Z tego też powodu podaję to tylko jako eksperyment. Też wydaje mi się, że nie ma to zastosowania do codziennego użytku...
-------------------- if(function_exists("zrozum_kobiete")){
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 2 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy ktoś wie może czemu na Operze nie działa Ajax?
![]() ![]() Sorki, że w ogóle w tym temacie pisze ale nie wiem gdzie wrzucic takiego posta o Ajax'ie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fajna strona, ale...
http://jigsaw.w3.org/css-validator/validat...roclaw.pl/ajax/ http://validator.w3.org/check?verbose=1&ur...roclaw.pl/ajax/ http://www.contentquality.com/mynewtester/...roclaw.pl/ajax/ http://www.websiteoptimization.com/service...roclaw.pl/ajax/ Poczytaj, zwłaszcza ten ostatni... ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podoba mi sie uzyta technologia, naprawde w niektorzych przypadkach moze ulatwiac nawigacje czy administracje pewna trescia na stronie.
Fipaj: ten projekt mial raczej na celu zaprezentowanie uzytej technologii. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2002 Skąd: Gorzów Wlkp Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej.
Jestem pod wrażeniem - że też człowiek musi zobaczyć na własne oczy żeby się do czegoś przekonać. Mi bardzo przypadła technologia do gustu, ale jak wspomnieli przedmówcy ma swoje zastosowania - jednym z nich może być np. obsługa paneli administracyjnych. Świetna sprawa do budowania interfejsów dla urządzeń sieciowych itd. Ide się bawić ![]() Pozdrówka i gratulacje - dobra prezentacja technologii. anas |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Świetne !
Wprawdzie przeczytałem jakiś czas temu newsa na php.pl , ale szczerze mówiąc trochę to olałem ![]() Abstrahując od profitów jakie niesie ze sobą ta technologia, co myślicie o bezpieczeństwie i stabiloności tego pomysłu ? Czy wg Was można już zacząć to swobodnie stosować w jakiś większych projektach ? Strona świetna ![]() ![]() ( przed chwilą zrobiłem sobie taki sam bajer jaki został tam pokazany ![]() Pozdrawiam. -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
@Fipaj:
1) to moja STARA stronka, którą letko dostosowalem 2) Wiem, że nie jest zgodna ze standardami, ale DZIAŁA 3) Co do optymalizacji: słów kluczowych jest sporo za dużo, ale to działa ![]() @Puc: Może masz wyłączone JS?? -------------------- if(function_exists("zrozum_kobiete")){
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem
Jeśli miałbym ocenić stronę na plus lub minus - daję plus! Sugeruję jednak, jeśli będziesz chciał przekształcić stronę z eksperymentu w serwis użytkowy, zadbać o standardy ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 2 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(jono @ 2005-05-13 16:23:59) @Fipaj: @Puc: Może masz wyłączone JS?? nie - wszystko jest wlaczone :/ czy tylko u mnie to nie chodzi na operze? W sumie bardziej by mnie to ucieszylo niz to ze Opera nie ma zaimplementowanego modułu XMLHttpRequest. Jeżeli ktoś testował biblioteke JPSPAN na tej przeglądarce i mu chodzi to niech napisze - wtedy zaczne od szukania bledu w przegladarce ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2005 Skąd: Wielkopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bardzo fajna stronka
gratuluje!!! ![]() -------------------- www.knights.ovh.org - moja gra internetowa
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wygląda na to że opera ma strasznie zjechany support dla XMLHTTPRequest. Niestety.
-------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
Life is ours, We live it our way -- Metallica |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 16.10.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm... wersja 8.0 (której używam...) ma wbudowany support, ale działa jakoś dziwnie (tj. raz działa poprawnie, innym razem mniej poprawnie, a niekiedy w ogóle nie działa). Wersja 7.x z tego co wiem nie ma w ogóle żadnego supportu. Szkoda
![]() Nie ma co poza tym - AJAX to rzecz przeznaczona zdecydowanie do stron interakcyjnych, stronom statycznym może co najwyżej dodać "prędkości". Ale eksperyment mimo wszystko udany, poza tym strona ciekawa treściowo. -------------------- pozdrawiam
wojtek obst wojtek obst blog - webmastering, PHP, środowisko .NET, AJAX |
|
|
![]()
|
|
Co dowodzi, że jednak IE nie jest taki najgorsiejszy ze wszystkich
![]() -------------------- if(function_exists("zrozum_kobiete")){
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3.07.2025 - 15:51 |