Dzięki za podpowiedzi... A więc zainstalowałem na nowym serwerze MySql 8, dostałem kopię bazy danych ze starego serwera i mogę sobie porobić testy i sprawdzić co się stanie

Nigdy nie robiłem takiej migracji...kopię bazy danych dostałem w formie kilkuset plików, są to rozszerzenia frm, ibd, trg, trn, każdego po kilkadziesiąt i jeden plik opt. Aby wykonać import powinien w workbenchu wejść w database-> migration wizard i tam się to robi? Czy w innym miejscu?
Migracja jako tako się udała

wszystkie formularze, raporty, kwerendy działają, dane się skopiowały, jedynie musiałem zmienić w libreoffice connector javy z 5.x na 8.x
Oto na jakie problemy napotkałem:
- przy eksporcie z mysql5.7 do mysql8 nie chciały się zaimportować triggery. Musiałem je półautomatycznie wywołać w nowej bazie
- w nowej bazie triggery mam ustawione do zapisywania kiedy wiersz był dodany do tabeli i kiedy został ostatnio zmieniony. Tu jest taki dziwny błąd że teraz jak coś zmieniam to data zmiany raz mi wyskakuje jako czas letni, a raz jako czas zimowy. To znaczy przy niektórych tabelach data zmiany jest o godzinę wcześniejsza. Triggery do każdej tabeli były generowane tak samo...
I największy błąd który martwi mnie najbardziej
- dane do bazy są wprowadzane przez Libreoffice Base, taki ubogi access. Połączony jest on z bazą mysql przez connector java 8.0.11. Niezależnie czy dane są wprowadzane przez formularz, przez tabele czy przez kwerende - jeżeli dodaje/zmieniam jakąkolwiek datę do bazy, to do MySqla zapisuje się data o jeden dzień wcześniejsza. Jeżeli robię insert bądź update z poziomu workbencha, to wszystko z datami jest ok. Niby w internecie są podobne problemy, ale i tak nie wiem jak do tego podejść, podejrzewam że właśnie z tym connectorem może być coś nie tak, a może należy coś ustawić w workbenchu albo pliku ini?
Z góry dzięki za wszelką pomoc.