Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: DBDesigner - połączenie relacją dwóch tabel
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
lukpio3
Witajcie,
Próbuję dość jak zrobić pewną rzecz i albo jest to nie rabialne w tym programie albo mam za małą wiedzę. Potrzebuję narysować schemat relacyjnej bazy danych. Mam póki co dwie tabele. Nazwijmy ją TABELA_1 i TABELA_2. W tabeli 1 mam zdefiniowane 3 pola, pierwsze to ID które jest kluczem głównym, drugie pole to NUMER typu INTEGER, trzecie to DANE. W kolejnej tabeli mam 4 pola, pierwsze to ID które jest kluczem głównym, drugie pole to pole NUMER typu INTEGER, trzecie to KOD typu VARCHAR, czwarte to DANE też typu VARCHAR. Teraz chcę połączyć te dwie tabele relacją 1:n. Łączenie ma być po polu NUMER. Niestety nie udaje mi się tego zrobić. Gdy chcę tak połączyć to program w tabeli 2 dodaje mi sam, klucz obcy do tabeli 1. Nie wiem czy to normalne. Tak jak mówię, tabele mają być połączone po polu NUMER. Z programem mam styczność po raz pierwszy dlatego możliwe że coś źle robię.
franki01
Z tego co zrozumiałem w tabeli 2 ma być dużo rekordów dowiązanych do jednego rekordu tabeli 1 względem pól NUMER-NUMER. W takim przypadku w tabeli 2 powinien powstać klucz obcy na polu NUMER do tabeli 1, pola NUMER. Tak się dzieje, więc wszystko w porządku. Klucze obce nie łączą bezpośrednio tabel, tylko pola pomiędzy tabelami. Połączenie tabel jest tylko efektem. Powinno to być widoczne w programie.
lukpio3
Dokładnie tak jak piszesz, w tabeli 2 może być jeden a może być nawet kilkadziesiąt rekordów dowiązanych do tabeli 1 właśnie po rekordzie NUMER. Czyli rozumiem że jest to ok że program sam wstawia sobie klucz obcy i nie ma się czym przejmować. Wielkie dzięki za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.