Terrorizer
5.12.2015, 23:29:37
Lubię spać, jak każdy. Mam jednak problemy z zaśnięciem.
Gry, pisanie kodu i różne pasje sprawiają, że nie chcę pójść spać, czuję jakby miało mnie coś ominąć, do tego lubię siedzieć w nocy

. Obecnie pisząc kod, który wydaje się działać czuję taką ekscytację, że nie mógłbym zasnąć i pójście do łóżka jest ostatnią rzeczą jaka przychodzi mi do głowy.
Siedzę do 5 rano, do 6, czasem nie śpię dwa dni. Oczywiście najpierw były studia, teraz praca. Albo tam zasypiam, albo nie chodzę, jak już pójdę to zamulony nie wiem co się dzieje.
Czy ktoś z was ma jakieś sposoby na taką głupotę?
Ostatnio wpadłem na patent wypijania kilku piw, co mnie zamula i mam ochotę się położyć, ba nawet zasypiam bardzo szybko. Szukam natomiast lepszego rozwiązania zanim wpadnie mi to w nawyk, na szczęście nie lubię alkoholu
Tomplus
6.12.2015, 09:52:13
Wysiłek fizyczny
- Idź pobiegać.
- Na rower, 20-30km to wystarczające.
Oczywiście nie w nocy, bo to bez sensu, a w dzień, pod wieczór, albo rano przed pracą. Wpływa to pozytywnie na pracę umysłu, kreatywność w ciągu dnia oraz powoduje, że po całym dniu pracy, organizm sam domaga się odpoczynku.
Fred1485
6.12.2015, 10:37:04
Zamień się mistrzu ze mną. Ja mam na odwrót. Ledwo godzina 21:00 a mnie już do łóżka ciągnie.
WebCM
6.12.2015, 10:51:49
A mnie rano dopada siła dołóżkowa. Często zamiast na 8:00 przychodzę do pracy o 12:00 i wychodzę w nocy. Macie na to sposoby? Kiedyś byłem w stanie przesiedzieć przed kompem całą noc (projekty na zaliczenie), obecnie 2:00 to max. Na rowerze można dojeżdżać do pracy, aktywność fizyczna wskazana, ale to nie wszystko.
kayman
6.12.2015, 12:41:33
jakiś preparat melatoniną 1 godz przed pójściem spać -> po 3-5 dniach wracasz do normy
btw. alkohol to najgorsze wyjście
O$iek
6.12.2015, 18:32:48
To co wyżej kayman napisał. Nie ma jednorazowych rozwiązań, albo zaczynasz spać regularnie - wstawać i kłaść się o tej samej godzinie(weekendy też się liczą), albo daj sobie spokój. Poza tym 1h przed położeniem się spać powinieneś wyłączyć komputer, bo niebieskie światło z monitora pieprzy różne rzeczy w organizmie i on nie wie co się dzieje.
Pro tip: łóżko służy tylko do spania i do seksu. Nie jesz, nie leżysz, nie oglądasz telewizji, nie czytasz książek, nie przeglądasz internetu w łóżku.
Terrorizer
7.12.2015, 00:01:20
Mam przeczucie, że "pro tip" będzie pomocny
Tomplus
7.12.2015, 09:48:47
Cytat(O$iek @ 6.12.2015, 18:32:48 )

Pro tip: łóżko służy tylko do spania i do seksu. Nie jesz, nie leżysz, nie oglądasz telewizji, nie czytasz książek, nie przeglądasz internetu w łóżku.
Czuję tutaj Naukowy Bełkot

Ale co istotne, jest to 100% prawdziwe. Chociaż ja łamię tą zasadę w przypadku książek. Łóżko to jedyne miejsce w domu gdzie mogę się skoncentrować na książce, a nie na innych rzeczach.
Faro88
17.12.2015, 20:10:44
Wysiłek fizyczny dużo daje. Poza tym samodyscyplina. Jak już widzisz godzinę 2 - 3 to lepiej położyć się do łóżka. Po pewnym czasie organizm przyzwyczai się do wcześniejszego zasypiania.
WebCM
18.12.2015, 23:02:14
Wysiłek fizyczny tak, ale nie bezpośrednio przed snem. Godzina 2:00 i 3:00 to zdecydowanie za późno. Samodyscyplina też, ale czasami coś wypadnie i trzeba dłużej posiedzieć.
Zaciął się przycisk do zmiany jasności. Wszyscy śpią, a ja muszę coś dokończyć. Pomimo włączonej aplikacji f.lux bolą oczy i nie pomaga nawet tryb nocny (darkroom mode). Wytrzymuję 10 minut, idę spać i nie mogę zasnąć. Idę do toalety i spotykam znajomego, który całą noc spędzi nad kodem.
Jest 23:00. Iść do łóżka czy oglądać film z kumplami? Wybieram drugą opcję. Film kończy się przed 1:00. Wszyscy grzecznie do łóżeczka i tradycyjnie rano dopada mnie siła dołóżkowa. Tym razem wyłączam budzik, idę się zdrzemnąć, po czym budzę się z drgawkami po 10:00. Pobiłem rekord.
Czasami `someone is wrong on the internet` i wypracowanie kończę o 2:00 w nocy, ale powiedziałem `Dość!` takim praktykom. Niestety w ciągu ostatniego miesiąca wektor siły dołóżkowej ma coraz dłuższy zwrot skierowany w stronę łóżka. Muszę wrócić do dawnej formy, kiedy nie miałem problemu przyjść na 8:00 do pracy.
Jakieś skuteczne porady?
phpion
21.12.2015, 10:17:41
Cytat(Terrorizer @ 5.12.2015, 23:29:37 )

Ostatnio wpadłem na patent wypijania kilku piw, co mnie zamula i mam ochotę się położyć, ba nawet zasypiam bardzo szybko. Szukam natomiast lepszego rozwiązania zanim wpadnie mi to w nawyk
Pomyśl o dziecku

Gwarantuję Ci, że będziesz bez problemu zasypiał w godzinach 22-23 hehe. Mnie w połowie stycznia czeka pojawienie się córeczki, więc będę zasypiał pewnie jeszcze wcześniej (mam już 3-letniego synka) by przebudzać się w środku nocy. Polecam!
@phpion
mam dwie córeczki, siła dołóżkowa jest większa, ale nie zawsze da radę
dejv21
28.12.2015, 21:25:11
Na mnie najlepiej działa wysiłek fizyczny - jednak nie przed snem, a parę godzin przed. Zazwyczaj ćwiczę po pracy w okolicach godziny 18-19. O północy śpię jak małe dziecko.
marek332
29.12.2015, 15:49:16
0.5 i spisz
Cpt. Kirk
10.01.2016, 09:14:23
Rzeczywiście jest skuteczne. I skutecznie prowadzi do uzależnienia. Zresztą jak wszystkie wspomagacze.
Tutaj Ameryki nie odkryjemy.
Tak jak pisano wyżej:
Trzeba wyznaczyć stale pory na sen. Unikać siedzenia przed moinitorem w nocy. Uporządkować swoje życie.
A jak nie pomoże, to tylko lekarz.
inka28
24.02.2016, 09:16:07
ja nie mogę się wyspać, chodzę późno spać i wcześnie wstaje
WebCM
6.03.2016, 00:45:57
Żeby przynajmniej pozwolili wyspać się na dworcu, a nawet tego zabraniają

W pociągu też się nie da, a jeśli komuś się uda, może przegapić stację. Potem wróć do poprzedniego rytmu dnia. Kontynuując temat, mam dodatkowe projekty po godzinach i ostatnio nie mam na nie czasu, więc piszę kod po nocach. Zła organizacja pracy?
qonik
4.04.2016, 10:09:28
Wysiłek fizyczny i przynajmniej godzinę przed snem odejdź od kompa. Przewietrz pokój przed snem. Mnie to bardzo pomaga.
XEN333
15.04.2016, 18:09:48
Polecam wygodne do spania sluchawki i odpalenie na Youtube ktoregos z 10-cio godzinnych filmow 'white noise'

Ew jakas apka na telefon.
KsaR
15.04.2016, 18:17:17
Cytat(KsaR @ 6.12.2015, 05:51:37 )

+ otworzyć okno pół godziny przed snem.
+ włączyć muzykę na słuchawkach.
+ poćwiczyć jakąś serię, taką która zmęczy.
+ gdy zamkniesz oczy i się położysz po powyższych wskazówkach,
Gdy zasypiasz nie myśl o niczym.
#brain {
background-color: black;
}
O$iek
15.04.2016, 19:31:44
Kolejna sztuczka, gdy ktoś ma spieprzony cykl dobowy, to kupno melatoniny i łykanie tego godzinę przed planowaną godziną zaśnięcia. Proponują tabletki 1mg, bo kupiłem 5mg i to naprawdę zwala z nóg, następnego dnia wciąż byłem trochę przymulony. Teraz biorę połowę czyli 2,5mg.
Od ~2 tygodni budzę się i kładę codziennie o tej samej godzinie

Melatonina to hormon, który występuje w organizmie i jest odpowiedzialna za regulację cyklu dobowego.
SHiP
15.04.2016, 21:36:27
Zmienić nawyki żywieniowe. Nie jeść wieczorem po np 20:00. Rano wstać o 6:00 i zjeść na siłę duże śniadanie. Później organizm się przyzwyczai i sam będzie się budził.
mavver
20.04.2016, 12:20:34
Na sen wpływa bardzo wiele rzeczy. Po pierwsze powinno się chodzić spać mniej więcej o tych samych porach. Najlepiej o 22 już być w łóżku. Nawet jeśli nie zaśniesz szybko to organizm odpoczywa. Po drugie zdrowa dieta- nie najadanie się na noc. Ja od kilku lat nic nie jem po godzinie 19 i nie mam problemów ze snem. Po trzecie może więcej ruchu, spacer przed snem lub jazda na rowerze do pracy.
Pyton_000
20.04.2016, 12:31:45
Każdy jest inny, mnie tam jedzenie np. nie sprawia problemu. Zasypiam w sumie dość dobrze, ale mam mega problemy ze wstawaniem.
Niestety aby zacząć wcześniej chodzić spać to trzeba się wymęczyć. Wstawaj wcześniej niż zwykle a po pewnym czasie organizm sam będzie się domagał snu.
mavver
20.04.2016, 12:38:42
Problemu ze wstaniem rano to ja też mam

ale nic dzwoni budzi, włącza się drzemkę i jak zadzwoni to wstaje.
vectra2000
25.04.2016, 10:14:04
Wszystko, tylko nie prochy

Zmiana nawykow zywieniowych, kladzenie sie i wstawanie o regularnej porze, nawet jesli nie mozemy przez jakis czas spac. No i sport, wtedy nie mamy juz sily na niespanie
Turson
25.04.2016, 11:07:09
Ze sportem to różnie, bo u mnie jest tak, że po siłowni jestem jeszcze bardziej pobudzony aż do nocy

Największy kryzys mam w środku dnia ok. 17 i jak sie poloze to moglbym od razu zasnac a później znowu się odradzam.
Polecam godzinę przez snem wypić melisę. Zdrowe i nie zaszkodzi
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.