athabus
26.06.2015, 11:50:37
Swego czasu (jakiś rok temu) już o to pytałem, ale wtedy nie było konkretnych odpowiedzi, także zapytam znowu ;-)
W jakich edytorach pracujecie z Symfony2. Ja obecnie pracuję w Eclipse (+plugin wsparcia Symfony) ale mam trochę problemów z tym edytorem. Głównym moim problemem jest to, że nie mogę zaimportować do niego projektu Symfony z prawidłowym podpowiadaniem składni. Tj. działa ono częściowo np. $this->getDostrine()-> itd działa dobrze, ale już np. jak wchodzą w grę zapytania $this->getDoctrine()->getRepository('bundle:product")->{brak customowych metod}. podobnie $this->get('session')->{brak podpowiadania składni}.
Z tego co udało mi się ustalić, to problem leży we wtyczce od Eclipse, która chyba jest nieaktualizowana i nie do końca wspiera nowe wersje Symfony, bo w projekcie utworzonym przez generator dla symfony 2.3 wszystko ładnie działa ;-(
W każdym razie pytanie brzmi - czy komuś udało się zmusić eclipse do działania w tej kwestii? Albo czy możecie polecić jakiś inny edytor z dobrym wsparciem dla podpowiadania składni w Symfony2.
Turson
26.06.2015, 11:51:21
W PHPStorm jest idealnie
athabus
26.06.2015, 12:50:58
Ok chyba udało mi się Eclipsa zmusić do współpracy...
Generalnie jakby ktoś szukał rozwiązania na import projektu to zrobiłem to tak:
- utworzyłem nowy projekt symfony
- wywaliłem cały content z folderu oprócz plików projektu eclipse (te 2 ukryte)
- wrzuciłem pliki z projektem ręcznie do folderu
- odświeżyłem projekt f5
i zdaje się, że wszystkie funkcje działają poprawnie... Chyba jednak będzie trzeba pomyśleć o zakupie phpstorm, bo Eclipse fajne, ale dużo bugów wyskakuje po drodze.
Turson
26.06.2015, 13:03:53
PHPStorm wcale nie trzeba kupować. Ja mam za darmo na rok wszystkie produkty JetBrains. Nie wiem czy jeszcze jest ta promocja. Trzeba było się zarejestrować jako student
athabus
26.06.2015, 13:33:46
Chciałbym być studentem ;-) No nic na razie testuję wersję 30 dni i potem będę myślał, czy warto kupować.
warto. to koszt ledwo kilku godzin pracy per rok, a wygoda ogromna.
athabus
26.06.2015, 14:22:56
Gdybym był zawodowcem to na bank bym się zdecydował, ale ja bardziej tak hobbystycznie programuję + czasami jakieś apki okołozawodowo piszę. Bawię się właśnie wersją evaluacyjną - kilu rzeczy z Eclipsa mi brakuje (pewnie je znajdę), ale pod względem symfony to faktycznie projekt wymiata - nie dość, że działa codeassists praktycznie do wsyzstkiego to jeszcze automatycznie skróty do widkoków, użytych Entity w akcjach kontrolera itp...
Chyba trzeba będzie sięgnąć do kieszeni ;-)
Dejmien_85
29.06.2015, 21:14:24
Pracowałem na Eclipsie i Netbeansie, w przeszłości testowałem także inne wynalazki (Aptana, Komodo, coś tam było jeszcze, ale już nie pamiętam), w końcu edytorów do PHP jest cała masa.
Najlepiej pracowało mi się w Netbeansie, jednak później poznałem PHPStorma - on bije wszystkie IDE dla PHP, po prostu wymiata. A wsparcie dla Symfony jest po prostu boskie - masa pluginów, klikane widoki, cudnie proste podpowiedzi przy generowaniu linków do kontrolerów, jest cała masa prostych "ułatwiaczy", które znacznie przyśpieszają pracę.
PHPStorm ma jednak jedną wadę... Stabilność, a właściwie jej brak - w życiu żaden IDE nie wieszał mi się tak często. Bez obaw, nie chodzi mi o to, że się wiesza co 5 minut, ale jedna "zwiecha" w ciągu dnia to czaasem standard (a bywało, że wieszał się częście). To jedyna rzecz, która mnie wk.... w tym edytorze. ; )
Choć bardzo możliwe, że jest to spowodowane tym, że mam masę wtyczek - w końcu to 3rd party code, na który Storm nie ma do końca wpływu (zawsze to jakieś wytłumaczenie).
Cytat(Dejmien_85 @ 29.06.2015, 20:14:24 )

w życiu żaden IDE nie wieszał mi się tak często
SOA#1
athabus
30.06.2015, 07:45:28
Od 3 dni śmigam w phpStorm i jestem w 7-mym niebie ;-) To co mnie najbardziej drażniło w Symfony to konieczność pracy w niezliczonej ilości plików, z których każdy znajduje się w zupełnie innym miejscu. Napisanie nowej głupiej akcji to konieczność edycji z 4-5 plików, z których każdy trzeba było ręcznie otworzyć. W phpSotrmie z wtyczką od Symfony po prostu otwieram plik routingu, tworzę trasę i dalej już wszystkie akcje, widoki itp. tworzy za mnie edytor - SUPER. Podpowiadanie składni działa bezbłędnie - nawet w widokach nie trzeba dodawać komentarzy z typem zmiennej bo dane zaciągane są z kontrolera

Działa to po prostu super. Lubię też narzędzie do Git i szybkie tworzenie Gistów - w połączeniu z Gistboxem fajnie to działa jako podręczna ściąga.
Do tej pory korzystałem z Eclipse + dodatek do Symfony - ogólnie byłem zadowolony, samo Eclipse też mi akurat odpowiada (wiem, że jestem tu wyjątkiem), ale jednak poziom wsparci dla Symfony to niebo a ziemia. Niestety dodatek do Eclipse jest tak napisany, że nie działa nawet połowa funkcji, która jest wymieniona w dokumentacji, albo działa losowo.
Co do wieszania to na razie mi się nie zdarzyło - pracuję na Ubuntu + wersja dla Linux.
Jedyne czego mi brakuje to szybkie wyszukiwanie pliku wewnątrz scope (a nie w całym projekcie) - chodzi mi o to po naciśnięciu ctrl+shit+n
prz3kus
30.06.2015, 14:02:25
spoko, ale za taką cene co proponują to prawie jak VS w wiekszym przedziale czasowym wychodzi

ja lubiec Netbins od 2 lat wczesniej lubic eclipse 2lata, a jeszcze wczesniej lubic aptana(jak go nie byc jeszcze w eclipsie), juz nie wspominac poczatki w notatniku, ale jego nie lubic bo miec problemy z kodowaniem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.