Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pobranie danych przez .load() do formularza POST
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
KarolOl
Witam,
Pobieram dane (masę) z urządzenia za pomocą load(). z jQuery
  1. function (){
  2. $('#waga_kg').load('waga_duza_get.php').fadeIn("slow");
  3. }, 1000); // refresh every 10000 milliseconds

Działa idealnie tak jak chciałem.
Wynikiem jest liczba, oczywiście wrzucanym jako div, zmieniający się *aktualizujący* co 1 sek.
Nie mogę jednak i tu proszę o naprowadzenie. Jak przepisać ten wynik (pewnie najpierw po konwersji na string lub integer) do input text'a w formularzu.
odwołanie najpierw po ID a potem .val powoduje błąd XMLHttpRequest.

Tylko przełożenie automatycznie tej wartości mnie blokuje z resztą bo to juz nie będzie java to sobie poradzę smile.gif.
tzm
A o restful słyszałeś?
KarolOl
Czy nie pobiorę jednej liczby w krótki sposób bez kodowania tego np. do jsona'a etc? Wynikiem GET'a lub POST'a na waga_duza.php zawsze będzie liczba, rozumiem, że nie mogę pójść na skróty przez load() i wyciągnięcie przez wyrażenie regularne liczby z posiadanego już wyniku. Założenie główne interwał odpytywania 1 do 3 sekund.
trueblue
load() pobiera dane ajaxem i wpisuje zwrócony html do elementu. input nie ma właściwości innerHTML, więc nie możesz użyć tej funkcji.
Użyj http://api.jquery.com/jQuery.ajax/, wartość otrzymaną w success wpisz do input tak jak opisujesz powyżej.
Całość opakuj w setInterval.
tzm
Tzn.. Tu chodzi o wygodę. Do aplikacji mobilnych chyba nie załadujesz niż przez load i lepiej obrobić dane po stronie klienta. Zaciągając z bazy co trzeba i niech mieli to użytkownik. No ale rozwiazanie na www już ci prawdziwie niebieski dał.
KarolOl
OK. Odbiorę ajaxem. To co zaciągam to akurat nie dane z DB, ale zdalny odczyt wagi paletowej z konwertera RS232, więc i tak ten temat przerobiony będzie po stronie serwera ze względu na sprawdzanie uprawnień etc.
tzm
tz ja Cie nie chce w błąd wprowadzać.. ostatnio kumpel z roboty miał problem z .load() jak pisał coś na phonegapie i wynikało z tego że się po prostu tego nie da dobrze zrobić. no i jest to logiczne więc nie wnikałem w temat i go nie badałem tego.. w ogóle dla mnie load to jakaś porojona i skrajnie niebezpieczna funkcja. ja takie rzeczy robię ajaxem i na tej podstawie snuje swoje teorie na ten temat, jeśli jest inaczej to nie biorę odpowiedzialności za swoje słowa smile.gif
KarolOl
Nie no OK. Ajaxem budowałem m.in. zapytania do MySQL'a wydawało mi się to strzelaniem z armaty to takiej jednej prostej funkcjonalności, ale nie mogę zrealizować tego co chcę przez .load() to przepiszę to na ajax'a jak będę przy urządzeniu, odbiorę tą liczbę przez ajax.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.