Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z XAMPP 1.8.3 na windows 8
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
webmaniak
Witam,
postanowiłem sformatować sobie w końcu windowsa 8, jednak po tej czynności mam duży problem. Mianowicie przy próbie włączenia rozszerzenia intl(do symfony2) mam komunikat:
Cytat
httpd.exe: Błąd systemu
Nie można uruchomić programu, ponieważ na kompiuterze nie znaleziono icuuc50.dll. Spróbuj ponownie zainstalować program, aby naprawić ten problem.

Problem w tym że wcześniej też miałem tą wersję xamppa, tylko z php 5.5.1. Wszystko działało dobrze. A ten plik jest w xampp/php. Domyślam się że coś nie jest zainstalowane. Próbowałem przeinstalować xamppa, skorzystać z wersji zip, skopiowałem nawet stary folder - bo zrobiłem kopie przed formatem - ale efekt ten sam w postaci tego błędu ;/ Pomóźcie proszę bo nawet jak wpisuję ten plik w google to nie za bardzo są informacje do czego on jest ;/

Edit: problem rozwiązany.
com
przydało by się żebyś napisał jak dla potomnych wink.gif
webmaniak
Miałem nie pisać no ale ok. Problem jest specyficzny, przyczyna jest hipotetyczna. Problem w tym że ta biblioteka i inne są zlokalizowane w xampp/php. Ale xampp nie może je znaleźć na potrzeby apachache, dlatego komunikat o błędzie httpd.exe. Pomogło skopiowanie tej i innych bibliotek, o pokrewnych nazwach do apache/bin. Dodatkowo musiałem pobrać i wrzucić tam jeszcze jedną bibliotekę. Cały problem polega jednak na tym, że nie znam przyczyny. Poprzednio miałem window8 - ta sama wersja - wszystko chodziło ok - te biblioteki też były w xampp/php. Ba! w xampp z wersją php 5.3 też te pliki są w xampp/php. Podejrzewam więc że to może wina systemu, coś nie zainstalowane, choć zainstalowałem wszystkie sterowniki jakie miałem. Jedyna moja rada to taka że jeśli ktoś będzie miał identyczny problem to należy żądane biblioteki wyszukać - albo w xampp albo w necie i wkleić do apache/bin. Dodam jeszcze że wykluczam(choć nie na 100%) wine xamppa, gdyż problem ten pojawił się na wersji 1.7.x i 1.8.x.
Konkluzja:
1. problem rozwiązany
2. przyczyna nieznaleziona ;/

Wszystko ładnie chodziło przez kilka dni ;/ po którymś restarcie systemu i odpaleniu xamppa pojawił się komunikat:
Cytat
httpd.exe:
Nie znaleziono punktu wejścia procedury __crtCreateSymbolicLinkW w bibliotece c:\xampp\apache\bin\MSVCP110.dll

Wyczyściłem rejestr, bo były błędy, pobrałem jeszcze raz bibliotekę, zainstalowałem visual studio 2012 professional - nadal to samo. Czy xampp to naprawdę takie gówno że się będzie sypał i sypał? a może to wina systemu? w tej chwili już nie wiem co robić - sformatuje system - znowu po pewnym czasie wyskoczy błąd to wrócę do punktu w którym jestem obecnie. Czy nie ma serwera lokalnego z php 5.5.x w pełni działającego? Zamiast programować trzeba się bawić takimi błędami, eh. Będę wdzięczny za pomoc, jakąkolwiek radę.
Edit:
Wygląda na to że ta wersja xamppa jest *** warta. Wersja 5.4 nie ma tego błędu co zacytowałem z bibliteką MSVCP110. Obecnie zainstalowałem jednak najnowszą wersję xamppa, jeśli ktoś będzie umiał pomóc/doradzić to oczywiścię bardzo proszę o jakieś wskazówki.
Dejmien_85
Miałem ten sam problem przy korzystaniu z najnowszego XAMPP-a.

Wrzuć do "apache/bin" brakującą bibliotekę: http://www.dll-files.com/dllindex/dll-files.shtml?msvcp110

Powinno pójść.
webmaniak
Tak zrobiłem i to opisałem w moim drugim poście. Bo co innego komunikat o braku biblioteki a co innego ten co wyżej - że w tej bibliotece jest coś nie tak. Oczywiście wklejałem na nową ten pliczek, ale najwyraźniej problem wynikał z czegoś innego. Z czego? nie mam bladego pojęcia bo przedwczoraj komunikat zniknął, tzn. intl zostało normalnie włączone... ale że miałem problem z svn i gitem, co opisywałem w innym temacie, to i tak musiałem zrobić format dysku ;/ A tak jeszcze dla formalności:
brakujące biblioteki nie musimy przekopiowywać do apache/bin, można je wkleić do C:\Windows\System32 i C:\Windows\SysWOW64 - też pomoże.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.