Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Eksport Google Analytics do CMS'a
Forum PHP.pl > Forum > Optymalizacja i pozycjonowanie stron - SEO
milons
Cześć.

Mam pytanie które już od kilku dni próbuje rozgryźć. Nie potrafię znaleźć żadnego treściwego rozwiązania w internecie.

Buduję swojego CMS'a. Mam już kilka modułów skończonych, powoli zaczyna to działać. Każdą witrynę którą tworzę podpinam pod Google Analytics.
Czy jest możliwość żeby statystyki Analytics wyświetlać w swoim CMS? Tak aby klienci którzy korzystają z CMS mieli ładnie opracowany dostęp do statystyk?
Eksportowanie danych do PDF i udostępnianie użytkownikom nie wchodzi w grę - zbyt czasochłonne.

Czy jest jakies dobrze napisane API lub skrypt który to umożliwia?

Z góry dzięki za naprowadzenie tongue.gif

Jeżeli zły dział - wiadomo wink.gif
c1chy
Google Analytics API w google nic nie zwróciło ? smile.gif bo z tego co pamiętam Google samo uruchomiło API do większości swoich usług.
milons
Trochę informacji mi dało ale nie do końca nakreśliło mi od czego zacząć i w którym kierunku zmierzać.

Trafiłem na coś takiego jak GAPI - Google Analytics PHP Interface.
Pracował ktos z tym narzędziem?
c1chy
Nigdy z tego nie korzystałem, wszystko jak zwykle zależy od stopnia twoich umiejętności jeżeli API jest otwarte to raczej na pewno jest dokumentacja i opis co i jak zrobić, żeby dostać to czego się chce. Co do biblioteki o której wspomniałeś, to znalazłem ją na google code z ostatnią aktualizacją w 2009 roku, osobiście nie mam zaufania do nie wspieranych projektów. Jeszcze jak problem jest na samym początku to jest ok, gorzej jak tracisz 4h na integrację a na końcu okazuje się że brakuje czegoś czego w 2009 roku nie było i stajesz przed koniecznością zmiany biblioteki co prawie nigdy nie jest proste i przyjemne smile.gif
milons
A masz jakiś lepszy pomysł?
Jakąś inna bibliotekę?
c1chy
To znaczy żebyśmy się zrozumieli ja nie mówię że tamta biblioteka jest zła, tylko że bym jej nie użył smile.gif

szybkie wyszukiwania w google pokazały jeszcze:

https://github.com/wanze/Google-Analytics-API-PHP

oraz dyskusję:

http://stackoverflow.com/questions/6696930...e-analytics-api

czyli w sumie rozwiązań jest dość sporo. Trzeba się przez to przekopać i wybrać najlepsze
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.