Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [myqsl] instalacja pod win xp he :(
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Kaviorek
mam win xp he i problem z uruchomieniem myqsl (brak polaczaenie z baza danych),

instaluje sobie jak wczesniej myqsl (wczesniej na win 98, xp prof) i neistety nie dziala, nie wiem dlaczego wiec wymyslaliem ze to wina xp he...

chodzi o to ze nie uruchamai sie plik: mysqld.exe oraz mysqld-nt.exe - gdy klikam na ikonki to tez sie nie odpala (nie ma w spisie procesow: alt+ctrl+del > procesy)

winmyqsladmin tez nie pomaga (na innych kompach,systemach po wlaczeniu jego odpalal sie ten plik: mysqld-nt.exe razem z nim - teraz nie chce...

to sam robie na innych kompach/systemach i dziala OK, wiec nie mam pojacia co moze byc zle, sam w sobie program myqsl jest OK,

czy wiecei co zrobic?
oprucz czmiany systemu, ktorego zmienic nie moge...

pzdr,
Kv
SamoChwała
zainstaluj phpDEV, jest bezproblemowy i działa na każdym systemie. Wystarczy ściągnąć pod odpowieni system. Cała instalacja polega praktycznie na rozpakowaniu plików. Jeśli Ci to nie przeszkadza, że standardowo użytkownikiem do bazy jest "root" bez hasła, to nic więcej nie musisz robić. Zmianę usera i hasła oczywiście można ustawić.
mhs
napisz takiego batch'a i wrzuc do autostartu.... oczywiscie zmien sobie sciezke do programu
Kod
cd c:\serwer\mysql\bin\
mysqld-max.exe
saviano
zainstaluj najpierw usługe (w shell'u)
cd c:\mysql\bin
mysqld-max-nt --install

a potem uruchom
net start mysql

teraz juz powinien byc dostep do mysql
mysql -u root -p localhost

pozdro
saviano
Vertical
Raczej mysql -h localhost -u root
Kaviorek
zainstaluj najpierw usługe (w shell'u)
cd c:\mysql\bin
mysqld-max-nt --install

a potem uruchom
net start mysql

teraz juz powinien byc dostep do mysql
mysql -u root -p localhost

################3

a potem uruchom
net start mysql

moglibyscie mi powedziec jak to sie robi? tj. gdzie mam wpisac: net start mysql

"mysqld-max-nt --install" - gdzie to pwisac itp?

nie bardzo sie orientuje sad.gif
saviano
4 Vertical:

no fakt ;P zapomniałem parametru -h

4 Kaviorek:

staruszek dosik sie klania winksmiley.jpg

net... i inne komendy mozna wklepac w menu start -> uruchom lub w menu start -> uruchom wklep cmd (w win32 (nt zreszta tez) command) i w otwartym okienku wpisz. wtedy mozemy zobaczyc 'efekty działania' poleceń

pozdro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.