Cytat(kalix23 @ 23.01.2013, 16:41:33 )

Myślałem nad takimi dodatkami jak status itp ale darowałem sobie. Co do pracownika i zamówienia. nie wiedziałem jak to rozwiązać więc postanowiłem ich połączyć na fakturze, ewentualnie można by połączyć pracownika z zamówieniem - nie wiem co lepsze. Jeszcze prosiłbym o weryfikacje relacji między tabelami.
bpskiba
Jeśli dobrze rozumiem to pkt 1 i 4 dotyczą tego samego czyli zamiast 2 tabel mam zrobić 1 - pozycje_zamowienia - tylko jak ona ma wygladać? Kolumny towar, usluga, cena, ilość i w wtedy w jednej linii towar albo usługa bedzie null?
Dostawa jest tabelą jak towar lub usluga czyli bedzie tam np 'Kurier XYZ' a jego cena 15zł - złe rozwiązanie?
Co do faktury - przaglądałem inne modele baz danych i stąd u mnie faktura na podstawie zamówienia, a jeśli chodzi o zmiane adresu klienta to rzeczywiscie zmieni się lecz nie mam pojęcia jak to rozwiązać.
Może warto zacząć wszystko od początku......
1 klienci (id_klienci)
2 klienci_dane(id_klienci,id_klienci_dane, nazwa,ulica,itd)
3 klienci_placowki(id_klienci, id_klienci_placowki,ulica, miasto itd)
4 transakcje(id_transakcje, id_klienci_placowki,typ, data_zlozenia,data_realizacji, status,id_faktury)
typ:zakup/sprzedaż, status: zamówione/wysłane/wycofane
5 pozycje_transakcji(id_pozycje_transakcji, id_transakcje, id_towary, ilosc, cena)
6 towary(id_towary, typ, nazwa.......)
typ:towar/usluga
to tylko szkielet do uzupełnienia i przemyślenia. magazyn, cenniki, marże pozostawię koledze :]
dodam:
- klucze obowiązkowo SERIAL
- ceny format NUMERIC