Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Firewall
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
jbiz
hej, znacie dobry i darmowy firewall dla xp, bez nag-screenow i tego co zbedne?
Seth
Kerio Personal Firewall Pro ---> http://www.kerio.com/kpf_download.html
Outpost Firewall FREE ---> http://www.agnitum.com/download/outpost1.html
wassago
dobrze gadasz seth z tym Kerio Personal Firewall Pro - najlepszy moim skromnym zdaniem
Luke
Zone Alarm => http://www.zonelabs.com/store/content/home.jsp
Norton Personal Firewall => http://www.symantec.pl
wassago
heh.. a co do zone alarm to serdecznie odradzam.. kiedys caly system mi sie "walnal" przez ten program winksmiley.jpg
Seth
Cytat(wassago @ 2004-09-07 14:59:03)
dobrze gadasz seth z tym Kerio Personal Firewall Pro - najlepszy moim skromnym zdaniem

Moim tez smile.gif

Aczkolwiek z ostatnich testow Chipa Outpost wypadl najlepiej, a kerio byl nieco dalej dry.gif
wassago
eee.. tam.. to sa testy. testy testami, ale wiesz my z tego kozystamy na codzien i jest niezawodne. np. swojego czasu mialem problem z tym zasranym sasserem.D, ktorego nie mozna bylo prawie wogole usunac bo zawsze znalazl sobie jakas droge powrotna do mojego rejestru, az do czasu gdy zainstalowalem Keiro PF - juz nigdy sasser mi nie przeszkodzil w pracy winksmiley.jpg
Vertical
Szczerze mówiąc, to najlepszy według mnie jest Tiny 1.3. Bywa wkurzający, bo na początku pyta o wszystkie pierdoły smile.gif Ale kiedy już go skonfigurujesz, jest niezniszczalny smile.gif
spenalzo
Ja nie używam firewalla, wystarcza mi sama Panda Antivirus - wirusy (nawet internetowe) blokuje skuteczniej niż kerio.
Vertical
Panda ANTIVIRUS blokuje? Jak dla mnie to ona tylko usuwa... Bo kiedy już dostaniesz wirusa, to nie zawsze można go usunąć.
Kinool
zagrozenie stanowia nie tylko same wirusy! fakt ze trojany tez sa wykrywane ale jak ktos chce sie czuc bezpieczniej to polaczenie FW i AV jest raczej konieczne

a co do programow to ostatnimi czasy uzywam bit defendera i nie nazekam a odradzac moge produkry firmy Norton! szczegolnie ich AV!, jak zainstalowalem pande to wylryla mi chyba z 20 wirusow a Norton milczal i niby wszystko bylo ok (szczepionki pobieral regularnie)
party
Ja także używam Kerio i jestem zadowolony rolleyes.gif
FiDO
Ja tam nie uzywam ani AV ani FW i od lat nic nie zlapalem (znaczy od kiedy tylko mam kompa i net). Wg mnie najlepszym AV jest swiadomy user. A co do sasserow i innego smiecia to wystarczy pozamykac otwarte porty, ktorych rzekomo uzywa windows (przez ktore to te wszystkie ataki maja miejsce) i bedzie dobrze. A mozna to zrobic niekoniecznie za pomoca FW, niestety wyleciala mi nazwa progamiku, ktory to robil, jutro postaram sie podrzucic.

No dobra.. raz przez chwile mialem Blastera.. ale 'shutdown -a' oraz latka na windowsa go skutecznie zalatwila ;]
spenalzo
Skuteczny jest też ten podstawowy windowsowy firewall - blokuje wszystko.
scanner
Cytat(spenalzo @ 2004-09-16 02:01:25)
blokuje wszystko.

POza sasserami, blasterami i netskimi tongue.gif
escaflowne
Wbudowany FW w Windows, a przynajmniej w W2K obsysa... Jeżeli każesz mu zablokować wszystkie porty UDP poza kilkoma wybranymi (np. podstawowy 53), to drań zablokuje ci wszystkie UDP. Bład ten występuje tylko w W2K, ale jest smile.gif
Vertical
Kinool: Popieram, ja też używam antivirusa, ale tylko czasami. Podstawą jest firewall, bo panda ci nie wykryje, że jakiś psychol bawi się twoim komputerem smile.gif. A poza tym, FiDO, to mogłeś nie mówić, że nie masz FW ani AV. Teraz staniesz się celem dla wszystkich, którzy chcą wypróbować swoje możliwości
FiDO
Cytat(Vertical @ 2004-09-16 16:50:15)
A poza tym, FiDO, to mogłeś nie mówić, że nie masz FW ani AV. Teraz staniesz się celem dla wszystkich, którzy chcą wypróbować swoje możliwości

Nie ma obawy.. moj komputer stoi w domu z dala od netu w tej chwili smile.gif
A jak juz bedzie podlaczony to bedzie za NAT'em, wiec co najwyzej koledzy z LAN'u beda mogli mi nauprzykrzac, a tych moge raczej wykluczyc (pomijam, ze otwarty mam w zasadzie tylko port 80 dla innych, wiec to jest chyba jedyna furtka, latwo im nie bedzie ;]).
scanner
Cytat(Vertical @ 2004-09-16 16:50:15)
Podstawą jest firewall, bo panda ci nie wykryje, że jakiś psychol bawi się twoim komputerem

Panta Platinum 7.
Jak nie wykrywa jak wykrywa?

Nie mieszajcie Titanium i Platinum tongue.gif
mls
Kerio Personal Firewall - aktualnie znajomym tylko to instaluję winksmiley.jpg
Wcześniej było Zone Alarm, ale od czasu gdy zaczęły się z nim problemy u mnie, zrezygnowałem. A do tego KPF działa ładnie (po updacie co prawda) z XP SP2. A nawet bez update by nic się nie stało. Za to jak przeczytałem na stronie Microsoftu co może się dziać w przypadku Zone Alarm, to tym bardziej się cieszę, że go nie mam winksmiley.jpg
jbiz
a co sie moze dziac? w sensie cokolwiek ale w przypadku sp2 tak?
mls
Cytat(jbiz @ 2004-09-17 10:47:49)
a co sie moze dziac? w sensie cokolwiek ale w przypadku sp2 tak?

Polecam przejrzenie strony:
http://support.microsoft.com/default.aspx?...ct=windowsxpsp2
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.