Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][PHP]CRON na win7
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
michat34
szukam dobrego crona na windows 7. oczywiście do odpalania skryptów na serwerze. szukałem troche i sporo jest na unixowe systemy. moglibyscie mi polecic jakiegos?
sowiq
Harmonogram zadań?
viking
Zobacz też http://support.microsoft.com/kb/313565 , polecenie "at". Jedna uwaga bo dziwnie to sobie MS wymyślił. Dni tygodnia są lokalizowane niestety.
michat34
dziekuje Wam za oba linki. mam jeszcze pytanie, jak ustawie u siebie na komputerze ten harmonogram zadan to bedzie sie on wykonywał nawet gdy kompiuter wyłacze? załozmy mam strone na hostingu i chcialbym by co godzine wykonywał sie skrypt zliczajacy wszystkie posty. bedzie sie on wykonywał nawet jak u siebie wyłacze komputer? pewnie pytanie głupie ale nie znam sie na tym :D
sowiq
A jak wyłączysz serwer, to cron będzie się wykonywał? haha.gif

Ale z drugiej strony jest taki program do backupów pod Windows - Acronis True Image. Jak sobie tam odpowiednio poustawiasz, to wybudzi kompa ze stanu wstrzymania (nie jestem pewien, ale raczej nie włącza wyłączonego), żeby zrobić backup zgodnie z harmonogramem. Więc może jest to jakaś wskazówka gdzie szukać.
erix
Windowsowy Task Scheduler też ma taką opcję, aby wybudzać komputer ze stanu wstrzymania w celu wykonania zadania. Nie trzeba do tego Acronisa. [;

Tu masz wszystko opisane: http://www.vistax64.com/tutorials/166809-t...p-computer.html
sowiq
Cytat(erix @ 4.10.2012, 11:14:11 ) *
Nie trzeba do tego Acronisa. [;

Nie chodziło mi o to, że trzeba Acronisa, tylko że jest to jakiś punkt odniesienia, że się da wink.gif A Acronis zapewne i tak dodaje swoje zadania w windowsowym harmonogramie.
michat34
wysmiejcie mnie ale myślałem ze kiedy mam strone na jakims hostingu to moge wyłaczyc komputer, bo serwer znajduje sie u nich i to u nich działa cały czas. czyli jezeli mam strone na hostingu z FTP i załozyłbym tam forum czy cos innego to strona działalaby tylko kiedy miałbym właczony komputer z ktorego wrzucam pliki? i cron równiez?
sowiq
Cytat
wysmiejcie mnie

Oj tam, każdy kiedyś zaczynał wink.gif

Cytat
kiedy mam strone na jakims hostingu to moge wyłaczyc komputer, bo serwer znajduje sie u nich i to u nich działa cały czas.

Tak.

Cytat
czyli jezeli mam strone na hostingu z FTP i załozyłbym tam forum czy cos innego to strona działalaby tylko kiedy miałbym właczony komputer z ktorego wrzucam pliki?

Nie. Wrzucasz pliki i wszystko działa na serwerze, niezależnie czy masz włączony czy wyłączony komputer.

Cytat
i cron równiez?

Jeśli serwer udostępni Ci crona i tam go zdefiniujesz, to nie będziesz musiał niczego ustawiać na swoim komputerze.

Polecam google i kilka artykułów o tematyce serwerów, kont hostingowych etc.
michat34
ok dzieki poczytam jeszcze o tym, pobawie sie tym cronem i jak cos bede pisał. na razie mozna zamknac. dziekuje za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.