Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co jest na prawdę dobre - gadanie o sprzęcie
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3
Ameka
Witam

Zakładam ten temat, gdyż mam wrażenie że sprzęt który posiadają zwykli użydkownicy
ma jedynie wyglądać i ładnie się prezentować, a nie koniecznie dobrze działać.
Problem narodził się wtedy, gdy poszedłem [1 raz w życiu] do sklepu
apple iSPOT, i popatrzyłem na ceny, osiągi wygląd, oraz ludzi którzy się
tym zachwycają. Zastanawiamsię po co komuś sprzęt z i7 8gb ramu i jakimś dyskiem
SSD z bardzo szybkim czasem dostępku. Do grania? Mac to raczej odpada, przynajmniej
dla więkoszści gier. Dla grafika? Oni mają Mac PRO jak już i to tylko filmowcy.
Dla architekta lub godety? Oni noszą pancerne lub całe komputery w samochodach.
Doszedłem do wniosku że sprzęt apple może używać jakaś dziunia której
mąż biega z bezbolem po bazarze i haracze ściąg, przy czym ona idzie do kawiarni
i na tym macu postawi sobię chyba pasjansa jedynie. Do tego zawsze mnie zastanawia
dlaczego ludzie kupują taki złom z wbudowaną bateria. to jest 1,5 roku pracy na tym,
i ta bateria MUSI się zepsuć, nie ma innej opcji, MUSI się zepsuć.
Wyrzucanie 8000zł na sprzęt którego się nie użyje. Do tego kolejne zabawki - iPAD i
iPHONE dlaczego iPHONE kosztuje 600$ i ma tak słabe osiągi + wbudowaną baterię.
Takie coś to tak samo 2 lata używania i koniec, do śmieci. na iPHONE nie zrobi się połowy
z tego co na innych telefonach z androidem, np. ja mam motorole mileston, mimo
iż motorola jest firmą chińska ma droższy sprzęt, to moja mileston ma dobrą baterię już 2 lata
i działa tak jak nowa, nic w tej się nie zepsuło, znam 12 osób z tym telefonem i tylko jedna
miała problemy z złączem słuchawkowym, takto nic. Znam 8 osób którzy mają iPHONA 4s no i
tak jakby wszystko się tam psuje, od ekranu po baterię, Nie wiem jak się do tego ustosunkować.
Kolejna kwastja to tablety zawsze zastanawiałemsię po co takie zabawki ludzią, netbooki mają
dużo większe możliwości i działają bardziej przyjemnie.

Co ludzie widzą w tym apple że ma on taki zbyt? Ja i moi znajomi "informatycy"
idą od niego jak najdalej mówiąc "tam siedzi diabeł" .

Dlaczego nie lepiej kupić netbooka asusa za 1000zł i mieć lepszy sprzęt tylko appla za 2500zł?
Do tego asus pochodzi 5 lat a apple 2 lata MAX
Choć kolega ma komputer z 2001 roku firmy IBM [nie lenovo] który działa do teraz, zmieniał
tylko raz baterię. Działa i będzie działać. Takaprawda ;]

może ktoś wytłomaczyć o co tu się generalnie rozchodzi?
Ja się gubię w tym !
phpion
Marketing panie, marketing. Do tego chęć należenia do swego rodzaju elity informatycznej, odróżnienia się od innych. Może jeszcze pokazanie "stać mnie na to"? Konkretnych (i racjonalnych) argumentów nie widzę.

PS: Mnie cały ten boom na Apple średnio obchodzi.
Ameka
Sprzęt dobry robi IBM [ nie komputery osobiste lenovo]
Sprzęt IBM z 1990 roku działa do tej pory [kolega taki posiada]
sprzet IBM dzisiejszy jestniewidoczny [robi serwery na zamówienie]
wielkości biura ;] jeden jest w domu maklerskim rotunda w Warszawie ;]

Apple nie robi dobrego sprzętu
Niktoś
Zarówno IBM jak i apple są stosunkowo drogie.Reklamujesz IBM'a ,czy co?
Fifi209
Jedyne co przychodzi mi na myśl np. co do baterii:

http://www.youtube.com/watch?v=QPPW8KM7eEU
mls
Cytat(Ameka @ 22.04.2012, 14:19:04 ) *

Robi. Tak jak i dobry sprzęt robi Dell.
Pytanie, co dla kogo jest "dobrym sprzętem"?
Oczywiście, jakościowo w Polsce Apple przegrywa ze wszystkim innym - ze względu na praktycznie zerowy support. Tutaj Dell z gwarancją NBD nie ma sobie równych.

Zaraz znów wyjdę na fanboya, ale za bardzo mnie korci by się do kilku spraw ustosunkować wink.gif

Ameka: Zastanawiamsię po co komuś sprzęt z i7 8gb ramu i jakimś dyskiem SSD z bardzo szybkim czasem dostępku.
No właśnie. Po co? Też nie rozumiem, dlaczego Dell, Lenovo, Asus i setka innych firm robi komputery z takim hardware. Może po prostu dlatego, że technologia idzie do przodu, wszystko musi być szybsze, cichsze, bardziej energooszczędne, lepsze...

Ameka: Dla grafika? Oni mają Mac PRO jak już i to tylko filmowcy.
Znam niejednego grafika który korzysta z Maca Pro. Choćby z racji tego, że jest to jedyny Mac z możliwością łatwej rozbudowy podzespołów innych niż RAM i dysk. Wbrew temu co się niektórym wydaje, karta graficzna dla grafika ma ogromne znaczenie wink.gif

Ameka: Dla architekta lub godety?
Architekt siedzi na d... w biurze i rysuje projekty. Może więc mieć nawet cieniutkiego laptopa pokroju... Aira, chociażby.

Ameka: może używać jakaś dziunia której mąż biega z bezbolem po bazarze
Oczywiście, trudno byłoby wymagać od takiej "dziuni" możliwości intelektualnych do czegoś więcej niż pasjans (choć i w tym trzeba trochę pomyśleć).

Ameka: Do tego zawsze mnie zastanawia dlaczego ludzie kupują taki złom z wbudowaną bateria.
Kupują, bo coraz więcej urządzeń "tak ma". Z prostych przyczyn - cykl życia elektroniki robi się coraz krótszy. Prędzej wymienia się całe urządzenie na nowe niż wymienia baterię. Popatrz, nawet Motorola tak już robi w nowych aparatach...

Ameka: Znam 8 osób którzy mają iPHONA 4s no i tak jakby wszystko się tam psuje, od ekranu po baterię
Punkt widzenia zależy najwidoczniej od punktu siedzenia. Bo ja znam co najmniej kilkanaście osób posiadających iPhone 4/4s (moi współpracownicy ale też i prezesi wielkich firm) i wśrod nich był tylko jeden przypadek "zepsutego" telefonu - z winy użytkownika, który aparat upuścił i pękło szkło.

Ameka: Kolejna kwastja to tablety zawsze zastanawiałemsię po co takie zabawki ludzią, netbooki mają dużo większe możliwości i działają bardziej przyjemnie.
Po co ludziom motocykle, skutery czy inne dwuślady? Przecież istnieją samochody, które mają większe możliwości i przyjemniej się nimi podróżuje?

Ameka: a i moi znajomi "informatycy" idą od niego jak najdalej mówiąc "tam siedzi diabeł"
Przynajmniej tu byłeś na tyle szczery, by odpowiednio ująć (w cudzysłów) tych znajomych wink.gif

Ameka: Dlaczego nie lepiej kupić netbooka asusa za 1000zł i mieć lepszy sprzęt tylko appla za 2500zł?
Dla Ciebie lepiej, więc kupuj Asusa. Przecież nikt nie stoi nad Tobą ze spluwą wymierzoną w potylicę i nie namawia do zakupu jakiegokolwiek urządzenia od Apple.

Ameka: Do tego asus pochodzi 5 lat a apple 2 lata MAX
Oczywiście. Nieużywany będzie działał nawet i 10 lat wink.gif A ja chyba muszę się zbierać do iSpota czy innej świątyni wyznawców Steve Jobsa po nowe "jabłuszko". Bo obecne ma już te MAX 2 lata :|

Ameka: może ktoś wytłomaczyć o co tu się generalnie rozchodzi?
O to, że każdy lubi co chce, kupuje co chce i używa czego chce. De gustibus non disputandum est. A mimo to wciąż takie tematy powstają, widocznie za mało tu "flejmów" na codzień jest i trzeba społeczność rozruszać wink.gif
athabus
Co do tabletów, to wydaje mi się, że generalizujesz - rozciągasz swój sposób korzystania z komputera na innych.

Ja również nie używam tabletu, ale uważam, że w określonych sytuacjach jest to bardzo przydatne urządzenie. Np. w firmie wykorzystujemy system magazynowy, który działa w sieci. Jest to bardzo wygodne, bo np. gdy wychodzę to mogę wszystko na szybko sprawdzić w telefonie etc. Gdybym więcej podróżował tablet na 100% kupiłbym jako jedno z pierwszych urządzeń.

Wiele osób wykorzystuje także tablety w podróży jako substytut książki. Znam też wielu handlowców, którzy przerzucili się z netbooków na tablety, bo są bardziej przenośne.

Podobnie np. jeśli ktoś lubi czytać artykuły w sieci to tablet jest fajnym wyjściem bo zamiast wieczorkiem ślęczeć przy komputerze można sobie spokojnie na kanapie z kawką robić to samo.

Sam ostatnio wykorzystałem tablet jako monitor - np. w pracach magazynowych po podłączeniu skanera kodów kreskowych fajnie się to sprawdza i jest tańsze od komputera.

Wiele osób wykorzystuje też tablety jako czytniki ebookow - ja również zamierzałem, ale jednak chyba skorzystam z Kindla. Muszę bardzo dużo czytać na ekranie - głównie pdf'y i strony internetowe z artykulami specjalistycznymi, które będę sobie też drukował do pdf'ów - dzięki temu nie będę musiał tego robić siedząc przy kompie.

Ogólnie tablet to dość przydatne urządzenie w określonych sytuacja i choć osobiście (prywatnie) nie korzystam to rozumiem dlaczego zdobywa taką popularność.

Co do samych produktów appla to jestem do nich raczej źle nastawiony, ale na pewno nie można odmówić im jakości. Na pewno jest to gadżet zbudowany w dużej mierze przez marketing, ale też nie przesadzałbym z negatywną oceną. W wielu rzeczach byli oni liderami - choćby smartfony, tablety, przenośne komputery etc - potem pojawiły się często nawet lepsze (i tańsze) substytuty, ale jednak wprowadzenie na rynek tych produktów to był ich wyczyn.

Pytasz także po co komu szybki sprzęt z dyskiem SSD itp - wiesz na graniu świat się nie kończy. Np. takie dyski świetnie nadają się na dysk bazowy dla systemu operacyjnego (komputer znacznie przyspiesza).
Ja np. z kolei chciałbym taki dysk mieć w swoim laptopie, bo gdy wrzucam jakieś duże bazy danych po kilkanaście razy dziennie, gdy coś testuje, to tracę sporo czasu, zanim dysk wszystko przetworzy etc.
Mam np. dziadka, który raz do roku kupuje sobie laptopa, na którego ja bym sobie nie pozwolił mimo, że jest to narzędzie mojej pracy a on głównie pracuje w Wordzie.
No ale stać go, to niech kupuje.

Każdy ma swój sposób korzystania z komputera i potrzebuje różnych rzeczy np. designu, przenośności, bezawaryjnosci, marki itp. Różni producenci robią różne komputery.
Ameka
IBM nie robi komputerów dla "ludu" tylko na zamówienie.
Polskie zakłady azotowe zamówiły u IBM kilka takich komputerów
u firmy IBM, zapłaciły kilka razy więcej niż normalne komputery,
do tego zostały wyprodukowane w meksyku.

Technika idzie do przodu - chyba to żeby pokazaćsię z tym sprzętem.

Dell robi komputery aby jest sprzedawać, ma podpisane kontrakty z noname,
lub jakimś asrock czy innymi koncernami z Chin i sprzedają je pod marka DELL
Fifi209
Cytat(Ameka @ 22.04.2012, 16:11:33 ) *
Technika idzie do przodu - chyba to żeby pokazaćsię z tym sprzętem.

Wcale nie, dałem linka który wiele kwestii wyjaśni. Dzisiaj na byle czym nie obejrzysz np. filmu Full HD

Sam chyba nie mam najgorszego kompa na obecną chwilę
2x 1.8GHz Intel Dual Core, 4 GB ramu, 1 TB dysk 64 cache - mimo tego, np. Visual Studio uruchamia się dla mnie kilka razy za wolno.
!*!
Apple ma dobry marketing. To jest główna siła napędowa firmy. Chociaż coś czuję że po śmierci S.J. mogą zdechnąć tak jak już to było, gdy go wywalili. Jeśli chodzi o sprzęt, może i inni mają lepszy i tańszy, ALE apple to sprzęt+system który po prostu działa zaraz po wyjęciu z pudełka, bez żadnego jęczenia o sterowniki, konfiguratory i żółte psy. W sprzęcie apple wszytko jest po prostu dobrze przemyślane, patrz chociażby chłodzenie.
konole
Za przeproszeniem, ale gówno się znasz, jeśli chodzi o sprzęt Apple'a.

3 lata używania, bateria w ogóle nie oszczędzana, tak na prawdę ładowana tak, jak mi się podobało.

Jeszcze jakieś pytania nt. baterii?
Ameka
Tak, tak tak, a mi tu czołg jedzie, ile razy dawałeś go do serwisu?

Nie jest realne aby bateria która jest płaska wytrzymała dłużej jak 2 lata.

windows jest problem ze sterownikami, gdyż nie jest robiony pod konkretną konfigurację.
Idz do sklepu, kup laptopa i po 15min masz gotowy system. Wszystko zainstalowane
Fifi209
Cytat(Ameka @ 22.04.2012, 17:54:29 ) *
Idz do sklepu, kup laptopa i po 15min masz gotowy system. Wszystko zainstalowane

Rozpakowanie 15 minut? Chyba z kręceniem filmu.

btw teraz jest mało komputerów bez systemu w sklepach. wink.gif
athabus
Nie przesadzajmy... W dobrej klasie sprzętu komponenty są niezłej jakości. Ja mam Toshibe z linii biznesowej - też ma już dobre 2 lata, bateria nadal spokojnie trzyma 2h przy normalnej pracy z włączonym wifi etc - nie pamiętam ile trzymała za nowości, ale też w tych okolicach. A przecież za sprzęt zapłaciłem połowę ceny makówki. W apple pewnie są jeszcze lepsze komponenty użyte.
tknapik
Twierdzisz, że na iPhone nic nie możesz zrobić? W sumie jest to kłamstwo. Po jailbreak'u zyskujemy szereg możliwości. Korzystałem z iPhone przez jakieś 3 lata, teraz mam HTC Wildfire i nie chcę nic mówić, ale sam interfejs oraz funkcjonalności systemu o niebo lepsze są na produkcie Apple'a. Czuć po prostu wyższą klasę i jakość. Co do Mac'ów. Parametry rzeczywiście są z kosmosu, tak samo jak cena. Ale jednak jakość, którą daje nam Apple przebija resztę. W sumie gdybym miał pieniądze, to pewnie bym zainwestował teraz w ich sprzęt. Temat prowadzi donikąd. To jest naprawdę kwestia gustów i przyzwyczajenia. Teraz pora na Windows versus Linux. haha.gif

Cytat(athabus @ 22.04.2012, 18:09:14 ) *
Nie przesadzajmy... W dobrej klasie sprzętu komponenty są niezłej jakości. Ja mam Toshibe z linii biznesowej - też ma już dobre 2 lata, bateria nadal spokojnie trzyma 2h przy normalnej pracy z włączonym wifi etc - nie pamiętam ile trzymała za nowości, ale też w tych okolicach. A przecież za sprzęt zapłaciłem połowę ceny makówki. W apple pewnie są jeszcze lepsze komponenty użyte.

Stare Toshiby akurat działają wyśmienicie. Dużo osób sobie je chwali. Ja mam Satellite z serii A100 z 4GB RAM'u, ma już ok. 4 lat i jest warta jakoś 700zł, ale chodzi jak żyleta. Preinstalowany był XP, który chodzi na niej gorzej niż Seven.
!*!
Cytat(konole @ 22.04.2012, 17:50:38 ) *
Jeszcze jakieś pytania nt. baterii?

Apple wyłożyło się na iPodach. Celowe postarzanie produktu, było o tym głośno kilka lat temu. Co prawda, każdy producent prowadzi taką politykę, aby np. bateria wytrzymała do XX miesięcy... Zresztą, nie trzeba długo szukać, drukarki epson seria CX działa max 5 lat, później automatycznie się blokuje, tak jest ze wszystkim i legalnie, bo informacje o tym znajdują się w instrukcjach.

Cytat
windows jest problem ze sterownikami, gdyż nie jest robiony pod konkretną konfigurację.

I mam system który nie zawsze jest kompatybilny ze sprzętem na jakim się znajduje i który mnie ogranicza. To jest właśnie ta przewaga apple, nie podważysz tego. Sytuacja jest podobna w przypadku Dell+Ubuntu (albo była, bo nie wiem czy jeszcze współpracują).

Każdy używa tego co mu pasuje. Jeśli Ciebie nie stać na produkty apple, to nie możesz mówić że są złe.
Fifi209
tknapik rozmawiamy o komputerach, dyskusja o telefonach była w innym temacie wink.gif
by_ikar
Cytat
Apple ma dobry marketing. To jest główna siła napędowa firmy. Chociaż coś czuję że po śmierci S.J. mogą zdechnąć tak jak już to było, gdy go wywalili. Jeśli chodzi o sprzęt, może i inni mają lepszy i tańszy, ALE apple to sprzęt+system który po prostu działa zaraz po wyjęciu z pudełka, bez żadnego jęczenia o sterowniki, konfiguratory i żółte psy. W sprzęcie apple wszytko jest po prostu dobrze przemyślane, patrz chociażby chłodzenie.

Chłodzenie? Mówisz o tym najnowszym ipadzie który się jako jedyny tablet na świecie grzeje i informuje użytkownika że nie może działać w tak wysokiej temperaturze? Poprostu działa? Bez aktywacji iphona poprzez itiunes nie zadzwonisz nigdzie. Czego o wielu innych telefonach powiedzieć nie można. Dobrze przemyślane? Mówisz o tej wadzie konstrukcyjnej iphona 4 który poprostu gubił zasięg? Czy może o ekranie iMac'ka który z dziwnych powodów robi się żółto plamiasty? http://myapple.pl/komputery-apple-rozmowy-...na-matrycy.html prawie tysiąc postów o wymianie matrycy, niektórzy nawet po 3-4 razy byli wymieniać matrycę. To jest to dobre przemyślenie tak?

Apple produkuje sprzęt jak inni, nie mają nadprzyrodzonej mocy, czy lepszych inżynierów, jak inne firmy. Zdarzają się tak samo jak w innych firmach problemy ze sprzętem i softem. Jednak apple odróżnia się od wszystkich innych firm tym, że użytkownika ma głęboko w dupie. Jak było z niedziałającą anteną w iphonie 4? Źle trzymacie telefon. Jak jest z iMac'kiem który dostaje żółtych plam? Nieodpowiednie środowisko pracy. Przegrzewający się iPad? Również nieodpowiednie środowisko. A już słynny przycisk home, który zwyczajnie po jakimś czasie nie działa (coś podobnego było w sony ericssonach). Także z tym że to sprzęt dla biznesmenów, czy wysokiej jakości sprzęt i w dodatku dobrze przemyślany, to bym nie przesadzał z nadużywaniem tych słów, bo nie pasują wcale do rzeczywistości, jedynie do reklam którymi apple serwuje ludzi.

Co do żywotności sprzętu. Tutaj żadna firma nie ma nic do gadania, i jeżeli ktoś wierzy w te bajeczki że apple, czy dell produkują sprzęt który działa dłużej, bo jest wyższej jakości, to nieźle daliście się nabrać na marketing tych firm. Sprzęt elektroniczny zawiera różnego rodzaju podzespoły które mają określony czas życia, i po tym okresie trzeba mieć w pewnym sensie farta aby działało poprawnie to dalej. Chociażby takie kondensatory elektrolityczne mają średni czas żywotności około 3 lat. Po 3 latach, nie gromadzą odpowiedniej ilości ładunku, co może objawiać się różnego rodzaju zwisami podczas pracy systemu operacyjnego. Są trwalsze tyle że ich koszt, wykracza poza sprzęt masowej produkcji, między innymi sprzęt apple. Akurat apple, w kwestii sprzętu to jest niekiedy na równi jeżeli chodzi o jakość, jak niektóre chińskie firmy. Różnego rodzaju noname baterie, płyty główne, dyski twarde, pamięci ram itp. A apple sam w sobie nie produkuje żadnego sprzętu, jedynie zewnętrzne firmy to robią. Jak samsung, sony, lg, sharp itp. Apple jedynie ładnie to opakowuje tak na prawdę wink.gif więc jeżeli ktoś stwierdzi że samsung robi gorsze jakościowo podzespoły niż apple, to z takim pacjentem nie można się wdawać w dyskusje. Bo nie wie o czym mówi.

Dlaczego ludzie kupują ładne rzeczy? Dlatego że ludzie są wzrokowcami, i pierwszą rzeczą jaką robią, to oceniają wygląd.

EDIT: Ciekawa wypowiedź serwisanta apple:

Cytat
Właśnie rozmawiałem z panem z Cortlandu i jest to dość częsty problem z iMakami 21,5 jak i 27' a co więcej matryce są ciężko dostępne, problem podobno występuje szczególnie jeżeli ktoś pali przy komputerze (Ja nie) a żeby go uniknąć to pozostaje trzymanie komputera w sterylnych warunkach co jest niemożliwe.

WTF ? Jakość i dobrze przemyślana konstrukcja? W snach..
Niktoś
Po prostu wada fabryczna i próbują jakoś to zamieść pod dywan.Po prostu matryca jest źle zaizolowana,pod warstwę odbijającą światło dostaje się kurz i tyle.
Nie wiem czy w ogóle się można opierać na opinii jednej osoby,by ocenić daną markę.Nie wiem czy ten Pan(servisant) w ogóle wie jak wygląd proces produkcji monitorów LCD/LED jak plecie takie głupstwa.
Daiquiri
Swoją uwagę skieruję głównie do Ameka, ale proszę, żeby zastosowali się do niej wszyscy uczestnicy dyskusji. Postarajmy się, aby ten temat nie przeobraził się w durnowatą przepychankę, polegającą na dyskredytacji każdego, którego subiektywne wybory nie mieszczą się w naszym szeroko rozumianym "widzi mi się". Tyle tytułem wstępu smile.gif.

Nigdy nie potrafiłam zrozumieć dlaczego produkty z jabłuszkiem budzą tyle negatywnych emocji. Przecież wybierając swój sprzęt, większość z nas kieruje się mieszaniną subiektywnej (a jakże!) opinii oraz możliwościami finansowymi. Ciekawi mnie też, ile opinii na temat sprzętu (nie tylko tego owocowego) bierze się z osobistych doświadczeń, a ile zasłyszanych od "znajomych" czy wyczytanych w Internecie. Z góry zaznaczam, iż pytanie nie jest skierowane bezpośrednio do żadnego z uczestników dyskusji smile.gif.

Apple jak Apple, zaliczyło kilka wpadek jak wszystkie inne firmy. Produkty jakie oferuje są dość specyficznym połączeniem systemu i sprzętu, jak już zauważył !*!. Jednak poza tym, jest to kolejna firma oferująca nam swoje produkty, które kupujemy lub nie. Skoro sami posiadamy wolny wybór w tej kwestii - pozostawmy go również innym.

Ameka, wybacz, ale opiniowanie w stylu:
Cytat
Do tego zawsze mnie zastanawia dlaczego ludzie kupują taki złom z wbudowaną bateria
to jak wykrzykiwanie do ludzi kupujących bilety na seans 3D, że kupują wejściówkę na badziew, bo Ty nie poczułeś klimatu tej technologii smile.gif.
solificati
Cytat(Ameka @ 22.04.2012, 13:39:59 ) *
Doszedłem do wniosku że sprzęt apple może używać jakaś dziunia której
mąż biega z bezbolem po bazarze i haracze ściąg, przy czym ona idzie do kawiarni
i na tym macu postawi sobię chyba pasjansa jedynie.

http://techcrunch.com/2012/04/19/an-interv...linus-torvalds/

A bardziej serio - ja nawet nie widzę nic złego w chęci kupienia ładnego laptopa, skoro ma być głównym narzędziem pracy.
r4xz
jednak nie ma to jak stary sprzęt, który prędzej się spalił niż popsuł w dziwnych okolicznościach... wyglądało to niczym ekran 3d w 'The IT Crowd' smile.gif
!*!
Cytat(by_ikar @ 22.04.2012, 19:26:20 ) *
Chłodzenie? Mówisz o tym najnowszym ipadzie który się jako jedyny tablet na świecie grzeje i informuje użytkownika że nie może działać w tak wysokiej temperaturze? Poprostu działa? Bez aktywacji iphona poprzez itiunes nie zadzwonisz nigdzie. Czego o wielu innych telefonach powiedzieć nie można. Dobrze przemyślane? Mówisz o tej wadzie konstrukcyjnej iphona 4 który poprostu gubił zasięg? Czy może o ekranie iMac'ka który z dziwnych powodów robi się żółto plamiasty? http://myapple.pl/komputery-apple-rozmowy-...na-matrycy.html prawie tysiąc postów o wymianie matrycy, niektórzy nawet po 3-4 razy byli wymieniać matrycę. To jest to dobre przemyślenie tak?

Nie. To akurat im nie wyszło, fakt. Ale popatrz na mac pro, server czy iMac. Nic w nich nie trzeszczy, nie buczy a wiatraki nie chodzą jak silniki boinga, iMaca jak włączysz to masz wrażenie że nie ma zasilania, do momentu pojawienia się loga. Mac mini tak samo. Łatwy dostęp do rozszerzenia pamięci, dysków (mini/pro).

To że apple produkuje podzespoły w tych samych fabrykach co Dell, Samsung czy inni, nie ma większego znaczenia. Ludzie kupią nawet gówno, byleby było w ładnym opakowaniu... Poza tym, apple poza marketingiem, wyprzedzało konkurencje o krok i to praktycznie od zawsze.
Fifi209
Cytat(!*! @ 22.04.2012, 22:54:10 ) *
Poza tym, apple poza marketingiem, wyprzedzało konkurencje o krok i to praktycznie od zawsze.

Chyba z wywożeniem odpadków do krajów trzeciego świata.
prowseed
Ameka:
Zakładam ten temat, gdyż mam wrażenie że sprzęt który posiadają zwykli użydkownicy
ma jedynie wyglądać i ładnie się prezentować, a nie koniecznie dobrze działać.

To jakiś kryptożart o pewnej religii, czy miałeś na myśli użytkowników?

Ameka:
Problem narodził się wtedy, gdy poszedłem [1 raz w życiu] do sklepu
apple iSPOT, i popatrzyłem na ceny, osiągi wygląd, oraz ludzi którzy się
tym zachwycają.

A byłeś z podobnym problemem w sklepie nike? Serio, albo na przykład w lacoste czy calvin klein. Po prostu tragedia co się tam dzieje.

Ameka:
Do grania? Mac to raczej odpada, przynajmniej
dla więkoszści gier.

Pamiętam czasy Warcraft3 czy Unreal Tournament. Nie było tak źle z dostępnością większych tytułów.

Ameka:
Dla grafika? Oni mają Mac PRO jak już i to tylko filmowcy.
A dlaczego? smile.gif Generalnie zasada jest taka, że pracujesz na czym chcesz. Kto zabroni perkusiście grać na garnkach, albo kucharzowi mieszać zupę teleskopem? I z tymi filmowcami to raczej nie trafiłeś, bardziej bym powiedział, że dźwiękowcy, bo takich większych, typowo makowych studiów filmowych to mało znam (mam na myśli vfx). Powiedziałbym Ci z czym to jest związane, ale nie ma co się rozwodzić nad tym i tak...

Ameka:
Dla architekta lub godety? Oni noszą pancerne lub całe komputery w samochodach.
Nie rozumiem tego zdania. Po co w ogóle geodecie czy architektowi komputer w terenie? Architekt rysuje w domu/biurze. Geodeta rysuje w domu/biurze. Z resztą takie programy geodezyjne jak WinKalk czy MikroMap mają śmieszne wymagania nawet gdy operuje się na dużych mapach. Pomijam fakt, że w geodezja to już inny wymiar komputerów (jak sondy pomiarowe, komputery gps czy niwelatory cyfrowe). I nie mów, że taki geodeta nie może mieć maca, by sobie po pracy z żoną obejrzeć film w łóżku. Aha, uściślę teraz- nie jestem fanem maca, od 7 lat pracuje na nie-mac'ach, ale zwyczajnie nie rozumiem Twojej postawy. Nikt nikogo nie zmusza do kupowania tego- jak to ująłeś- złomu, więc jeśli ktoś ma takie swoje indywidualne 'widzimisię', by wydać swoje pieniądze właśnie na mac'a, to gdzie leży Twój problem?

Ameka:
dlaczego iPHONE kosztuje 600$ i ma tak słabe osiągi + wbudowaną baterię.
No i widzisz? smile.gif Znowu- jeżeli nie odpowiadają Ci osiągi iPhone'a i uznasz, że nie warto na niego wydawać $600 (tak sie zapisuje dolary btw), nie kupisz go, to ostatecznie... nic się nie stanie : ) Zupełnie nic, po prostu go nie kupisz.

Ameka:
Znam 8 osób którzy mają iPHONA 4s no i
tak jakby wszystko się tam psuje, od ekranu po baterię, Nie wiem jak się do tego ustosunkować.

Czy koledzy z motorollą rzucają nią o ściane? To samo pytanie tyczy się osób z iPhone'm. Czy osoby z Motorollą korzystają z ekranu dotykowego za pomocą kamienia? To samo pytanie tyczy się osób z iPhone'm. Widzisz- by oceniać awaryjność musisz wziąć pod uwagę miliony czynników, często loswych, przypadkowych, jednostkowych. Pomijam już fakt, że próba na 10 osobach, to żadna próba ; )

Ameka:
Kolejna kwastja to tablety zawsze zastanawiałemsię po co takie zabawki ludzią
Dobre combo- kwestia i ludziom!

Ameka:
Co ludzie widzą w tym apple że ma on taki zbyt? Ja i moi znajomi "informatycy"
idą od niego jak najdalej mówiąc "tam siedzi diabeł" .

Nie wiem dlaczego, ale jakoś rozbawiło mnie to stwierdzenie : ) Tak perfidnie użyty cudzysłów : )
I generalnie mówi się 'przechodzą obok czegoś' a nie 'idą od czegoś'... tak?

Ameka:
może ktoś wytłomaczyć o co tu się generalnie rozchodzi?
Mam nadzieję, że nie miałeś na myśli wytłómaczyć... Wiesz, do jednego błędu pewnie bym się nie przyczepił, ale w takich okolicznościach... No po prostu powstrzymać się nie mogę.

Ameka:
Chciałeś powiedzieć: "Moim zdaniem..."? Spoko, każdy ma prawo do własnej opinii.

Ameka:
IBM nie robi komputerów dla "ludu" tylko na zamówienie.
Polskie zakłady azotowe zamówiły u IBM kilka takich komputerów
u firmy IBM, zapłaciły kilka razy więcej niż normalne komputery,
do tego zostały wyprodukowane w meksyku.

Masz na myśli te w Puławach? Nie znam takiej firmy, która się nazywa "Polskie zakłady azotowe", ale i tak w tym momencie sam zauważasz, że nie ma porównania pomiędzy IBM a Apple'm, skoro nie działają na tej samej płaszczyźnie. Bo nie można porównywać kogoś, komu są potrzebne 64 rdzenie do symulacji pogody z kimś, kto ma zwyczajnie ochotę na rozegranie partii szachów.

Ameka:
Dell robi komputery aby jest sprzedawać, ma podpisane kontrakty z noname,
lub jakimś asrock czy innymi koncernami z Chin i sprzedają je pod marka DELL

Tak samo jak większość znanych marek...? Apple też ma fabrykę w chinach i to nie jedną i kurde, nie wiem, czy powinienem Ci o tym mówić, ale IBM również i to taką bardzo dużą!
mls
Ach, nie ma to jak życie w błogiej nieświadomości, że 90% elektroniki na tym świecie pochodzi z małych chińskich rączek... Choćby była to elektronika sygnowana światowymi, "hamerykańskimi" markami...
Swoją drogą Apple nawet się sensownie tłumaczyło dlaczego akurat Chiny a nie, jak by nakazywał patriotyzm, Ameryka. Wystarczy poszukać wink.gif

Cytat(by_ikar @ 22.04.2012, 19:26:20 ) *
Bez aktywacji iphona poprzez itiunes nie zadzwonisz nigdzie.

A Ty, waćpan, nie zaczynaj znów krucjaty swojej. Stare masz i nieaktualne informacje - od iOS 5 nie potrzeba już iTunes do aktywacji, robi się to z poziomu telefonu smile.gif
rzymek01
@prowseed,
tylko że w przypadku nike,
za jedną kasę możesz mieć kilka par butów, jeżeli zauważysz po miesiącach użytkowania jakieś wady, piszesz reklamację i albo masz nowe buty albo kasę, także jakość towaru i usług jest współmierna do ceny smile.gif
prowseed
Cytat(rzymek01 @ 22.04.2012, 23:46:31 ) *
@prowseed,
za jedną kasę możesz mieć kilka par butów, jeżeli zauważysz po miesiącach użytkowania jakieś wady, piszesz reklamację i albo masz nowe buty albo kasę, także jakość towaru i usług jest współmierna do ceny smile.gif

To tylko przykład, pierwsza rzecz która przyszła mi do głowy, nie chciałem jakoś plamić tych marek- zwyczajnie nakreślić tło ironii.
Tym bardziej, że z moich Air'ów do kosza jestem bardzo zadowolony :]
mls
Cytat(rzymek01 @ 22.04.2012, 23:46:31 ) *

W przypadku Apple też. Tylko nie w Polsce, bo u nas support jako taki prawie nie istnieje.
Dell też, i to nawet u nas, ma ciekawe wsparcie - istnieją takie pakiety gwarancji, że możesz rzucać sprzętem po ścianach a oni za darmo wymienią na nowy.
by_ikar
Cytat(!*! @ 22.04.2012, 22:54:10 ) *
Nie. To akurat im nie wyszło, fakt. Ale popatrz na mac pro, server czy iMac. Nic w nich nie trzeszczy, nie buczy a wiatraki nie chodzą jak silniki boinga, iMaca jak włączysz to masz wrażenie że nie ma zasilania, do momentu pojawienia się loga. Mac mini tak samo. Łatwy dostęp do rozszerzenia pamięci, dysków (mini/pro).

To że apple produkuje podzespoły w tych samych fabrykach co Dell, Samsung czy inni, nie ma większego znaczenia. Ludzie kupią nawet gówno, byleby było w ładnym opakowaniu... Poza tym, apple poza marketingiem, wyprzedzało konkurencje o krok i to praktycznie od zawsze.

Serwery? Te same które niedawno wycofali z produkcji? W swej świetności mimo wszystko apple swoim marketingiem wątpię aby skusiło administratorów, którzy zawodowo się zajmują administrowaniem serwerów. Ta akurat część społeczeństwa jest bardziej "świadoma" i raczej nie kieruje się reklamami, a konkretnymi osiągami sprzętu, aktualizacjami softu itp. I gdyby to było tak super, nie wycofywaliby tego, bo byłoby na to branie, ale brania nie ma, bo sprzęt serwerowy już nie musi wyglądać a działać i być w przystępnej cenie - tego apple nie potrafiło zaoferować, to też nikt praktycznie tego nie kupił..

iMac? Fakt, nic nie trzeszczy, tyle że czy w innych sprzętach tej samej klasy coś trzeszczy? Stwierdzasz że nic w nich nie trzeszczy, tak jakby w innych trzeszczało? Miałeś serwer od apple w dłoniach i używałeś tego? Mac pro? Ten sam którego również dalsza produkcja została zaniechana kilka lat temu, bo cena tego sprzętu była absurdalna (średnia konfiguracja zaczynała się od 10 tysięcy złotych).

BTW nic w nich nie buczy? Przypomnę o jakiś czas temu aktualizacji dla jedynego monitora na świecie, który posiada chłodzenie aktywne, i aktualizacja miała na celu zmniejszenie jego obrotów, bo był za głośny. Link do poprawki: http://support.apple.com/kb/DL1453

Ostatnio mój brat składał nowy komputer. Nie podłączałem w obudowie diod od zasilania i od użycia dysku, bo strasznie mocno dawały po oczach. Po włączeniu kompa, myślałem że coś zepsułem, bo w ogóle nie było słychać że komputer się włączył. A komputer posiadał wiatraki, w przypadku iMac nie słychać nic, bo obudowa jest zamknięta, nie ma żadnego wlotu powietrza, więc nic dziwnego że nie było słychać żeby chodził. Zaleta i wda, bo przez to całość się przegrzewa, efektem czego są plamy na matrycy. Aczkolwiek w linku który dałem ci wcześniej, użytkownicy skarżyli się na dysk chodzący jak traktor. Ciekawe no nie? Tak ciche, tak bez awaryjne, tak super i wogóle zajedwabisty sprzęt, a jednak ma wady? Ciekawe jakim cudem?

O krok przed konkurencją? W jaki sposób? Przecież wszystko co oni produkują, to jest pomysłem i produktem firm trzecich. Wyświetlacz? LG & Sharp. Procesory (telefon/tablet) Samsung. Pamięć ram? Noname ddr3 1067mhz (a jaka cena, 8gb kosztuje 400 baksów biggrin.gif kiedy za 200zł można kupić w sklepie 1600-1800 8gb). Dysk twardy? Hitachi, WD, Segate (nie mam pewności) i inni. Procesory x86? Intel. Chipsety? Intel. Dziwię? Przeważnie realtek. Grafika? Różnie, przeważnie ati, aczkolwiek nvidia też jest. Zasilacze? Noname. Jedyne co tak na prawdę jest ich produkcji, to obudowy. Pozostałe elementy są firm trzecich. Więc w jaki sposób oni mogą być przed konkurencją? Jeżeli samsung wymyśli nowy procesor i wstawi go do jakiegoś nowego telefonu, a iphone dopiero będzie go miał, to w jaki sposób apple może być przed konkurencją?

Ciekawostka: samsung jest w pewnym sensie pionierem pamięci ram. Pierwsze moduły ddr, ddr2, ddr3 oraz ddr4 stworzył samsung.

Nie myśl sobie że hejtuje sprzęt apple dlatego że tej firmy nie lubię. Bo nie ma firmy którą specjalnie bym lubiał. Problem polega na tym, że apple swoim konsumentom wmawia że są najlepsi i ci konsumenci w to wierzą. A prawda jest niestety inna. Nie są w niczym lepsi od innych. Zarówno w jakości sprzętu, jakości pomocy technicznej, jak i kilku innych kwestii. Także nie ma co wzdychać nad sprzętem, bo sprzęt to jest tylko narzędzie pracy i czy użyjesz tego od apple, czy tego od samsunga to w istocie zależy tylko od ciebie. Tylko nie piszcie takich banialuków że apple jest w czymś najlepsze. Aczkolwiek jest coś w czym jest najlepsze - marketing. Pozostałe rzeczy są takie same jak w innych firmach.

Cytat
A Ty, waćpan, nie zaczynaj znów krucjaty swojej. Stare masz i nieaktualne informacje - od iOS 5 nie potrzeba już iTunes do aktywacji, robi się to z poziomu telefonu

Krucjaty? To nie jest żadna krucjata, bo mi czy apple istnieje czy nie jest obojętne. Bardziej mnie "boli" bzdury jakie wypisujecie, że apple to apple tamto, jakby conajmniej swój sprzęt produkowali ;) No może faktycznie w najnowszej wersji telefonu, po kilku latach dodali takie super udogodnienie ludziom, co by mogli dzwonić od razu po zakupie telefonu - wow. W tej kwestii są lata świetlne za konkurencją, która od dawien nie wymuszała aktywacji telefonu i jednoczesnego używania innych produktów. Co nie zmienia faktu, że dopiero teraz się to zmieniło, i jeżeli ktoś kupi starszy model, który nie dostał iOS5 (iphone 3gs chociażby) to będzie w dupie jeżeli nie będzie miał komputera. Gorzej, jak będzie miał, ale nie będzie miał windowsa lub OSX.. Cóż, sprzęt apple poprostu działa zaraz po wyjęciu z pudełka ;)
konole
Cytat(Ameka @ 22.04.2012, 16:54:29 ) *
Tak, tak tak, a mi tu czołg jedzie, ile razy dawałeś go do serwisu?

Nie jest realne aby bateria która jest płaska wytrzymała dłużej jak 2 lata.

Czytając Twoje posty odnoszę wrażenie, że chciałeś MacBooka, rodzice odmówili i kupili najtańszy zestaw na rynku i teraz próbujesz go faworyzować i podnieść swoje ego, że masz nie to, co chciałeś.

Mój MB nie był nigdy w serwisie, nigdy nic się nie zepsuło - jedynie dołożyłem mu 2 GB ramu, bo często przesiaduję na Photoshopie, a 2 GB to tak trochę mało po 3. latach, bo technika wciąż idzie do przodu.
!*!
by_ikar - serwerów tych co były kiedyś faktycznie nie ma, proponują za to mac pro serwer za 12k, lub mac pro za 10k, jest też mac mini server, czym mnie rozbawili.

Z problemem głośnych dysków nigdy się nie spotkałem, nie znam sprawy. Teraz i tak standardem są SDD.

Jeśli chodzi o "krok przed konkurencją" popatrz na historię apple, na sprzęt i system RAZEM, wiele rozwiązań jako pierwsze wprowadził właśnie apple. Można wiele rzeczy powiedzieć o tej firmie, ale nie to że nie potrafi budować własnego ekosystemu.
Apple Newton, chyba pierwsza miziajka w historii z możliwością komunikacji z komputerem przez IRDa. MACosX nie dość że ładnie wygląda, to świetnie się w nim pracuje, ma wszytko czego potrzeba, do grafiki, klepania kodu i obróbki mediów. Jakoś nie wyobrażam sobie tworzenia pracowni która dłubie w tych dziedzinach bez sprzętu apple, to jest po prostu wygodne. Sprzęt jest o wiele droższy niż konkurencji? I co z tego, skoro za jeden projekt firma np. agencja grafiki wyciągnie spokojnie tyle że może kupić sobie dwa iMaci i jeszcze zostanie na wypłaty, więc nie widzę problemu.
redeemer
Cytat(!*! @ 23.04.2012, 16:25:31 ) *
Sprzęt jest o wiele droższy niż konkurencji? I co z tego, skoro za jeden projekt firma np. agencja grafiki wyciągnie spokojnie tyle że może kupić sobie dwa iMaci i jeszcze zostanie na wypłaty, więc nie widzę problemu.
No pewnie, po co zatrudnić nowe osoby, albo dać podwyżki starym pracownikom jak można kupić iMaci zakochany.gif

!*!
Cytat(redeemer @ 23.04.2012, 16:32:00 ) *
No pewnie, po co zatrudnić nowe osoby, albo dać podwyżki starym pracownikom jak można kupić iMaci zakochany.gif

Jeśli Ty za każdym projektem kupujesz nowy sprzęt to Twoja sprawa. Inwestycja w wygodę pracy, w dodatku jednorazowa nie jest aż tak solidnym ciosem że nie mogę dać tych podwyżek później, a przynajmniej mam pewności że wszytko będzie działać. Pokaż mi poważną firmę zajmującą się mediami która pracuje na blaszakach... może jeszcze mają system linux i karty ati? Mogą mieć, ale nikt nie da gwarancji że to się sprawdzi.
Ameka
Zakładam temacik, o sprzęcie, po kilku dniach są 2 strony tekstu

Widzę że dyskusja na ten temat jest potrzebna ;]
!*!
Cytat(Ameka @ 23.04.2012, 18:33:33 ) *
Zakładam temacik, o sprzęcie, po kilku dniach są 2 strony tekstu
idzę że dyskusja na ten temat jest potrzebna ;]

Gdzie Ty widzisz 2 strony teksu?
Dyskusja nie jest potrzebna, bo taka już była grubo przed Tobą i to nie jedna, po prostu, nic innego się na forum nie dzieje i większość odgrzewa kotleta, bo kto komu zabroni.
by_ikar
Cytat
a przynajmniej mam pewności że wszytko będzie działać.

Jaką pewność? Zapewniali że iphone 4 będzie super, a przez niedziałającą antenę i nawet nie podjęcie próby jej wymiany i dalej sprzedawanie tego samego wadliwego produktu, to w jaki sposób zapewnili że będzie działać? To samo tyczy się iMac'ów, które przez wadę konstrukcyjną się psują, i z taką wadą sprzedawane są od kilku lat. Zapewnione że będzie działać? I to dlatego dają tylko 1 rok gwarancji, bo tak bardzo są pewni tego że będzie działać? Wydaje mi się że nie. Producenci pamięci ram są pewni że będzie wciąż działać tak samo i dają gwarancje wieczystą. A sama gwarancja jest szacowanym okresem w którym nie powinny się ujawnić żadne wady fabryczne. Dlaczego sprzęt apple ma tylko rok gwarancji? Za tyle pieniędzy? Za podobne pieniądze mam taki sam sprzęt, z pomocą techniczną na takim poziomie że przyjdą i będą pracować za mnie.

Cytat
MACosX nie dość że ładnie wygląda, to świetnie się w nim pracuje, ma wszytko czego potrzeba, do grafiki, klepania kodu i obróbki mediów. Jakoś nie wyobrażam sobie tworzenia pracowni która dłubie w tych dziedzinach bez sprzętu apple, to jest po prostu wygodne.

Grafiki? Ty chyba nigdy nie rozmawiałeś z kimś kto profesjonalnie składa DTP, zapytaj się jak rewelacyjna jest błyszcząca matryca w monitorze. I ciekawe jak miliony firm w których nie ma maków sobie radzą.. Oj to chyba ujmuje im w ergonomii pracy. No popatrz, a jednak nie? Wiesz dlaczego? Dlatego że system nie przyspieszy za ciebie tworzenia czegoś, nie zrobi tego za ciebie. System jest narzędziem jak wiele innych rzeczy i to w jaki sposób wykorzystasz zależy od ciebie. Dla ciebie wygodny jest osx, dla innego windows, a dla kogoś innego własne distro linuxa. Czy to tak ciężką pojąć że to co tobie zdaje się wygodne, lub ładne, komuś innemu nie musi? Mnie się OSX nie podoba mam inny gust, i co teraz? Wszystko czego potrzeba? A czego nie mają inne systemy? Do kodzenia i tak instaluje się odpowiedni soft na każdej jednej platformie, bo żadna platforma nie oferuje zintegrowanych programów. Do grafiki? Photoshopa, corela, czy quarka i tak trzeba instalować na każdej platformie. Więc o jaki soft ci chodzi?

Cytat
Jeśli chodzi o "krok przed konkurencją" popatrz na historię apple, na sprzęt i system RAZEM, wiele rozwiązań jako pierwsze wprowadził właśnie apple.

Co takiego? Możesz wymienić? Mówisz że zawsze są, no to sporo tych wynalazków muszą mieć, no nie? To może pokwapiłbyś się listą tych wynalazków?

Cytat
Z problemem głośnych dysków nigdy się nie spotkałem, nie znam sprawy. Teraz i tak standardem są SDD.

Wcale nie są, każdy sprzedawany iMac, czy mac mini, czy macbook pro, czy macbook air jest sprzedawany również z klasycznym dyskiem magnetycznym. I bardzo długo taki stan rzeczy pozostanie, ponieważ dyski ssd są drogie.

Cytat
Sprzęt jest o wiele droższy niż konkurencji? I co z tego, skoro za jeden projekt firma np. agencja grafiki wyciągnie spokojnie tyle że może kupić sobie dwa iMaci i jeszcze zostanie na wypłaty, więc nie widzę problemu.

A jak sobie wyobrażasz używania różnego rodzaju softu, który jest tylko na windowsie. Poprzez jego emulowanie? I to jest ta magiczna wygoda tak? Idź do księgowej i zapytaj się jej dlaczego nie używa programu "płatnik" pod OSX.

Daj sobie chłopie siana. Każdy będzie używał tego co chce a twoje przekonanie o wygodzie, bezpieczeństwie, szybkości, czy też potrzebie posiadania takiego sprzętu/systemu to tak na prawdę są tylko twoje przekonania i wcale nie muszą odzwierciedlać rzeczywistości.

Nie każda firma jest tak bogata, aby wyposażyć kilku pracowników w sprzęt po 10 tysięcy od sztuki. Aby najpierw móc kupić taki sprzęt, trzeba na innym zrobić te projekty o których mówisz, a skoro już na tamtym zrobiło się te projekty, po co wymieniać sprawny sprzęt? Po to żeby "wygodniej" i "gustowniej" pracować? Lol, w pracy się pracuje, a nie ogląda system. Wygoda to tak na prawdę kwestia subiektywnego przyzwyczajenia. Dla mnie każdy system jest wygodny wink.gif

To nie jest żadna krucjata wymierzona w apple. Bo ta firma jest jak wiele innych, to jest krucjata wymierzona w pierdoły opowiadane przez ludzi którzy używają sprzętu apple. Chcesz, używaj, twoja mańka, tylko twierdzenie że jakiś system jest ładniejszy, czy też sprawia w magiczny sposób że praca jest szybsza, już nie wspominając o legendarnym "to poprostu działa", to mi się nóż w kieszeni otwiera..
prowseed
Cytat(!*! @ 23.04.2012, 16:37:49 ) *
Pokaż mi poważną firmę zajmującą się mediami która pracuje na blaszakach...

Nie przesadzaj, jest fifty/fifty : )
Na przykład Hans Zimmer pracuje na blaszakach - http://www.youtube.com/watch?v=I9PfqRf6nnk (wiem, wiem, przewija sie kilka jabłek, dlatego mówię fifty-fifty);]
Poza tym jeśli chodzi o działke efektów specjalnych w filmach studia wybierają blaszaki z prostego powodu- bez pluginów w tej branży ciężko się żyje, a plug-inów akurat na windowsa wychodzi dużo, dużo więcej i mało które są cross-platform.
Poza tym nie wiem gdzie ta wygoda, co ma takiego OSX specjalnego w sobie?
Pracowałem na 10.3 jakiś czas, teraz siedze na Windzie i jedyna różnica jest taka, że mam przycisk zamykający okno po drugiej stronie.
Aha, i na macu nie mogłem skonfigurować neostrady (jakieś 6 lat temu) oO Ale nie wiem, może to ja jestem ułomny...
System jak system. Bardziej się chyba oprogramowanie liczy... Większość multimediów można bez problemu przesyłać między mac-win więc to chyba sprawa bardziej indywidualna na czym kto chce pracować.

Cytat(!*! @ 23.04.2012, 18:40:07 ) *
Gdzie Ty widzisz 2 strony teksu?
Dyskusja nie jest potrzebna, bo taka już była grubo przed Tobą i to nie jedna, po prostu, nic innego się na forum nie dzieje i większość odgrzewa kotleta, bo kto komu zabroni.

laugh.gif
!*!
by_ikar - rozpisałeś się w tym, co ja streściłem w kilku zdaniach wyżej ;] Zróbmy jeszcze rozdział na USA vs reszta świata.

Kod
Dla mnie każdy system jest wygodny

yhy. Dla Ciebie. I na prawdę, chciałbym, aby KAŻDY sprzęt był kompatybilny z KAŻDYM systemem, tak jak mac jest ma macos czy dell z ubuntu. Obrabianie grafiki na linux+karty ati to jakaś porażka, bo sterowniki leżą po całości i G z tym zrobisz, bo otwarte mają takie wsparcie jak czujniki temperatury i koszt ich produkcji wink.gif photoshop lepiej pracuje się z nim na macu, wiele okien to podstawa, tak jak powinno być (chrzanić już że jest taki układ tylko na macu) i tak dalej i tak dalej... ciągniemy wątek dalej?

A co do innowacyjnośći apple, obejrzyj "how Steve Jobs changed the world", wspominają o tym co zrobił zespół apple i co zrobili po tym inni (choć zrzynanie działa w każdą stronę). I żeby nie było, nie jestem fanem produktów apple, doceniam jedynie ich marketing i niektóre rozwiązania jakie wprowadzają.
prowseed
Cytat(!*! @ 23.04.2012, 19:07:53 ) *
photoshop lepiej pracuje się z nim na macu, wiele okien to podstawa, tak jak powinno być (chrzanić już że jest taki układ tylko na macu)

No weź, znów przesadzasz. A na blaszaku wielu okien sobie nie możesz zrobić? Możesz, tylko jest to nieergonomiczne. Poza tym przeswitujacy pulpit przez skrawki ekranu to najbardziej denerwujaca rzecz w pracy grafika, ktory dazy do tego, by miec nieinwazyjny interfejs.
!*!
Cytat(prowseed @ 23.04.2012, 19:28:56 ) *
No weź, znów przesadzasz. A na blaszaku wielu okien sobie nie możesz zrobić? Możesz, tylko jest to nieergonomiczne. Poza tym przeswitujacy pulpit przez skrawki ekranu to najbardziej denerwujaca rzecz w pracy grafika, ktory dazy do tego, by miec nieinwazyjny interfejs.

Nie jestem pewien czy zasada działania będzie identyczna, poza tym mało kiedy ten pulpit prześwituje.
W ogóle rozbudujmy temat o macos vs linux vs windows, będzie fajniej. Windows jest FE bo nie ma porządnej konsoli, brakuje wirtualnych pulpitów no i jest od M$ a jak wiadomo to czyste zło. </ironia>

OK, EOT z mojej strony, bo temat jak zawsze o "coś VS coś" się wyczerpuje po 2 poście, ale ubaw miałem przedni. yahoo.gif
Niktoś
Cytat
Windows jest FE bo nie ma porządnej konsoli, brakuje wirtualnych pulpitów no i jest od M$ a jak wiadomo to czyste zło.

Nie lubie polityki prowadzonej przez MS, ale lubię ich produkty.Pracujesz na MySql ,a czy próbowałeś MSSQL i transakcyjnego języka T-SQL ,widziałeś rozwiązania w fulltext search?Pracowałeś na platformie Visual STudio ,miałęś styczność z serwerem IIS-czy wiesz ,że serwer ten filtruje niebezpieczne żądania zanim kod zostanie przetworzony i wykonany?Na tym systemie działa wszystko ,czy wiesz że poważne firmy na tym systemie operują?Zło-to, to co Ty wypowiadasz siejąc taką herezję.Na windows działają wszystkie poważne aplikacje ,czego nie można powiedzieć ani o mack'u ,ani o linux.

Z resztą Daiquri obawiała się takiego toku rozmowy, faworyzowanie jednej firmy ponad drugą-a to tylko prowadzi do kłótni.
Dajcie sobie spokój i pracujcie na swoich OS i sprzętach.Kto jak woli.Ja wybrałem MS i nie jestem zły.
mls
Cytat(!*! @ 23.04.2012, 19:07:53 ) *
photoshop lepiej pracuje się z nim na macu, wiele okien to podstawa, tak jak powinno być (chrzanić już że jest taki układ tylko na macu) i tak dalej i tak dalej... ciągniemy wątek dalej?

Jako użytkownik Maca, korzystający dość często z Photoshopa, lat temu kilka korzystający również na Windows, strzeliłem sobie właśnie facepalma po tym co napisałeś... No comments... Ale zdejmij już klapki z oczu, serio.
Fifi209
Microsoft od pewnego czasu zmienił tok myślenia, wcześnie było tak:

Wymyślamy coś - to coś jest najlepsze i tak ma być

Teraz myślą tak:

Skoro u kogoś to działa od lat, czemu nie możemy tego zapożyczyć ?
I tak się stało, od rodziny NT windowsy mają kernela, który znacznie poprawił stabilność samego systemu

to tylko oczywiście jeden z przykładów.

@offtopic
Dlaczego kupiłbym MacBook'a Pro? Bo mi się podoba, nie ukrywam. Jednak 10,9 tyś dla przeciętnego zjadacza chleba troszkę dużo, za połowę tego kupię ASUS'a N76, jest równie elegancji, ma wygodną klawiaturę etc.

Na Mac'u i tak bym zainstalował Windows'a 7, lubię ten system ale nie o to chodzi, potrzebuję Visual Studio do poszerzania swojej wiedzy dot. programowania wink.gif

mls
Niktoś: Pracujesz na MySql ,a czy próbowałeś MSSQL i transakcyjnego języka T-SQL ,widziałeś rozwiązania w fulltext search?
Ja na przykład próbowałem. Masakra w czystej postaci. Jak zwykle w przypadku Microsoftu - zamknięta platforma. Wydajnością nie grzeszy, a do tego podłączyć się spoza Windows to już magia jest...

Niktoś: Na windows działają wszystkie poważne aplikacje ,czego nie można powiedzieć ani o mack'u ,ani o linux.
Poważne, czyli? To, że programowanie na Windows jest dużo łatwiejsze nie oznacza wcale, że są to poważne aplikacje. Popatrz, zdecydowana większość serwerów WWW na tym Świecie stoi na Linuxie. To dopiero poważne zastosowanie systemu...
by_ikar
Cytat(mls @ 23.04.2012, 21:57:01 ) *
Jako użytkownik Maca, korzystający dość często z Photoshopa, lat temu kilka korzystający również na Windows, strzeliłem sobie właśnie facepalma po tym co napisałeś... No comments... Ale zdejmij już klapki z oczu, serio.

No i sam widzisz, jak ma mi się nóż w kieszeni nie otwierać, jak się czyta takie banialuki.. EDIT: oczywiście kieruje te banialuki do tego co napisał wykrzyknik, nie ty wink.gif

Nie twierdzę że OS X nie jest OK, bo jest, tak samo OK są pozostałe systemy. Ale twierdzenie że ten jest lepszy, bo jest wygodniejszy, czy ładniejszy, "bo tak" to jest zdupy argument oparty o reklamy apple.. Sprzęt jak każdy inny, psuć się psuje, posiada wady fabryczne, łapie wirusy, ładnie wygląda jak inny, cenowo też jest przesadzony jak inny. Niczym się nie wyróżnia - no może prócz jego fanatycznych użytkowników, aczkolwiek MS również ma swoich fanatyków. Podobnie zresztą linux.. Aczkolwiek żadna inna firma nie ma takich kolejek przed sklepami, chociaż mogą sobie zamówić online, czy coś.. Lubią poprostu stać, taki fanbojski rytuał wink.gif

Cytat
by_ikar - rozpisałeś się w tym, co ja streściłem w kilku zdaniach wyżej ;]

Można napisać coś jednym zdaniem, że jest to głupie, lub mądre, nie podając żadnych argumentów, rzucając jedynie tekstem i wszyscy inni powinni mi wierzyć na słowo. Od takie poczucie autorytetu. Osobiście wolę przedstawić argumenty, co by nie wyjść na jakiegoś wariata, czy kaznodzieja niosącego słowo boże.. Posiadam pełen wachlarz argumentów, wad wielu platformą, jak i zalet. Mogę obiektywnie powiedzieć że każdy z tych systemów jest siebie wart. Tak samo producenci sprzętu, HP również potrafi badziew sprzedawać w tak wygórowanej cenie, że aż dziw bierze że ktoś to kupuje - no ale są ludzie którzy uważają że to jest ok i tak kupują - no i fajnie, ich pieniądze, ich sprawa. Tylko niech ci sami ludzie do identycznych procederów nie namawiają innych, poprzez kolorowania rzeczywistości, tak jakby ten sprzęt za nas pracował wink.gif a chyba nie muszę tłumaczyć że tak nie jest..

Cytat
A co do innowacyjnośći apple, obejrzyj "how Steve Jobs changed the world", wspominają o tym co zrobił zespół apple i co zrobili po tym inni (choć zrzynanie działa w każdą stronę). I żeby nie było, nie jestem fanem produktów apple, doceniam jedynie ich marketing i niektóre rozwiązania jakie wprowadzają.

Wydawało mi się że jesteś w stanie chodź kilka wymienić. Nie będę teraz szukać tego filmu, i nie mówiąc "brzydko" piracić, żeby tylko się przekonać jak bardzo innowacyjne jest apple i jak bardzo wyprzedza konkurencje.. Nie jest, bo żadna z wykorzystywanych technologii nie jest ich. Wszystko to producenci trzeci. I to oni są innowacyjni i krok do przodu przed każdą inną firmą w danej dziedzinie. Na ten przykład napisałem o samsungu który jako pierwszy wykonał modułu pamięci ddr, ddr2, ddr3 i ddr4. No ale ok, widzę że sam będę musiał poszukać, bo ilość tych innowacji jest tak ogromna, że trzeba ją przedstawić na materiale filmowym..
greycoffey
Linux 4ever! Instalacja podstawego środowiska to kilka komend, czy to w Gentoo czy w Debianie i pochodnych - na Windowsie najpierw trzeba ściągnąć, zainstalować w odpowiedniej kolejności, w międzyczasie wyskoczy błąd, sprawdzić czy działa, ściągnąć i zainstalować coś jeszcze, nawet ten manager serwerowy nic nie upraszcza. Programowanie pod Widnowsem to męka.
Fifi209
Cytat(greycoffey @ 23.04.2012, 22:36:53 ) *
Programowanie pod Widnowsem to męka.

Programowanie czego? Bo może przerzucę się z Visual Studio na Linuxa ?
ShadowD
Cytat(Fifi209 @ 23.04.2012, 22:49:18 ) *
Programowanie czego? Bo może przerzucę się z Visual Studio na Linuxa ?

Nie słyszałem by system miał dużo do powiedzenia w pisaniu kodu od tego mamy setki programów i na jeden i na drugi system, a który lepszy każdy musi odpowiedzieć sobie sam i tyle. Śmieszny argument...
Fifi209
Jak widziałeś odniosłem się do postu kogoś wcześniej, pisał o linuxi'e. A ja piszę o windzie bo na windę piszę aplikacje, mam tutaj .NET i jestem szczęśliwy.

Chociaż nie powiem, z mam linux'a na dysku, choćby dlatego że nie chce mi się instalować windows'a co te 2-3 miesiące, więc tylko przywracam kopię partimage i mam spokój. Przy okazji do zabawy i nauki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.