Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Matematyka a Programowanie
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
sky993
A wiec taj jak w temacie. Czy trzeba dobrze znac matematyke aby zostac programista? Czy wystarczy znac jej podstawy?
I jak ona sie przydaje w zyciu programisty?
kamil4u
Wszystko zależy..., ale generalnie odpowiedź brzmi: tak, trzeba znać matematykę.

Bez niej nie napiszesz nic co jest choć trochę bardziej skomplikowane, niż algorytm do gry w kółko i krzyżyk smile.gif
Jednak na poziomie robienia stron WWW, matematyka przydaje się rzadko.
JohnnyB
moim zdaniem wystarczy znać podstawy. Najbardziej przydaje się umiejętność logicznego / analitycznego myślenia. W 99% korzysta się z gotowych algorytmów, obecnie większość pracy programisty to szukanie gotowych bibliotek i czytanie dokumentacji do nich.
pyro
Jeśli chodzi o programowanie stron WWW (XHTML, CSS, JS, PHP etc) to prawie w ogóle nie jest potrzebna. Zakładam przy tym, że potrafisz robić działania na poziomie gimnazjum.
sky993
No tak, geniuszem z matmy nie jestem ale radze sobie (oczywiscie uczac sie).
I tu kolejne pytanie:
-jak na studiach informatycznych matma stoi, slyszalem , ze dosyc ostro.
O$iek
Na studiach informatycznych głównie siłownia i inne wuefy...
IceManSpy
Jeśli w liceum nie masz podwójnych całek z kwadratowej przekątnej z trójkąta sinusoidalnego, to matematyka na studiach to będzie koszmar haha.gif

A tak na serio, jeśli chcesz się dowiedzieć o studiach informatycznych, to poszukaj takich tematów wcześniej. Było tego mnóstwo!!

P.S. Na studiach umiejętność szukania jest bardzo przydatna snitch.gif
wiewiorek
Pytasz o matematykę w kontekście przyszłej pracy a nie w kontekście studiów, więc odpowiem to co wiem (pracowałem pół roku więc zbyt dużego doświadczenia nie mam), zaawansowana matematyka w pracy raczej się nie przydaje, zresztą wystarczy spojrzeć w ogłoszenia o pracę: masz znać język programowania x itp., o znajomości matematyki wyższej nigdzie nie wspominają, przy rekrutacji o poziom znajomości matematyki nie pytają.

Przy grach komputerowych pracować nie będziesz, bo Polska liderem w tym nie jest, przy projektach związanych ze sztuczną inteligencją też raczej nie, bo główne centra rozwojowe gdzie odkrywa się i prowadzi zaawansowane badania są ulokowane nie w naszym kraju, ogólnie jak gdzieś się na poważnie wykorzystuje matematykę to jestem przekonany, że zatrudnia się również matematyków a nie samych informatyków - lol.

Zresztą jakiś matematyk powiedział coś w stylu, że dzisiejszy student kończący informatykę o matematyce ma niewielkie pojęcie. tongue.gif
peter13135
Matma na studiach informatycznych jest jednym z ważniejszym przedmiotów. Jednak na różnych uczelniach, różny jest jej poziom. Jak pójdziesz na jakąś dobrą polibudę to będzie trudno, jak na jakąś kiepską prywatną uczelnię to łatwo (możliwe, że trochę generalizuję). No i w pracy niby matma się nie przydaje, ale znajomość logicznego myślenia z matematyką idzie w parze (zazwyczaj)
IceManSpy
Matematyką dla informatyków jest matematyka dyskretna smile.gif Tam są bramki logiczne, logika, grafy i algorytmy smile.gif
erix
Było.

Wpisz do wyszukiwarki matematyka, znajdziesz chociażby to: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=170769

Wrogiem programowania nie jest brak znajomości matematyki. Jest to brak myślenia i alergia na wyszukiwarki.

Temat zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.