Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Drupal 7 i home.pl
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
PawelBah
Witam,

Mam następujący problem.

Po instalacji Drupala w podkatalogu napotykam na błąd związany z wyświetalniem strony głównej. Mianowicie Drupal jej nie znjaduje i wyrzuca tekst, że strona główna nie została znaleziona. Odkryłem, że gdy dopisze node do adresu to strona główna się pojawia. Gdzie leży problem?

Propozycje?

Walcze z tym któryś dzieńi nie mogę znaleśc rozwiązania :/
Hekko
Jaki "node" dopisujesz do adresu ? Może podaj konkretne nazwy.
PawelBah
www.domena.pl/drupal/node - dopiero teraz wczytywana jest strona główna,

Gdy zaś wpisuje www.domena.pl/drupal to wyświetla brak strony :/

Odkryłem, że gdy utworze stronę o aliasie "drupal" to jest wczytywana pod tym adresem: www.domena.pl/drupal - ale wciąż nie jest to strona uważana za główną :/

Gdy zaś w Panelu ustawię, żeby stroną główna była www.domena.pl/drupal: drupal
To automatycznie po wpisaniu www.domena.pl/drupal ładowana jest strona główna - to rozwiązuje problem, ale jest to obejście, a nie rozwiązanie.

Problem więc polega na tym, że mimo iż drupal jest zainstalowany w podkatalogu(www.domena.pl/drupal) to niejako uważa, że jego bazowa lokalizacja mieści się w głównym katalogu(www.domena.pl) i dopisując do adresu drupal - próbuje odnaleźć taką stronę, a że takowa nie istnieje standardowo wyrzuca, że nie znaleziono strony. Także tworząc taką stronę i ustawiając ja na główną wszystko działa ok - tylko to nie rozwiązanie a obejście.

base_patch() - www.domena.pl/drupal

usunięcie .htaccess (z głównego i z drupala) - nie rozwiązuje problemu :/
Hekko
Napisz do home niech Ci wyjaśnią ichną konfigurację serwera. Oczywiście jeśli wszystko jest tak, jak to opisałeś.
PawelBah
Gdy podpiąłem pod podkatalog domenę to problem się rozwiązał, nawet trzeba było przestawić base_patch() na domyślną wartość :/

Pozostał problem z linkami w menu:/

Mianowice w kodzie strony robię

Kod
foreach($main_menu as $menu){
   ?><a href="<?php print $menu['href']; ?>" title="<?php print $menu['title']; ?>"><?php print $menu['href']; ?></a><?php
}

W taki mniej więcej sposób sobie generuje menu. Problem w tym, że href prowadzi do noda i adres wygląda beznadziejnie. Cel jaki chciałbym osiągnąć to aby odnośnik przy generowaniu automatycznym prowadził do aliasu.

vee
Na serwerach home trzymam się kilku prostych kroków i Drupal startuje za każdym razem bez najmniejszych problemów:

W katalogu instalacji utworzyć folder o nazwie tmp

W katalogu instalacji edytować plik .htaccess i „zakomentować” całą sekcję:
<IfModule mod_headers.c>
[…]
</IfModule>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.