Yans
18.01.2011, 15:29:17
Witajcie,
Przenoszę serwis z nazwa.pl na home.pl i strona daje mi teraz 403 Forbidden \ You don't have permission to access this document.
Podejrzewam, że szkopuł tkwi w htaccess - mój htaccess wygl±da tak:
SetEnv PHP_VER 5
AddDefaultCharset UTF-8
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteRule ^$ www/controller.php?_url_=index [QSA,L]
RewriteRule ^((http://)?[^/]*\.php)$ www/$1 [QSA,L]
RewriteRule ^admin([a-zA-Z0-9/]*)$ admin/controller.php?_url_=$1 [QSA,L]
RewriteRule ^/+$ www/controller.php?_url_=index [QSA,L]
RewriteRule ^([a-zA-Z0-9_%ęó±¶łżćńĘÓˇ¦ŁŻĆŃĽ¬]+)(/([a-zA-Z0-9_/%ęó±¶łżćńĘÓˇ¦ŁŻĆŃĽ¬]*))?$ www/controller.php?_url_=$1&_req_=$2 [QSA,L]
RewriteRule ^([a-zA-Z0-9/%ęó±¶łżćńĘÓˇ¦ŁŻĆŃĽ¬]+)controller.php?(.*)$ www/controller.php?$2 [QSA,L]
</IfModule>
Czy co¶ tu jest nie tak? Oczywi¶cie mogę sobie otworzyć co¶ z podkatalogu typu css/style.css bez problemu ale nie odpala mi kontorlera jakby zatykało go na htaccess.
Chcemy startować serwis a tu taki problem. Pomocy!
Maciej
erix
18.01.2011, 16:04:05
Na innych serwerach to samo?
Próbowałe¶ po kolei wywalać reguły, żeby sprawdzić, która blokuje?
Yans
18.01.2011, 17:00:51
Najpierw serwis był na OVH i działal
Potem przemigrowali¶my go na nazwa.pl i działał
a teraz impas, dupa kwas i gładkie odpowiedzi z infolinii home.pl
erix
18.01.2011, 20:18:09
Dawałe¶ dwie puste linie na końcu htaccess?
Poza tym, nie odpowiedziałe¶ na moje ostatnie pytanie.
Yans
19.01.2011, 08:58:42
przepraszam już piszę
Wywalałem po kolei i zmieniałem flagę końcowę we wszsytkich wariantach - generalnie gdy wywalę CAَ ZAWARTO¦Ć .htaccess to mam to samo - 403 ... ?
[dodanie dwóch pustych linii bez rezultatów]
erix
19.01.2011, 09:05:38
A nie masz w katalogach wyżej jakiego¶ htaccess? W jakim podkatalogu umieszczasz cał± aplikację względem konta?
Yans
19.01.2011, 09:19:30
mam wirtualnę w home.pl - założyłem sobie katalog o nazie beta ma prawa 755 i w niego wrzuciłem cały serwis. .htaccess jest w katalogu główym /beta/ pięto wyżej nie ma nic poza plikeim .index.html i katalogiem /tmp/
erix
19.01.2011, 09:42:02
A pusty .htaccess z dwiema liniami (\n\n) też to wywala?
vermis
19.01.2011, 09:43:27
A wchodzi w ogóle do tej sekcji? Spróbuj wyrzucić te <IfModule
Poza tym może jest jaki¶ log, w którym można podejrzeć co się dzieje?
erix
19.01.2011, 09:46:36
Cytat
Poza tym może jest jaki¶ log, w którym można podejrzeć co się dzieje?
Na home? Zapomnij.
Tam zawsze s± cyrki z mod_rewrite; niby IdeaWebServer jest forkiem Apache'a, ale uwalili normalnie działaj±ce rzeczy, niestety...
Albo trzeba kombinować z pustymi liniami, albo z niestandardowymi regułami, które na innych serwerach chodz± bez zarzutu...
Yans
19.01.2011, 09:52:55
no cyrki
otwieram plik robots.txt z katalogu beta/ i wy¶wietla mi jego zawarto¶ć
czyszczę do zera .htaccess i dupa
wstawiam dwa entery albo \n\n mam to samo
OdpowiedĽ home:
"
Zwazywszy na fakt, ze do pliku .htaccess, mozna dodac szereg roznych zastosowan, chcielibysmy poprosic o dokladne opisanie co Panstwa plik mialby robic, co obecnie nie dziala, oraz jakimi linkami/adresami mozemy sie posluzyc aby zweryfikowac czy nasze dzialania sprawia ze plik zacznie dzialac poprawnie.
Zgodnie z wczesniejsza prosba - bez tych informacji, nie bedziemy w stanie przeanalizowac zglaszanej przez Pana niedogodnosci, gdyz nie posiadamy wystarczajacej ilosci danych, jak mozemy zreplikowac jej wystepowanie.
Po otrzymaniu tych informacji od Panstwa, niezwlocznie zajmiemy sie analiza Panstwa pliku.
"
Widzicie mój plik htaccess - co mój plik Waszym zdaniem robi ?
erix
19.01.2011, 11:37:07
Napisz, żeby po prostu wykonał przepisywanie, nawet najprostsze, bo to problem z samym htaccess, a nie konkretnymi regułami...
Yans
19.01.2011, 12:02:34
erix - możesz mi dać choćby jedn± linię takiego przepisywania

/poproszę/ bo nie ja pisałem tego htaccess i jakby mocno się w nim nierozpoznaję
erix
19.01.2011, 14:06:16
no nawet żeby to działało:
RewriteEngine On
Jak to nie wysypie, to znaczy, że jest ok.
Yans
19.01.2011, 15:45:29
tita rita tu orbita
zrobiłem jak napisałe¶ i bez rezultatu ...
Posłalem maila do ich BOKu i zobaczymy co oni - dam Wam znać bo może ta wiedza będzie dla kogo¶ przydatna
erix
19.01.2011, 16:21:52
No to jak bez skutku, to już co¶ u nich na 90%...
Cóż, home.pl...
Yans
21.01.2011, 13:55:19
Dziękuję Wam wszystkim za uwagi i pomysły - ostatecznie niczego nie wywalczyli¶my - przenie¶li¶my serwis na nazwa.pl
toperz
7.10.2011, 09:23:23
To mój pierwszy post więc witam wszystkich,
miałem podobny problem na home.pl, czyli bł±d 403 Forbidden na całym katalogu po uruchomieniu .htaccess i ModRewrite nowej wersji Contao (2.10.1),
ten w±tek znalazłem przy poszukiwaniu rozwi±zania i s±dzę, że moja odpowiedĽ komu¶ może się przydać.
Po zadaniu pytania, obsługa home.pl bardzo szybko odpowiedziała i co więcej wyja¶niła i rozwi±zała problem:
Na serwerach współdzielonych home.pl warunek <FilesMatch> jest pomijany, dlatego warto¶ci w tym znaczniku s± traktowane jakby miały być zawsze wykonywane,
zatem:
Order allow,deny
Deny from all
S± wykonywane za każdym razem i odmawiaj± dostępu do serwisu.
Wystarczy więc je wychashować i wszystko będzie działało poprawnie
37 # Order allow,deny
38 # Deny from all
Jedyny minus, to taki, że jeżeli chcemy wyeliminować dostęp do plików z rozszerzeniem tpl|html5|xhtml, to musimy opisać to innymi regułami.
Przypuszczam, że to nie jedyne warunki, które u nich nie działaj±, więc warto posprawdzać wszelkie możliwe miejsca, w których zabezpieczamy się przed niepowołanym dostępem.
tyszek
3.10.2013, 02:46:57
Szukałem odpowiedzi dlaczego tylko połowa mi się wy¶wietla informacji na stronie. A tu patrz

! home.pl

Dzięki za info

!
Przy okazji dodam że je¶li kto¶ będzie z tym walczył to przy prestashop jpg wy¶wietlaj± się normalnie kłopot tylko z js i css jest.
Pomaga wykomentowanie pliku htaccess w katalogu modules.
Pozdrawiam
wmstudio
6.03.2014, 16:40:29
Witam serdecznie.
Kiedy przy próbie instalacji nowej presty wyskoczyło mi 403 od razu wiedziałem, że problem wynika z home.pl.
Rozwi±zanie jest proste (szkoda że nie można go znaleĽć na stronach home.pl):
pliki .htaccess w katalogu /modules oraz /themes modyfikujemy następuj±co:
stara zawarto¶ć:
<FilesMatch "\.tpl$">
Deny from all
</FilesMatch>
nowa zawarto¶ć:
<Files ~ "\.tpl$">
Deny from all
</Files>
Pozdrawiam serdecznie wszystkich.
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.