Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Telefon dla programisty...
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
maziak
Witajcie,
korzystając z tego, że to hydepark... winksmiley.jpg
Staje aktualnie przed trudnym życiowym wyborem jakim jest kupno telefonu, ponieważ moja, chyba już 8 letnia nokia 3510i zaniemogła na dobre.
O ile z porównywaniem cen(stwierdzam, że Play by mnie najbardziej satysfakcjonował) itp radze sobie całkiem nieźle to jako człowiek nie przywiązujący większej wagi do gadżetów, opuściłem się trochę w temacie samych telefonów... I tu niespodzianka, jest ich po prostu mnóstwo :S

Tak więc mam prośbę do Was - czy moglibyście mi doradzić w tej kwestii? Zależy mi na niezawodności(ażeby nie wysiadła po pierwszym upuszczeniu, co moją 3510 spotykało raczej regularnie), klawiaturze optymalnej do szybkiego pisania smsów/e-maili(układ nie typowo komórkowy, a przypominający PC). Przyda się również fajny ekran do oglądania internetu. Miło by było jak by była możliwość wrzucenia sobie mapy. No i ogólnie jakiś model który Was zadowala. Jestem w tym temacie kompletnie zielony. Na co powinienem zwracać uwagę? Nie chciał bym po prostu trafić na jakieś totalne G zablokowany umową na np. 24 miesiące...
Spodobał mi się Samsung Avila z GPS, ale czytałem w komentach, że trzeba sobie osobno tego GPSa jeszcze opłacać czy coś w tym stylu? Traci to sens dla mnie.
Może ktoś ostatnio również przez to przechodził i mógłby się podzielić spostrzeżeniami, polecić już konkretny plan abonamentowy+telefon dla studenta, tzn niedrogo winksmiley.jpg

Pozdrawiam, dziękuje za poświęcony czas! smile.gif
MateuszS
Duży ekran, multimedia, internet:
- Iphone 3GS
- Nokia N97

Pisanie
-Blackberry (jakos tak)
- HTCki

Pod programowanie to chyba polecam z dotykowym ekranem ale watpie zeby na jakims telefonie dalo sie cos skompilowac porzadnego ;P
thomson89
Jeżeli chodzi o niezawodność to polecam coś z nokii. Głównie biznesowe. Mam swojego złomka już z rok (E51). Miałem strasznie porysowany ekran, tak że nic już nie było widać. Już miałem oddać telefon, gdy zobaczyłem że tam jest folia. Firmowa zapewne. A pod nią nowiucieńki ekranik.
strife
Hej,

Nokia 3510i to legenda, telefon nie do zdarcia, sam byłem szczęśliwym posiadaczem i byłem bardzo zadowolony. Natomiast co do telefonu na teraz polecam nokię e52, bardzo przyjemny biznesowy telefonik, ma bardzo przydatne funkcje (polecam czarną listę) które ułatwiają życie. Można na tym uruchomić wiele fajnych aplikacji, np. wczoraj udało mi się na tym odpalić Putty. No i bardzo dużym plusem jest bateria, która naprawdę jest bardzo żywotna, więcej materiałów szukaj na YouTube jest kilka interesujących recenzji.

Pozdrawiam.
MateuszS
Nom putty uruchomisz na symbianowskim tel. tez mam. Symbian jest fajny ale niestety to juz nie to co kiedys, teraz sa lepsze OSy pod tym wzgledem ;/
marcio
Na nokie n97 szkoda kasy w takiej cenie znajdziesz o wiele funkcjonalniejsze tel.

Ja bym ci polecil cos z android'em tel. sa dosyc tanie w porownaniu z tymi co chodza na WM za 800-900 mozesz miec nowke G1/Magic i samsung galaxy tez jakos tak kosztuje.

Z wm mam qtek s100 i samsung i780 i za wm nie przepadam wolno chodzi, czesto sie wiesza i na dodatek nie jest finger friendly.

Od niedawna mam wlasnie Avile i z tego co wiem gps musisz kupic osobno albo masz juz w komplecie jak kupisz Avile + GPS, fajny ekran, jest bardzo czuly na dotyk, fajnie odwzorowywuje kolory, ma akcelerometr ale ogolnie jest wolny jak zalaczysz muze/video potrafi miec lagi przy przewijaniu tresci.

Co do klawiatury to na moim i780 pisalo mi sie zajebis*** jednak ekran do neta sie w ogole nie nadawal.
Na Avili latwo sie przyzwyczaic zeby szybko pisac na programowej klawiaturze w trybie landscape.
menTis
Samsung Omnia - mam i polecam, idealna dla programisty...
iPhone 3GS
HTC DIAMOND
Omnia 2
varez
nokia n900 oczywiscie! z linuksem ^^
Ociu
Najlepszy telefon będzie coś z symbianem lub podobnymi. Jest możliwość podpięcia klawiaturki pod bluetooth, możliwość zainstalowania dowolnego programu do nawigacji. Jeśli jakiś telefon ma gps to i tak polecam dokupić jakiś zewnętrzny bo są strasznie cienkie, koszt takiego ~50 zł (z tego co pamiętam). Z klawiaturami qwerty to e71, e72. Bardzo fajne telefony.
nasty
HTC HD2 bardzo szybki, zajebisty ekran, finger friendly i w ogóle, chyba najlepsze co można teraz w telefonach mieć smile.gif
Jednak na Twoim miejscy bym poczekał jeszcze trochę bo wchodzi na rynek Windows Mobile 7 a Microsoft ma szczęście co do numerków "7" :-)
Wykrywacz
questionmark.gif To ty chcesz programować na komórce?

Na pewno nie bierz omni light, straszne badziewie. Ja bym wybrał jakąś nokię z qwerty po prostu i tyle.
erix
Cytat
Z wm mam qtek s100 i samsung i780 i za wm nie przepadam wolno chodzi, czesto sie wiesza i na dodatek nie jest finger friendly.

Mhmmm... Jak zostawisz na fabrycznym firmwarze, to się nie dziwię. winksmiley.jpg

Działam obecnie na HTC TyTN (wiem, staroć), do tego WM 6.5.3 i jakoś nic się nie wiesza. winksmiley.jpg Jeśli chodzi o jakieś dodatki dla kodera - putty, prosty notepad, total commander, jakieś poprawki w trasie można nanosić. winksmiley.jpg
gszesiek
przepraszam, że nie w temacie, ale ...
Cytat
Jeżeli chodzi o niezawodność to polecam coś z nokii. Głównie biznesowe. Mam swojego złomka już z rok (E51). Miałem strasznie porysowany ekran, tak że nic już nie było widać. Już miałem oddać telefon, gdy zobaczyłem że tam jest folia. Firmowa zapewne. A pod nią nowiucieńki ekranik.

sciana.gif

Bież nokię - no świetna jest ta folia
marcio

Cytat
Jednak na Twoim miejscy bym poczekał jeszcze trochę bo wchodzi na rynek Windows Mobile 7 a Microsoft ma szczęście co do numerków "7" :-)

Chyba na pdaclub byl niedawno jakis news o wm7 i ogolnie wedlug mnie to bedzie porazka, android jest przyszlosciowy mozna w nim kombinowac jak kon pod gorke.

Cytat(erix @ 25.03.2010, 23:42:57 ) *
Mhmmm... Jak zostawisz na fabrycznym firmwarze, to się nie dziwię. winksmiley.jpg

Akurat w i780 firmowy soft z plusa jest najlepszy a na qtek mialem najnowszy rom cotulli z najnowszym radio fajnie wyglada etc ale ogolnie mi sie wm nie podoba.

Teraz jak bede cos bral to albo jakis umpc jak bedzie tyle kasy a jak nie to cos z androidem, ewentualnie toshiba tg01.
phpion
A ja mam Nokię 6230i i jest git thumbsupsmileyanim.gif
erix
A ja jeszcze Siemensa S65 na chodzie. tongue.gif

Zacnie się klepało na nim komendy do SSH. Zwłaszcza w pełnym słońcu. biggrin.gif
gigzorr
Ja miałem na początku LG KC 550 , ale nie podobał mi się , nie wymienna obudowa , za łatwo blaszka pod która był apart sie zsuwała .

Teraz mam Nokie N73 , symbian. Na baterie nie mogę narzekać , telefon w sam raz.
Ociu
Podepnę się pod temat.

Moja nokia e61 powoli kończy żywot. Poszukuje jakiegoś telefonu, który ma wbudowane wifi, ma możliwość zainstalowania aplikacji sprawdzającej pocztę.
Nie lubię Sony Ericssonów, czy jak to się piszę i LG, tak to każda marka wchodzi w grę (chociaż mocno przyzwyczaiłem się do symbiana, ale mogę zmienić swoje przyzwyczajenia). Dotykowy, pół dotykowy, zwykły, slider, nie ma znaczenia.

Cena ok 1000 zł.
michalszelag
Nokia 5110
O$iek
HTC Desire i nic więcej do szczęścia nie jest potrzebne. Ewentualnie Desire Z(około 1300 zł), bo ma wysuwaną klawiaturę i Wifi IEEE 802.11 b/g/n - poprzedni ma tylko IEEE 802.11 b/g
batman
Z czystym sumieniem mogę polecić HTC HD7 (z systemem Windows Phone 7).

Zalety:
+ możliwość podpięcia dowolnego konta pocztowego
+ możliwość synchronizacji kalendarza i kontaktów z Hotmaila oraz Gmaila
+ WiFi 802.11 b/g/n
+ 8 GB wbudowanej pamięci

Wady:
- przy intensywnym używaniu (net, gry, filmy) bateria pada w kilka godzin
- brak polskiej wersji

W abonamencie kosztuje tyle ile chcesz wydać.
itsme
iPhone tongue.gif
bim2
Także gorąco polecam iPhona smile.gif, ale taka prawda że minimum to 3gs, bo samo 3g już jest dość słabe na obecne programy.
none
Witam
Również polecam HTC HD7 akurat piszę pod niego proste gierki w xna. Jedynie żeby coś na niego wrzucić musisz go odblokować koszt 100 usd za rok, chyba że jesteś studentem to tam można za free przez jakiś serwis.

Telefon wypas, ma wszystko co powinien mieć smartfon:)
Pozdrawiam

l0ud
Jeżeli ktoś lubi się pobawić, równie dobrze można polecić tańszego HTC HD2, na którego są w sumie aż 3 funkcjonalne systemy (WM6.5, Windows Phone 7 i najnowszy Android). Sprzętowo prawie to samo (chociażby też ma Wifi N!).
Ociu
Tak w ogóle to ile w iPhone trzyma bateria ?
Z tego co czytałem w HTC trzyma cały magiczny JEDEN dzień (na czuwaniu, jeżeli korzysta się z telefonu trzyma 6h - podobno).
Nie rajcuje mnie chodzenie wszędzie z ładowarką.
l0ud
Ja przynajmniej pod 3G po prostu zawsze na noc podłączam i ładowarkę i mam spokój. Przy przeciętnym użytkowaniu potrzymałaby pewnie z 2-2,5 dnia, przy częstszym dzień.
batman
Mój HTC przy standardowym korzystaniu (rozmowy, sms, czasem poczta) wytrzymuje przez weekend. Niestety w przypadku intensywnego używania (gps, wifi, filmy, gry) potrafi w kilka godzin się wyładować.
none
Witam
No HTC HD7 przy oglądaniu filmów czy graniu pada po kliku godzinach ale który smartphone nie pada?

iPhone nie kupuj to smartfon głównie dla kobiet, dzieci, EMO smile.gif i pedałów.
Ociu
A coś na temat Blackberry, Nokii e72 ?:-)
konole
Cytat(none @ 8.04.2011, 09:13:47 ) *
Witam
No HTC HD7 przy oglądaniu filmów czy graniu pada po kliku godzinach ale który smartphone nie pada?

iPhone nie kupuj to smartfon głównie dla kobiet, dzieci, EMO smile.gif i pedałów.

I tak właśnie scharakteryzowałeś siebie.
radabus
Cytat(konole @ 8.04.2011, 14:19:34 ) *
I tak właśnie scharakteryzowałeś siebie.

Apple lovers mają to do siebie, że jak tylko ktoś w jakikolwiek sposób obrazi ich ukochaną firmę, to muszą koniecznie stanąć w obronie.

iPhone to zabawka, nie smartfon. Blackberry - be like Obama wink.gif
Pilsener
Dla człowieka pracującego w biurze przy kompie najlepszy jest telefon:
- prosty, bez bajerów
- nie musi być trwały, bo i tak się z nim ostrożnie obchodzimy
- niewielkich rozmiarów, by łatwo można było go nosić przy sobie i być zawsze w kontakcie
- z żywotną baterią, bo często się dużo rozmawia i przekierowuje telefon stacjonarny na naszą komórkę
- na dwie karty sim (bo często dostajemy telefon służbowy a po co nosić dwa?)
- wyposażony w przydatne opcje: terminarz, tryb głośnomówiący (ale to ma dziś każdy telefon więc nie ma problemu)

Oczywiście dla np. przedstawiciela handlowego lepszy będzie inny telefon, dla młodzieży jakiś multimedialny etc.
bim2
Radabus, nie. Tylko tyle, że przyjęło się że jak ktoś broni Apple to musi być fanboyem wielkim i ślepo ufać Jobsowi. Czemu jak ktoś zachwala Sony to nikt się nie przyczepi, a Apple ludzie od razu skaczą do gardeł?

Dla kogoś iPhone jest idealny, dla kogoś to badziew, więc kupi inny telefon. Ja z racji tego, że wole być pod telefonem przez 6 dni, zostawiłem sobie starego łupa a kupiłem iPod Touch, który służy mi za konsolę do gier, przeglądarkę, odtwarzacz wideo i wiele innych.

iPhone trzyma około 1 dnia, wiadomo że jak zaczniesz grać w gre jakąś 3d to może i 3h tylko wytrzymać (do tego wifi, 3g, bluetooth itd.). Ale ogólnie jeden cały dzień normalnego używania wytrzyma, wieczorkiem do stacji dokującej i tyle. smile.gif
Diwi
Cytat
iPhone trzyma około 1 dnia, wiadomo że jak zaczniesz grać w gre jakąś 3d to może i 3h tylko wytrzymać (do tego wifi, 3g, bluetooth itd.). Ale ogólnie jeden cały dzień normalnego używania wytrzyma, wieczorkiem do stacji dokującej i tyle.

Ciekawe, mój trzyma około 3-ch dni normalnego użytkowania (3g włączam tylko gdy potrzebuję, włączone wifi, wyłączony BT), w tym czasie głównie: słucham muzyki, przeglądam strony internetowe, odbieram i odpisuję na maile, sms'uję i rozmawiam, za to nie gram w gry.

Cytat
iPhone to zabawka, nie smartfon. Blackberry - be like Obama

Można jakiś konkretniejszy argument? Bo jak na razie nie podparłeś swoich "poglądów" żadnym.
IceManSpy
Cytat(bim2 @ 8.04.2011, 17:45:15 ) *
Radabus, nie. Tylko tyle, że przyjęło się że jak ktoś broni Apple to musi być fanboyem wielkim i ślepo ufać Jobsowi. Czemu jak ktoś zachwala Sony to nikt się nie przyczepi, a Apple ludzie od razu skaczą do gardeł?

Zobacz, że iPhone'ów używają głównie nastolatkowie pokroju "tata / mama mi wszystko kupi co chce". I to tylko ze względu na modę. Jakbyś zapytał po co im taki telefon to nagle odpowiedź brzmi: yyyy.....
Sam nie lubię wszystkich produktów "i" ze względu na ich stosunek ceny do jakości (przeważnie płaci się 2x więcej za nadgryzione jabłko) oraz tym, że ludzie bez sensu za to przepłacają. Zobacz ile kosztuje iPhone a ile średniej-wysokiej klasy smartfon - cena mniej więcej przez 2.
bim2
IceManSpy, zapraszam w takim razie do jedzenia gówna, przecież miliony much nie mogą się mylić. Co z tego, że nastolatkowei to kupują bo tatuś/mamusia mi kupi skoro to nadal jest dobry produkt? Czemu nie wybrzydzasz na Porshe skoro jakiś czas temu jakiś 18 latek się nim w Warszawie rozbił? :/

Ceny do jakości? Taaak, widać że piszesz żeby tylko napisać nawet jak się nie znasz na pewnych zagadnieniach. Aż szkoda marnować czas. Zaraz mi pewnie przyrównasz że jakiś tam ma super procesor, więcej ramu, większą pamięć i jest tańszy. Nie będę się kłócił, kupuj co chcesz. Ja wolę zapłacić za cały ekosystem i mieć w sumie spokój, choć czasami Apple ma dziwną politykę, ich produkty akurat są dobre dla moich zastosowań. Znów rozpętuje się bitwa i nie mam zamiaru brać w niej udziału, bo tak to w życiu bywa, że znajdą się osoby które wątpliwe czy używali pełni zastosowań konkretnych produktów konkretnego producenta a się wypowiadają.

Cena mniej więcej przez 2 a i tak znajdują się chętni, także dziwne bardzo, nie rozumiem ludzi że aż tyle ich przepłaca. Ale widocznie musisz mieć rację, ekosystem Apple nie może tyle kosztować. IOS, AppStore, iTunes nie wliczają się przecież w cenę produktu... to dodatek powinien być.
IceManSpy
Cytat(bim2 @ 8.04.2011, 19:19:24 ) *
IceManSpy, zapraszam w takim razie do jedzenia gówna, przecież miliony much nie mogą się mylić. Co z tego, że nastolatkowei to kupują bo tatuś/mamusia mi kupi skoro to nadal jest dobry produkt? Czemu nie wybrzydzasz na Porshe skoro jakiś czas temu jakiś 18 latek się nim w Warszawie rozbił? :/

Ale nie widzę, aby co 3 osoba miała produkt Porshe.

Ceny do jakości? Taaak, widać że piszesz żeby tylko napisać nawet jak się nie znasz na pewnych zagadnieniach. Aż szkoda marnować czas. Zaraz mi pewnie przyrównasz że jakiś tam ma super procesor, więcej ramu, większą pamięć i jest tańszy. Nie będę się kłócił, kupuj co chcesz. Ja wolę zapłacić za cały ekosystem i mieć w sumie spokój, choć czasami Apple ma dziwną politykę, ich produkty akurat są dobre dla moich zastosowań. Znów rozpętuje się bitwa i nie mam zamiaru brać w niej udziału, bo tak to w życiu bywa, że znajdą się osoby które wątpliwe czy używali pełni zastosowań konkretnych produktów konkretnego producenta a się wypowiadają.

Do tego bym przyrównał, ale nie powiedziałeś na jakich zagadnieniach się nie znam. Może jest coś, co jest lepsze w "i" niż w czym nie "i". Jedyne z czym mogę się zgodzić (jak do tej pory), to że programy graficzne lepiej chodzą na MacOS (chociaż to i tak tylko za sprawą optymalizacja kodu pod ten sprzęt smile.gif )

Cena mniej więcej przez 2 a i tak znajdują się chętni, także dziwne bardzo, nie rozumiem ludzi że aż tyle ich przepłaca. Ale widocznie musisz mieć rację, ekosystem Apple nie może tyle kosztować. IOS, AppStore, iTunes nie wliczają się przecież w cenę produktu... to dodatek powinien być.

Moda smile.gif Czemu ludzie zrezygnowali z naszej-klasy na rzecz facebooka? Bo zmieniła się moda. Popatrz głównie wśród nastolatków - co się bardziej liczy - podkoszulek z nike za 150 zł czy zwykłe "bez metki / naszywki" za 30zł ? Większość wybierze tego co ma z nike.
batman
Daliście sobie po razie i wystarczy. Jedni kochają produkty Apple'a, inni ich nienawidzą, pozostali korzystają, bo wiedzą czego potrzebują.
Dalszy flame zakończy się warnami.
IceManSpy
Ja nie mam zamiaru się kłócić, bo to będzie bez produktywne. To samo możemy zrobić zadając pytanie, który antywirus jest najlepszy, albo która przeglądarka jest najlepsza smile.gif
bim2
Cytat(IceManSpy @ 8.04.2011, 20:39:45 ) *
Ja nie mam zamiaru się kłócić, bo to będzie bez produktywne. To samo możemy zrobić zadając pytanie, który antywirus jest najlepszy, albo która przeglądarka jest najlepsza smile.gif

Wiadomo że Kaspersky i Internet Explorer haha.gif

Dobra, to jedyne co to odradzam ci ten niby smartfony z niskich półek, bardzo słabo się na nich pisze, wolno reagują na dotyk itd. Jak już brać to tylko z ekranem pojemnościowym.
nasty
Cytat(IceManSpy @ 8.04.2011, 17:56:07 ) *
Zobacz, że iPhone'ów używają głównie nastolatkowie pokroju "tata / mama mi wszystko kupi co chce". I to tylko ze względu na modę. Jakbyś zapytał po co im taki telefon to nagle odpowiedź brzmi: yyyy.....

Chodź sam pałam szczerą i serdeczną niechęcią do produktów Apple, to jednak muszę Cię uświadomić, że tak jest tylko w Polsce dlatego, że w Polsce cena iPhone w stosunku do zarobków ludzi klasyfikuję go jako "towar luksusowy" i czyni tym samym narzędziem do lansu (tak popularnym zajęciem wśród społeczeństw biednych i zakompleksionych.)

Jakbyś przejechał się metrem w jakimkolwiek kraju na zachód od Polski to zobaczyłbyś, że nie mniej jak 30-40% ludzi jadących razem z Tobą miałoby ajfony - w każdym wieku (no może wyliczając 65+).

A wracając do tematu, to osobiście polecam HTC HD7. Mam go od kilku miesięcy i telefon jest na prawdę dobry i miły dla oka. Najlepsze w nim jest automatyczna synchronizacja z wszelkiego rodzaju chmurami (Google, Facebook, Windows Live, Twitter, itd..).
pain3hp
a ja ci radze ze lepiej kupić NETbooka jakiegoś małego
mike
Stałem przed podobnym dylematem dość niedawno.
Jedynym kryterium jakie miałem było: musi na nim iść Android w najświeższej wersji (pomijam wersję 3.0), ponieważ zabieram się za programowanie na Androida.
Wybór padł na HTC Desire.
Kujski
Tak poważnie to temat rzeka:) każdemu pasuje coś innego. Jeżeli zależy Ci na dobrym telefonie do maili, który ma wifi i dostęp do wszelakiej poczty to polecam dowolne BlackBerry - bezkompromisowy, z szyfrowaniem wiadomości e-mail i sms, doskonałą obsługą poczty i załączników. Największa wada: nie działa bez usługi wykupionej u operatora - BlackBerry Mail (koszt od 20zł).

Odpowiednik od innych producentów to Nokia E72. Mocno przypomina BB (jednak ja wolę to pierwsze rozwiązanie).

Jeżeli lubisz ładować telefon 1 raz dziennie to może to być dowolny smartfon proponowany wcześniej - mnie wykończyły po tygodniu smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.