Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Układ równań - PHP/Javascript
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Fifi209
Witam, chciałbym abyście podzielili się ze mną swoją wiedzą, doświadczeniami i pomysłami, a więc chciałbym napisać skrypt w PHP/Javascript, który rozwiąże układ równań.

Ma rozwiązywać proste równania typu:
Kod
5x + 2y = 51
3x + 4y = 30

Rozwiązując to normalnie, pierwsze wyrażenie pomnożylibyśmy przez liczbę -2. Potem można dodawać.
Kod
-10x -4y = -51
3x + 4y = 30
------------------   +
-7x = -21

Więc x wynosi 3.

Potem podstawiamy np. do pierwszego równania:
Kod
5 * 3 + 2y = 51
2y = 36
y = 18

Sprawdźmy dla pewności:
Kod
5 * 3 + 2 * 18 = 51

Czyli rozwiązaliśmy nasz układ równań:
Kod
x = 3
y = 18

A teraz chciałbym to samo, w dowolny sposób rozwiązać w php/javascript. Nie mam pojęcia tak szczerze jak się za to zabrać. Czekam na pomysły.
zegarek84
zrób to na macierzach - na wyznaczniku macieży x, wyznaczniku y...
Metoda wyznaczników w układach równań
Wzory Cramera

tutaj przykład:
http://matma4u.pl/Uklad-rownan-macierze-t1671.html - implementacja prosta i przyjemna - kilka lat temu dziewczynie to miałem zrobić w excelu winksmiley.jpg
-=Peter=-
Przy większej ilości równań lepsza jest metoda eliminacji Gaussa, gdyż obliczenie wyznacznika macierzy większej niż 3x3 nie jest tak proste winksmiley.jpg
thek
Metod na rozwiązywanie tego jest masę: LU-Crouta, Gaussa, Gaussa-Jordana i jeszcze wiele innych smile.gif Takie banalne 2x2 czy 3x3 to nawet nie ma sensu do nich zaprzęgać powyższych bo masz gotowe wzory. U mnie największe macierze jakie liczyły skrypty były rzędu około 1000x1000 gdy miałem do czynienia z MES.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.