nexis
3.10.2009, 18:12:21
Czy znacie firmę kurierską, działającą na terenie Polski, która daje dostęp do API pozwalającego na utworzenie listu przewozowego i jego wydrukowanie (tj. pobranie pliku PDF)? Klient korzysta obecnie z Siódemka WebMobile7 ale to aplikacja WWW, która nie posiada stosownego API. Ewentualnie pozostaje próba "udawania" użytkownika za pomocą CURL.
vokiel
4.10.2009, 10:54:53
A do czego potrzebujesz API?
nexis
4.10.2009, 10:57:13
Cytat(vokiel @ 4.10.2009, 11:54:53 )

A do czego potrzebujesz API?
Cytat(nexis @ 3.10.2009, 19:12:21 )

(...) API pozwalającego na utworzenie listu przewozowego i jego wydrukowanie (tj. pobranie pliku PDF) (...)
vokiel
4.10.2009, 11:23:03
UPS (przy podpisanej umowie) daje program, który ma możliwość skanowania katalogu na serwerze w poszukiwaniu plików listów przewozowych (XML chyba), w momencie napotkania takiego pliku automatycznie sam drukuje listy przewozowe. Zatem wystarczy tylko zapisywać do wybranej lokalizacji a UPS sam sobie dalej radzi
dr_bonzo
4.10.2009, 11:44:45
Siodemka pozwala generowac etykiety EPL, korzysta z SOAP (nie korzystałem jeszcze z tego mechanizmu).
http://webmobile7.siodemka.com/mm7web/pub/login.doMusisz załozyc u nich konto i zdobyc dokumentacje API.
Cytat
Klient wywołuje metodę ?wydrukEtykietaEPL? korzystając ze standardowych
mechanizmów WebService (protokół SOAP):
? Po prawidłowym wywołaniu informacją zwrotną jest komunikat EPL
zawierający etykietę/ty gotowe do wysłania bezpośrednio na port
drukarki Zebra
? Jeśli zaistnieją błędy przy dodawaniu informację zwrotną dla klienta jest
komunikat, z dołączoną listą błędów.
? Jednym z parametrów komunikatu jest klucz, który klient generuje sobie
z aplikacji WebMobile7 (lub klucz generuje IT Siódemki). Klucz służy do
identyfikacji czy komunikat na pewno pochodzi od określonego klienta
czy ma on aktywne konto i czy może wysyłać dane, jako nadawca o
podanym w komunikacie numerze
athabus
4.10.2009, 12:45:48
Nie wiem o jaką ilość listów chodzi, ale ja stosuję trochę inne podejście.
Stworzyłem sobie prosty system oparty o ramki -> 1 ramka zawiera dane do wystawienia listu w textboxach druga stronę ups z systemem do wystawiania listów. Trochę JS i masz prosty mechanizm drag&drop. Może nie jest to takie spektakularne jak API, ale wystawienie listów trwa dosłownie kilkanaście sekund wraz z zapisaniem numeru listu do bazy i wysłaniem maila do klienta z sytemu. Plus jest tego taki, że można na bieżąco kontrolować co klient wpisał - a wpisują wiele rzeczy. W sklepie stosują minimalistyczną walidację i bardzo uproszczone formularze aby obniżyć wsp. odrzuceń koszyka więc u mnie ręczna walidacja danych ma znaczenie. Rozwiązania oparte o API sprawdzają się tylko jeśli dane wejściowe podane przez klienta są właściwe.
System, którego używam spokojnie sprawdza się przy ilościach do 100 listów/dzień. Przy większych ilościach API może okazać się bardziej wydajne.
dr_bonzo
4.10.2009, 12:49:03
Cytat
W sklepie stosują minimalistyczną walidację i bardzo uproszczone formularze aby obniżyć wsp. odrzuceń koszyka więc u mnie ręczna walidacja danych ma znaczenie. Rozwiązania oparte o API sprawdzają się tylko jeśli dane wejściowe podane przez klienta są właściwe.
Walidacje danych klienta (przez czlowieka) mozna zrobic w czasie obslugi zamowienia - przyjecia, zbierania produktow - przez co w momencie wysylania go (generowania listu) mamy juz poprawne dane, wiec spokojnie mozna uzyc API
athabus
4.10.2009, 13:02:30
@dr_bonzo - trudno się z tym nie zgodzić, tyle że zajmuje to dokładnie tyle samo czasu co drukowanie "półautomatyczne". IMHO wszystko jest kwestią ilości. Niewiele sklepów/firm wysyła >100 zamówień dziennie, a przy takich ilościach API jest tak na prawdę mało potrzebne. Półautomat jest o tyle dobry, że nie wymaga instalowania dodatkowego oprogramowania, przesyłania danych itp oraz działa z każdym systemem opartym o www.
BTW. Pytanie do autora topicu - czy Twój klient zgodzi się zmienić firmę kurierską tylko po to aby mieć API? Wydaje mi się to trudna operacja do przeprowadzenia, bo zmiana kuriera to nie taka prosta sprawa. Długie negocjacje, przestrajanie systemu, dogadanie się z nowym kurierem (w sensie z facetem który odbiera paczki) itd. Jeśli wysyłają do klientów indywidualnych to dojdzie problem, że część klientów odejdzie bo nie będzie zadowolona z kuriera w danym rejonie. To nie taka prosta operacja jakby mogło się wydawać. Jeśli są zadowolenie ze swojej firmy kurierskiej to pewnie nie będą skłonni jej zmieniać.
nexis
4.10.2009, 13:24:48
Tak, klient zaznaczyłeś, że jeśli z Siódemką się nie uda, to jest skłonny zmienić kuriera. Wygląda jednak na to, że Siódemka posiada API - muszę jedynie dotrzeć do dokumentacji. Wysłałem już odpowiednią prośbę w tej sprawie od Siódemki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.