Mam pytanie. Bawił się ktoś z Was Mysql Workbench ewentualnie innym programem do tworzenia graficznej struktury baz danych?
Zrobiłem sobie bazę w phpMyAdmin wszystkie tabele są powiązane ze sobą poprzez klucze główne i klucze obce, mechanizm, składowania InnoDB. Tylko 4 tabele powiązałem w taki sposób, że usuwając konto użytkownika automatycznie zostaną usunięte z nim dane z innej tabeli, aby nie pozostawiać niepotrzebnych danych bez powiązań I tak samo z dwoma innymi. Reszta tabel gromadzi jakieś dane podawane przez użytkowników, ale głównie są w nich przechowywane stałe rzeczy, które zostały już wpisane na stałe do wyświetlania na stronie w formularzu.
Nie potrzebuję tu żadnych innych relacji, itd. ale potrzebuję przedstawić graficzną reprezentację bazy. Wczytałem sobie strukturę do MySQL Workbench celem zobrazowania tabel. I tak jak wspominałem 4 z nich automatycznie zostały pokazane powiązaniami, tak jak to ma odzwierciedlenie w rzeczywistości. Jednak jak mam powiązać resztę tabel, one wszystkie kluczami głównymi odnoszą się do jednej, w której spływają zebrane informacje i na ich podstawie są gromadzone informacje o użytkowniku. Tylko chciałbym jednak przedstawić powiązania tych tabel w sposób graficzny. Jak je próbuję powiązać relacjami to jednak potem serwis nie działa mi tak jak trzeba coś robię źle.
Wytłumaczcie mi, co oznaczają relacje 1 do wielu przerywaną linią, a relacje 1 do wielu rozrysowane ciągłą linią.
Rozumiem, ze relacja 1 do wielu przerywaną linia oznacza, ze usuwając rekord w głównej tabeli automatycznie wykasuje informacje powiązane z danym rekordem w drugiej tabeli, aby nie pozostawiać śmieci.
W ogóle, kiedy mam zastosowane klucze w bazie to powinienem jednak jakoś jeszcze zastosować odpowiednie relacje w bazie czy jeśli chce tylko pokazać graficzny model bazy to wystarczy, że rozrysuje to tylko celem zademonstrowania bez potrzeby implementowania tego w bazę?
A i jeszcze jedno, kiedy w Workbench rysuję relacje (jest tam taki ołówek na samym dole po lewej stronie) w ten sposób:, że zaznaczam najpierw w tabeli głównej klucz główny ID a potem w tabeli gdzie jest klucz obcy odwołujący się do klucza głównego zaznaczam klucz obcy to program rysuje mi relację ciągła linią w przy kluczu głównym mam wiele a przy kluczu obcym 1.
Kiedy robię to na odwrót najpierw zaznaczam klucz obcy a potem klikam na klucz główny to mam linię przerywaną, ale przy kluczu obcym wiele a przy kluczu głównym 1.
Czegoś tu trochę nie rozumiem. Możecie mi wyjaśnić jak to jest?