Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: LEFT JOIN daje za dużo wyników
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
miedzna
Otóż mam 2 tabeli o identycznej strukturze, ale zawierające różne dane:

1. CREATE TABLE tabela1 (
  2. `id` int(10) UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  3. `name` varchar(255) NOT NULL,
  4. `kod` varbinary(30) NOT NULL,
  5. PRIMARY KEY (`id`)
  6. ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin2;
  7.  
  8. CREATE TABLE tabela2 (
  9. `id` int(10) UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  10. `name` varchar(255) NOT NULL,
  11. `kod` varbinary(30) NOT NULL,
  12. PRIMARY KEY (`id`)
  13. ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin2;

Pierwsza tabela zawiera 2862 rekordy, a druga 2892 rekordy. Robię zapytanie:

1. SELECT t1.name AS nameO, t1.kod AS kodO, t2.name AS nameM, t2.kod AS kodM FROM tabela1 t1 LEFT JOIN tabela2 t2 ON t1.name = t2.name;

Chcę pobrać tylko te rekordy z obu tabel, nazwy których w polu name są identyczne. Według mojej wiedzy, powinno mi pobrać około 2500 rekordów, a pobiera aż 4431, gdzie robię źle?
phpion
Zamiast LEFT JOIN użyj samego JOIN (o ile dobrze zrozumiałem problem).
skowron-line
Bo źle napisałeś zapytanie jeżeli chesz żeby zwróciło tylko tam gdzie sa takie samę name
to zrob sobie połącznie twarde w where
miedzna
Niestety w obu przypadkach daje 4385 wyników sad.gif
skowron-line
Cytat(miedzna @ 21.08.2009, 09:37:12 ) *
Niestety w obu przypadkach daje 4385 wyników sad.gif

No to chyba coś spi*****

1. SELECT tabela1.*, tabela2.* FROM tabela1, tabela2 WHERE tabela1.name = tabela2.name

vokiel
  1. SELECT tabela1.*, tabela2.* FROM tabela1 INNER JOIN tabela2 ON tabela1.name = tabela2.name
miedzna
Niestety to samo. Po przejrzeniu wyników, zauważyłem, że powielanych jest mnóstwo wierszy z jednej i drugiej tabeli. Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Na przykład jak wiersz o nzawie XXX jest w jednaj tabeli sztuk 5, to na wyniku jest ich sztuk 15...
vokiel
A tak?
  1. SELECT * FROM `tabela1` JOIN `tabela2` USING (`name`)

lub
  1. SELECT * FROM `tabela1` NATURAL JOIN `tabela2` USING (`name`)
miedzna
Cytat(vokiel @ 21.08.2009, 12:44:10 ) *
A tak?
  1. SELECT * FROM `tabela1` JOIN `tabela2` USING (`name`)

to daje 4 386 rekordów

Cytat(vokiel @ 21.08.2009, 12:44:10 ) *
lub
  1. SELECT * FROM `tabela1` NATURAL JOIN `tabela2` USING (`name`)

a to daje

MySQL zwrócił komunikat:

#1064 - Something is wrong in your syntax obok 'USING ('name')
LIMIT 0, 30' w linii 1

Może coś źle w bazie mam. Próbuje dopasować kolumny KOD (bo interesuje mnie zgranie kodów z dwóch tabel) względem nazw...
kefirek
A tak ?

1. SELECT * FROM tabela1 WHERE name='test'
  2. UNION ALL
  3. SELECT * FROM tabela2 WHERE name='test'
maly_swd
Pokaz kawalek danych z tej tabeli...
Czy w Mysql pola textowe sa porownywane tylko do okreslonej dlugosci? (w konfigu cos sie zmienia).

Wiec jesli name masz np "Gertruda Kowalska", "Gertruda Malinowska", "Gertruda Stefanska"

to przy dlugosci laczenia 8 znakow .. wyjdzie Ci 9 wynikow

ps. to tylko domysly.. pokaz dane z kolumna NAME przez ktora laczysz
dr_bonzo
Cytat
Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Na przykład jak wiersz o nzawie XXX jest w jednaj tabeli sztuk 5, to na wyniku jest ich sztuk 15...

A ile masz rekordow z ta nazwa w drugiej tabeli, niech zgadne... 3?
thek
A zwróciłeś uwagę, czy aby nie dostajesz złączeń z nullami. Joiny mają tę ciekawą właściwość, że jeśli nie mają co znaleźć w warunku złączenia drugiej tabeli to i tak się wyświetlą, tyle że dopiszą sobie do brakujących kolumn NULL. Posortuj więc po kolumnach z dołączanej tablicy, a zapewne wysypią się tam nulle. W warunku WHERE więc wywal te które NULL w odpowiedniej kolumnie posiadają a liczba rekordów na pewno zmaleje. Nie wiem jednak czy aż do takich wartości jakie byś chciał. Moim zdaniem bowiem muszą się gdzieś nazwy dublować i dlatego w joinie masz sytuacje, że do rekordu z pierwszej tabeli można przypiąć kilka z drugiej, co mnoży liczbę rezultatów po złączeniu. Zrób sobie najlepiej:
  1. SELECT t1.name, count(t1.name) AS ile FROM tabela1 t1 LEFT JOIN tabela2 t2 ON t1.name = t2.name WHERE ile > 1 GROUP BY t1.name ORDER BY ile DESC
i sprawdź czy są zdublowane rekordy smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.