Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ranne wstawanie :)
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2
Moli
Temat na luzie ale problem poważny smile.gif Jak radzicie sobie z rannym wstawaniem (ok. 6) ? Zimny prysznic itp. ? smile.gif Wiem że wszystko zależy od silnej woli, ale jak sobie "pomagacie" wstać ? smile.gif

ps. Oczywiście wczęsniejsze położenie się spać nie wchodzi w grę. Czasami po prostu nie można smile.gif
wookieb
n95 potrafi być bardzo głośna. Wstawiam ją w drugim końcu pokoju i musisz wstać, żeby ją wyłączyć smile.gif
Jednak jak sądzę najlepszym budzikiem może być pies smile.gif
sowiq
A ja mam jakoś tak, że jak mam wstać na coś ważnego (np. egzamin, czy jakiś poranny wyjazd), to się mobilizuję na tyle, że mogę wstać bez problemu o 5:30 po 3 godzinach snu. Ale jeśli w grę wchodzi zwykła pobudka do pracy na 9:00, to po 4 razy włączam drzemkę w budziku. Wolę nie zjeść śniadania, ale pospać te 15 minut dłużej. Więc chyba wszystko zależy od nastawienia organizmu.

Artykuł o wczesnym wstawaniu (from Wykop.pl)
patryczakowy
Cytat(Moli @ 23.06.2009, 10:34:22 ) *
Jak radzicie sobie z rannym wstawaniem (ok. 6) ? Zimny prysznic itp. ?

Chyba żartujesz 6 to już prawie południe smile.gif o tej godzinie to nie mam żadnych problemów wstać
Spawnm
hehe z psami się zgodzę mam obecnie 2 i potrafią rano o sobie dać znać ;]
Ale lepszym sposobem jest obudzić się i po chwili zasnąć tak na 30-60 min człowiek potem budzi się wyspany smile.gif
Moli
@wookieb - N95 mam i wiem jak jest głośna smile.gif hehe. No a psa nie mam smile.gif

@sowiq - Chodzi mi o normalne, monotonne wstawanie smile.gif Drzemka w budziku dobra sprawa, ale można i po ostatnim dzwonieniu nie wstać smile.gif Dzięki za linka, mam ten blog w rssach ale nie czytałem tego smile.gif

@patryczakowy - Hehe ja niestety mam smile.gif

@Spawnm - Psi sposób odpada obecnie smile.gif
wookieb
Tylko z psami jest pewien problem. Jak je nastawić na ustaloną godzinę smile.gif?
sowiq
Cytat(Moli @ 23.06.2009, 10:47:19 ) *
Drzemka w budziku dobra sprawa
Przeklinam człowieka, który ją wynalazł za każdym razem kiedy zaśpię winksmiley.jpg
patryczakowy
Cytat(Spawnm @ 23.06.2009, 10:45:23 ) *
Ale lepszym sposobem jest obudzić się i po chwili zasnąć tak na 30-60 min człowiek potem budzi się wyspany smile.gif

Tu się zgodzę niema nic lepszego jak człowiek wstanie i zobaczy że pół godziny temu powinien być w pracy od razu spać się odechciewa i do tego jakie tempo smile.gif
Moli
Cytat(patryczakowy @ 23.06.2009, 10:51:28 ) *
Tu się zgodzę niema nic lepszego jak człowiek wstanie i zobaczy że pół godziny temu powinien być w pracy od razu spać się odechciewa i do tego jakie tempo smile.gif

Hehe to prawda, ale takie wstawanie też nie wchodzi w grę smile.gif
patryczakowy
tak na poważnie to moja recepta jest prosta i sprawdza się na wcześniejsze godziny wstaję od razu kawa-zimna wieczorem przygotowana oby czekać nie trza było później papieros, kawa tym razem ciepła, prysznic i do pracy (w drodze oczywiście jeszcze fajka), a śniadanie to już w pracy można zjeść
Spawnm
Cytat(patryczakowy @ 23.06.2009, 10:51:28 ) *

No nie o to mi chodziło winksmiley.jpg
Wstajesz wcześniej aby zaraz zasnąć , niesamowicie pomaga smile.gif
A potem przynajmniej 2 herbaty .
osl
ja tam mam prosty sposób - półtora roczna córeczka biggrin.gif
Codziennie o 6 budzi mnie głośne "Tataaaa... AM!" albo "Mleczka!" winksmiley.jpg
A jak się nie zwlokę z łóżka... to ona już znajdzie sposób, bez wątpienia winksmiley.jpg

Można sobie taki budzik załatwić dość łatwo, gorzej, że jest długi czas oczekiwania na dostawę tongue.gif
No i "eksploatacja" jest nietania biggrin.gif
Cysiaczek
Ja też przestawiam budzik codziennie biggrin.gif
Generalnie jednak po prostu wstaję bo kręgosłup moralny silniejszy mam niż sen. Ale było i ze dwa razy tak, że po prostu budzika nie słyszałem. smile.gif

Pozdrawiam
matixrr
Moim sposobem było 5 budzików ustawionych w Samsungu co 2-3 minuty a telefon leży oczywiście dalej ode mnie. Jednak nie była to chyba pełnia sukcesu bo na roku szkolnym nawet jak nie nastawiłem budzika to wstawałem o 5 a w weekend nawet 8 budzików nie pomaga.

Najlepiej jest poznać zasadę między fazami snu i starać się chodzić tak spać, że moment gdy mamy się obudzić wypada w płytkiej fazie snu dzięki czemu łatwiej wstać.
batman
Na szczęście nie mam problemu z wczesnym wstawaniem. Jak zaczynałem pracę, był z tym pewien problem, jednak obecnie zegar biologiczny tak się ustawił, że mimo chorobowego, budzę się przed 6.00.
Wcześniej po prostu wstawałem od razu po usłyszeniu budzika. Dosłownie zrywałem się na nogi i dzięki temu "jeszcze tylko 10 min." nie zamieniało się w godzinę.
erix
Cytat
Najlepiej jest poznać zasadę między fazami snu i starać się chodzić tak spać, że moment gdy mamy się obudzić wypada w płytkiej fazie snu dzięki czemu łatwiej wstać.

Z tego, co mi się obiło o uszy, każdy trwa 1.5h - lepiej pospać 6h niż np. siedem.

A co do wstawania - po prostu zachować stałe pory pobudki dzień w dzień i chodzić spać wtedy, kiedy się czuje zmęczenie... Jednak kodzenie do późnych godzin nocnych to zaburza, nie czuć czasem zmęczenia, a następnego dnia już jednak tak. tongue.gif
kamil4u
Wstań(zerwij się z łóżka) - zrób 5 pompek, 20 przysiadów i 10 podciągnięć na drążku to już raczej nie zaśniesz smile.gif

Metodę testował kolega - mu pomogła - mi wystarczy jeszcze silna wola smile.gif

A teraz wakacje to śpię do 10 smile.gif
Spawnm
Cytat(kamil4u @ 23.06.2009, 12:50:32 ) *
Wstań(zerwij się z łóżka) - zrób 5 pompek, 20 przysiadów i 10 podciągnięć na drążku to już raczej nie zaśniesz smile.gif

i mdlejemy haha.gif

Pisałem obudzić się i zasnąć tongue.gif
Crozin
Ze wstawaniem to nie problem... po prostu, wstajesz - do 2 min nie czuć już zmęczenia.
Gorzej usnąć... (bo to zawsze coś wtedy fajnego musi w TV lecieć biggrin.gif)
Moli
Fajny jest sposób Spawnm'a i działa smile.gif Też tak kiedyś robiłem smile.gif Dobry sposób jest jeszcze ustawieniem np. co 5min budzików, ale właśnie teraz to przestało działać bo przez sen wyłączam je smile.gif Chyba że ukryje telefon na drugim końcu pokoju smile.gif
ArekJ
Ja od tego roku będe musiał ok. 1,5h dojeżdżać do szkoły to będę musiał wasze sposoby testować. U mnie gorzej jest ze snem, bo zawsze "A tu sobie jeszcze pogram 5min w łóżku na konsolce" a 5min zamienia się w 5h, bo spać mi się nie chce tongue.gif Ostatnio kodziłem coś w nocy to przez cały dzień jakieś zawiechy łapałem bo siły nie miałem :/ A "chowanie budzika na drugim końcu pokoju" przerabiałem 3 lata temu i nawet działałO^
Moli
Hehe przerąbane są długie dojazdy, codziennie będziesz miał 3h z dnia wyjęte smile.gif Na samą jazdę w busie/pksie. Późne kładzenie się spać to też problem, ale wydaję mi się że łatwiej jest odmówić sobie grania na konsoli (chociaż swojego czasu też nocki zarywałem dla PES smile.gif) niż wstać rano gdzie jeszcze minuta przeradza się w 1h smile.gif
ArekJ
Ale to nie chodzi o to, że ja gram, żeby sobie pograć. Tylko próbuje usnąć, po 1h stwierdzam, że to bez sensu no to grać zaczynam tongue.gif No niby tak z tym jeżdzeniem, ale będę konsolkę sobie zabierał, albo netbook'a jak już kiedyś wniego zainwestuje winksmiley.jpg
erix
Cytat
Hehe przerąbane są długie dojazdy, codziennie będziesz miał 3h z dnia wyjęte Na samą jazdę w busie/pksie.

Od czego są e-booki, podcasty, itp? Każdą chwilę da się zagospodarować. [;
Speedy
Ustaw sobie w budziku to: http://mdawidm.wrzuta.pl/audio/2zeHzLzyH81/hej_miski biggrin.gif.
wookieb
Cytat(Speedy @ 23.06.2009, 21:28:40 ) *

Hahaha! Gdybym to usłyszał to bym nawet na drugi koniec miasta gnał , żeby to wyłączyć biggrin.gif
kamil4u
Wymiata smile.gif
.radex
Cytat(matixrr @ 23.06.2009, 11:56:34 ) *

To nie takie proste jak się wydaje - nie dla mnie. Ja mam dosyć często problemy z zaśnięciem i raz zasnę po 15 minutach, raz po 30 minutach, czasem po godzinie, dlatego ciężko mi to wykorzystać w praktyce.

PS. Co do dzwonka - majstersztyk tongue.gif
Speedy
Niedawno ustawiłem sobie tę melodyjkę w budziku. Gdy to słyszę, to od razu chce mi się śmiać, a pozytywny nastrój na dzień dobry dobrze wróży każdego dnia biggrin.gif.
Rafal Filipek
Osobiście jak mam przed sobą perspektywę spania przez 2 - 3 godziny po całonocnej pracy lub coś w tym stylu to wolę już się nie kłaść. Potem trzeba tylko jakoś wygrać z atakującym cię stanem wegetacji około 13 ale strzelasz dobrą kawę, 2 fajki i jest już ok. Jak dożyjesz do 14.30 bez zasypiania to możesz spokojnie do późna wytrzymać.
matixrr
Ja z tego budzika właśnie korzystałem przez cały rok szkolny i nigdy nie zaspałem biggrin.gif A co najdziwniejsze zawsze wstawałem już na początku pierwszych 5 sekund.

Co do fazy snu to owszem iż zdarzają się czasem problemy z pójściem spać, które potrafią u mnie trwać prawie 2 godziny, ale można próbować aby wstawać w ok. 1/2 płytkiej fazy snu dzięki czemu mamy zapas czasu właśnie na problemy z zaśnięciem.
sztosz
Cytat(Moli @ 23.06.2009, 10:34:22 ) *
Jak radzicie sobie z rannym wstawaniem (ok. 6)?

Że what? Ja sobie najzwyczajniej nie radzę biggrin.gif I jaki szczęśliwy z tego powodu jestem winksmiley.jpg
zwierzołak
popieram przedmówcę smile.gif chociaż z drugiej strony fajnie czasem poczuć chłodny świt, ale bardziej taki chłodny świt doceniam jak go poczuję raz na tydzień albo raz na kilka tyg z zależności od tego jak jestem zabiegany smile.gif
seth-kk
Cytat(.radex @ 24.06.2009, 00:22:03 ) *
To nie takie proste jak się wydaje - nie dla mnie. Ja mam dosyć często problemy z zaśnięciem i raz zasnę po 15 minutach, raz po 30 minutach, czasem po godzinie, dlatego ciężko mi to wykorzystać w praktyce...

pelen cykl snu trwa ok 1,5h - i w tych interwalach na ogol wystarcza nawet cichy budzik zeby go uslyszec wiec mozesz stosowac 2 - pierwszy cichy do przyjemnego wstawania i drugi glosny na wypadek gdyby pierwszy zawiodl
mozesz tez kupic budzik za kilkaset PLN i miec to zautomatyzowane w jednej skrzynce;)
Lion_87
Cytat
Jak radzicie sobie z rannym wstawaniem (ok. 6)?

Ja od dłuższego czasu wstaje o 6 ale cały czas na śpiąco wszystko robie...jem, myje się, ubieram. Fakt faktem już sie przyzwyczaiłem i jak jest 6 to wstaje niezależnie czy mi się chce czy nie - automatyka. Ale jak na dwór wyjde z domu to odmiana. Budze ise momentalnie. Gorzej jest w zime bo wtedy to masakra.... ciemno, zimno i w ogóle. Wtedy jak wyjde to i tak się chce mi spac bo tak ciemno. A jak jeszcze złapię miejsce w tramwaju to w ogóle tongue.gif

Powiem tak...są plusy i minusy ale pracować trzeba. smile.gif
sowiq
Cytat(seth-kk @ 24.06.2009, 09:27:31 ) *
mozesz tez kupic budzik za kilkaset PLN i miec to zautomatyzowane w jednej skrzynce;)
Albo kupić za jedną "set" budzik z odlatującym śmigiełkiem smile.gif Żeby go wyłączyć trzeba najpierw znaleźć śmigiełko, które poleciało... gdzieś http://www.toys4boys.pl/Latajacy-budzik-item238.html
Moli
Cytat
Że what? Ja sobie najzwyczajniej nie radzę

O to chodzi że ja też biggrin.gif Po to ten temat, bo niedługo będę musiał tak wstawać sad.gif

Budzik z latającym smigłem odpada, prędzej bym go rozwalił niż codziennie latał za tym śmigłem smile.gif
sztosz
Jeśli już muszę wstać o wczesnej porze, to koniecznie wstaje zaraz jak budzik zadzwoni, żadnego "jeszcze 5 minut", leżenia w łóżku etc. Wyłączasz budzik -> wstajesz -> dużo zimnej wody na twarz i kark i jakoś da się żyć winksmiley.jpg
Moli
@sztosz - Gorzej jak usiądziesz na chwilkę (np. żeby zjeść albo założyć skarpetki) smile.gif
mike
Cytat(Moli @ 24.06.2009, 13:53:39 ) *
@sztosz - Gorzej jak usiądziesz na chwilkę (np. żeby zjeść albo założyć skarpetki) smile.gif
Wtedy należy spać w skarpetkach http://www.youtube.com/watch?v=fBfQgcLvg-c
Przykro mi z powody Waszych problemów. Ja wstaję z reguły 06:30. Wcześniej nie mam potrzeby a jak ma to nie mam z tym żadnego problemu.
Ponadto moja doba aktywności trwa ok. 18 godzin.
chlebik
Generalnie wyznaje zasade, ze kazdy powinien spac tyle i w takich terminach jak mu organizm podpowiada. Znam ludzi, co zasypiaja o 21 i wstaja o 5 rano, znam takich (siebie), ze nawet gdybym sie polozyl o 22 to wstanie przed 8 rano bedzie koszmarem, a jak poloze sie o 2-3 w nocy (w sumie od 6 lat tak czesto robie) i wstane o 8.30 to jestem wypoczety i problemu nie ma.

No jednakze jesli juz trzeba rano wstac to nalezy odwolac sie do tego, co juz padlo - by nie wybudzac sie z glebokiej fazy snu tylko z plytkiej. Poza odpowiednim wykalibrowaniem tego NIEZAPADANIU w glebokie fazu sluza:

- jasno w pokoju (jak ma sie pozciagane zaslony/zaluzje to wstaje sie ciezko)
- glod (organizm, ktory idzie spac glodny zapada w glebszy sen bo wtedy mniejsze zuzycie energii, czesto tylko jest problem z zasnieciem smile.gif )
- odpowiednia wentylacja - w duchocie i goracu cholernie latwo wpasc w "gleboki dol" i wstac sie nie chce jak cholera.

Powyzsze wynikaja z doswiadczenia wlasnego i rozmow ze znajomymi.
.radex
Cytat(seth-kk @ 24.06.2009, 09:27:31 ) *
pelen cykl snu trwa ok 1,5h - i w tych interwalach na ogol wystarcza nawet cichy budzik zeby go uslyszec wiec mozesz stosowac 2 - pierwszy cichy do przyjemnego wstawania i drugi glosny na wypadek gdyby pierwszy zawiodl

Chyba mnie nie zrozumiałeś - ciężko mi wykorzystać fakt, że cykl trwa ok. 90 minut, bo mam często problemy z zaśnięciem, więc nie mogę ustawić budzika, żebym spał powiedzmy 7.5h
Jabol
Nie wstaje normalnie przed 8. Jak wstaje to się przeciągam, bananik na twarzy i dzień się rozkręca smile.gif. Jeżeli źle spałem to się przeciągam i dzień sie rozkręca. Nie ma "jak sobie radzę", po prostu jak trzeba wstać to wstaje. Oczywiście ranek musi być dość długi - zazwyczaj wstaje conajmniej na 90 min. przed wyjściem - więc spokojnie z rana śniadanie, kawę i poranne wiadomości mogę do siebie przyjąć.
pgolob
Najlepszy sposób: nie wstawać winksmiley.jpg
Spawnm
Cytat(Jabol @ 24.06.2009, 20:18:37 ) *
Jak wstaje to się przeciągam, bananik na twarzy i dzień się rozkręca smile.gif.

Co masz na myśli pisząc bananik ?
A najlepiej to się człowiek budzi jak go ktoś budzi i daje do łóżka gorącą herbatkę biggrin.gif
Lion_87
Cytat
A najlepiej to się człowiek budzi jak go ktoś budzi

Moli to może s@x na pobudzenie tongue.gif <- Spawnm sugeruje tongue.gif
Jabol
Cytat(Spawnm @ 24.06.2009, 20:22:07 ) *
Co masz na myśli pisząc bananik ?

Nie znasz tego stwierdzenia? To może dość regionalne określenie wstydnis.gif ... Po prostu uśmiech na twarzy.
in5ane
Cytat(Jabol @ 24.06.2009, 18:46:42 ) *
Nie znasz tego stwierdzenia? To może dość regionalne określenie wstydnis.gif ... Po prostu uśmiech na twarzy.

On pomyślał o innym bananie wstydnis.gif
Spawnm
Cytat(in5ane @ 24.06.2009, 20:53:01 ) *
On pomyślał o innym bananie wstydnis.gif

ciekawe... w sumie to nie wiedziałem jak potraktować tego banana dlatego się zapytałem tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.