Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PhpPgAdmin - problem z logowaniem :/
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
borec
z ciekawosci skompilowalem sobie PGSQL 7.4.1, wszystko ladnie pieknie, sciagnolem phppgadmina, zedytowalem configa, odpalam z przegladarki i... Logowanie niedozwolone :? dlaczemu?
borec
anybody :?:
enceladus
Za mało informacji... może nie masz dostępu w konfiguracji pgsql-a questionmark.gif mozesz się połączyć z linii komend questionmark.gif łączysz się po sockecie, localhoscie questionmark.gif
Ludzie - opisujcie dokładniej problemy - bo na zasadzie "NIE DZIAŁA MI" to można odpowiedzieć - że poleciała binarka pgsql-a i dlatego właśnie nie działa smile.gif
Jabol
no właśnie. Odpaliłeś w ogóle pgsqla? Daj ps auxww | grep postgres.
Sprawdź czy łaczysz się przez poprawne hasło (hasła zmienia się "ALTER USER xxx WITH password 'twoje haslo'").
Sprawdź logi postgresa, może wystąpiły jakieś błędy bazy?
A może po protu nie masz wkompilowane obsługi postgresa do php?
borec
to fakt tongue.gif to ze:
:arrow: moge sie polaczyc z lini komend
:arrow: mam wkompilowanego w php
itd ujolem w "wszystko ladnie pieknie" ale widac przesadzilem tongue.gif

no wiec z lini komend wszystko dziala, sprawdzalem osobnym skryptem php (laczac sie nie podajac hosta, tylko podajac usera haslo i baze) i wszystko jest lux, cos jest nie tak z phppgadminem, tyklo co :?
Jabol
sprawdź plik pg_hba.conf ( sprawdź czy zezwala na połączenia z zewnątrz i na jakich zasadach ) i postgresql.conf ( sprawdz opcje tcp_ip ).
borec
hm, moze jakis inny jestem ale nie widze takich plikow nigdzie tongue.gif mam wersje 3.2.1
Jabol
Cytat
hm, moze jakis inny jestem ale nie widze takich plikow nigdzie tongue.gif mam wersje 3.2.1
lol mensch. to są pliki konfiguracyjne serwera
borec
:oops:

te pliki wygladaja ok, to wyglada tak jakby serwer byl wylaczony :?
Jabol
`ps auxww | head -1 && ps auxww | grep postgres`
carramba
w pliku konfiguracyjnym phppgadmina podaj mu na sztywno nazwe bazy danych z jaka ma sie laczyc najlepiej taka sama jak nazwa twojego usera.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.