Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaka rada na nieostre czcionki w IE7?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
marcini82
Witam!

Mamy juz finalna wersje IE7 (czyt. "najgorszego koszmaru webmastera" tongue.gif) i zauwazylem, ze czcionki sa w nim jakies takie wytluszczone i nieostre, az oczy bola kiedy czlowiek probuje cos poczytac.
Osobiscie patrzec na to nie moge.

Co moge zrobic jako tworca strony, aby napisy w IE7 wygladaly normalnie (tzn. jak w FF, Operze czy IE6)?
Moze trzeba ustawic jakas specjalna czcionke dla IE? Tylko jaka? Standardowo stosuje cos w stylu:
  1. font-family: verdana, arial, sans-serif;

Czy wiekszosc internautow jest teraz skazana na czytanie tych gownianych, nieostrych tekstow?
mike
Jedyne co możesz zrobić to poinformować ludzi jak to wyłączyć.
Za pomocą dostępnych Ci metod: XHTML, CSS, JavaScript, ... nic nie poradzisz.

1. Open IE7
2. Open Tool Menu
3. Click Internet Options
4. Click Advanced Tabs
5. Under Multimedia, clear the Use ClearType checkbox
6. Click OK X 2
mls
Cytat(marcini82 @ 27.10.2006, 09:28:25 ) *
Czy wiekszosc internautow jest teraz skazana na czytanie tych gownianych, nieostrych tekstow?

Nie. Większość webmasterów jest skazana na robienie stron poprawnie i w taki sposób, by wyglądały ładnie zarówno przy czcionkach bez antyaliasingu jak i z antyaliasingiem.

Na Mac-u antyaliasing czcionek jest standardem (inna sprawa, że wygląda on o niebo lepiej od microsoftowego cleartype), i nikomu to nie przeszkadza. Mamy XXI wiek, może czas już skończyć z tekstami pisanymi kanciastymi, "ostrymi", pikselowatymi fontami? smile.gif
mike
Cytat(mls @ 27.10.2006, 11:30:44 ) *
Nie. Większość webmasterów jest skazana na robienie stron poprawnie i w taki sposób, by wyglądały ładnie zarówno przy czcionkach bez antyaliasingu jak i z antyaliasingiem.

No delikatnie przesadzasz.
Przecież nie przeskoczysz preferencji przeglądarki.
Ciekaw jestem jak masz zamiar sprawić żeby strona wyglądała identycznie na I7 z antyaliasingiem i na IE6 bez.
Pokaż przykład a nie się mądrzysz. Bo tak to puste gadanie tylko.
mls
Cytat(mike_mech @ 27.10.2006, 11:38:47 ) *
Ciekaw jestem jak masz zamiar sprawić żeby strona wyglądała identycznie na I7 z antyaliasingiem i na IE6 bez.
Pokaż przykład a nie się mądrzysz. Bo tak to puste gadanie tylko.

Przeczytaj ze zrozumieniem mojego posta. A jak już przeczytasz, wskaż, gdzie napisałem słowo identycznie.
A od mądrzenia się są tu moderatorzy... Tylko bez urazy... winksmiley.jpg
marcini82
Tego sie wlasnie obawialem...
Bez urazy mls, ale jesli te nienaturalnie wytluszczone i nieostre czcionki uwazasz za przejaw postepu i technologii XXI wieku, to ja wolalem XX...
Ja tam wole te stare, przejrzyste i przede wszystkim nie meczace wzroku.

A moze jakas czcionka szczegolnie dobrze wyglada w IE7 (lepiej od Ariala czy verdany)?
nrm
Trzeba wyłączyć AA tak jak napisał mike_mech. Ja też nie mogłem przy aliasowanych fontach wytrzymać dłużej jak 5 minut, nie wiem po co to jest, może na nowych LCD to wygląda porządnie, na moim starym CRT wygląda koszmarnie i zresztą takie same problemy miałem na Linuksie gdzie tez się męczyłem z wyłączaniem aliasowanych fontów.
mls
normanos, bo antyaliasing powstał z myślą o LCD. Na CRT nawet czcionki bez antyaliasingu mogą wyglądać nieostro, na LCD zawsze będzie widać każdy piksel...
marcini82
Tylko ze na LCD te czcionki nie podobaja mi sie tak samo, jak na CRT snitch.gif
kamiseq
jakos nie zwrocilem an to uwagi, za to zauwazylem ze IE7 zle wykonuje skrypty JavyScripta tzn jesli pod IE6, FF czy opera. wiec dlaczego nie dziala pod IE7 - tak jakby zle byly rozpoznawane drzewo dokumentu. jesli wysyalam cos za pomoca HttpRequest to tez nie zawsze dziala!!!! czasem jest ok, a czasem zapytanie sie nei wykonuje i dodatkowo wyswietla w glownym oknie, wiec JS nic nie otrzymuje!!!:(
marcini82
To co stworzylem do tej pory w JavaScript/AJAX na szczescie dziala w IE7 (przetestowalem wszystkie rozwiazania zaraz po wyjsciu finalnej wersji).

Ale wlasnie tworze kolejny kawalek kodu w JS i widze, ze w FF nie ma wiekszych problemow, ale za to IE7 co chwile sie czegos czepia i wlacza debugger... angrysmiley.gif
kamiseq
wlasnie cos takiego.

u mnie raz dziala a raz mowi ze strona zawiera bledy ktorych jednak nie znajduje w ff javascript console

niestety ja mam win2000 i nie moge zainstalowac oficjalnej wersji - a w pracy mam bete i nie wiem czy nie poprawili jakis bleow. wiec jak moglbys sprawdzic to bede wdzieczny ( moze u cibie bedize dzialac)
oto strona
NoiseMc
Kamiseq ściągnij sobie FireBug, plugin do FF może coś pomoże. U mnie firebug jakieś błędy na tej stronie pokazuje ale nie wnikałem dokładnie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.