![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 1 Dołączył: 20.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mamy juz finalna wersje IE7 (czyt. "najgorszego koszmaru webmastera" ![]() Osobiscie patrzec na to nie moge. Co moge zrobic jako tworca strony, aby napisy w IE7 wygladaly normalnie (tzn. jak w FF, Operze czy IE6)? Moze trzeba ustawic jakas specjalna czcionke dla IE? Tylko jaka? Standardowo stosuje cos w stylu:
Czy wiekszosc internautow jest teraz skazana na czytanie tych gownianych, nieostrych tekstow? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jedyne co możesz zrobić to poinformować ludzi jak to wyłączyć.
Za pomocą dostępnych Ci metod: XHTML, CSS, JavaScript, ... nic nie poradzisz. 1. Open IE7 2. Open Tool Menu 3. Click Internet Options 4. Click Advanced Tabs 5. Under Multimedia, clear the Use ClearType checkbox 6. Click OK X 2 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy wiekszosc internautow jest teraz skazana na czytanie tych gownianych, nieostrych tekstow? Nie. Większość webmasterów jest skazana na robienie stron poprawnie i w taki sposób, by wyglądały ładnie zarówno przy czcionkach bez antyaliasingu jak i z antyaliasingiem. Na Mac-u antyaliasing czcionek jest standardem (inna sprawa, że wygląda on o niebo lepiej od microsoftowego cleartype), i nikomu to nie przeszkadza. Mamy XXI wiek, może czas już skończyć z tekstami pisanymi kanciastymi, "ostrymi", pikselowatymi fontami? ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie. Większość webmasterów jest skazana na robienie stron poprawnie i w taki sposób, by wyglądały ładnie zarówno przy czcionkach bez antyaliasingu jak i z antyaliasingiem. No delikatnie przesadzasz. Przecież nie przeskoczysz preferencji przeglądarki. Ciekaw jestem jak masz zamiar sprawić żeby strona wyglądała identycznie na I7 z antyaliasingiem i na IE6 bez. Pokaż przykład a nie się mądrzysz. Bo tak to puste gadanie tylko. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciekaw jestem jak masz zamiar sprawić żeby strona wyglądała identycznie na I7 z antyaliasingiem i na IE6 bez. Pokaż przykład a nie się mądrzysz. Bo tak to puste gadanie tylko. Przeczytaj ze zrozumieniem mojego posta. A jak już przeczytasz, wskaż, gdzie napisałem słowo identycznie. A od mądrzenia się są tu moderatorzy... Tylko bez urazy... ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 1 Dołączył: 20.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tego sie wlasnie obawialem...
Bez urazy mls, ale jesli te nienaturalnie wytluszczone i nieostre czcionki uwazasz za przejaw postepu i technologii XXI wieku, to ja wolalem XX... Ja tam wole te stare, przejrzyste i przede wszystkim nie meczace wzroku. A moze jakas czcionka szczegolnie dobrze wyglada w IE7 (lepiej od Ariala czy verdany)? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 627 Pomógł: 33 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trzeba wyłączyć AA tak jak napisał mike_mech. Ja też nie mogłem przy aliasowanych fontach wytrzymać dłużej jak 5 minut, nie wiem po co to jest, może na nowych LCD to wygląda porządnie, na moim starym CRT wygląda koszmarnie i zresztą takie same problemy miałem na Linuksie gdzie tez się męczyłem z wyłączaniem aliasowanych fontów.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
normanos, bo antyaliasing powstał z myślą o LCD. Na CRT nawet czcionki bez antyaliasingu mogą wyglądać nieostro, na LCD zawsze będzie widać każdy piksel...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tylko ze na LCD te czcionki nie podobaja mi sie tak samo, jak na CRT
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2005 Skąd: krakow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jakos nie zwrocilem an to uwagi, za to zauwazylem ze IE7 zle wykonuje skrypty JavyScripta tzn jesli pod IE6, FF czy opera. wiec dlaczego nie dziala pod IE7 - tak jakby zle byly rozpoznawane drzewo dokumentu. jesli wysyalam cos za pomoca HttpRequest to tez nie zawsze dziala!!!! czasem jest ok, a czasem zapytanie sie nei wykonuje i dodatkowo wyswietla w glownym oknie, wiec JS nic nie otrzymuje!!!:(
|
|
|
![]()
|
|
To co stworzylem do tej pory w JavaScript/AJAX na szczescie dziala w IE7 (przetestowalem wszystkie rozwiazania zaraz po wyjsciu finalnej wersji).
Ale wlasnie tworze kolejny kawalek kodu w JS i widze, ze w FF nie ma wiekszych problemow, ale za to IE7 co chwile sie czegos czepia i wlacza debugger... ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2005 Skąd: krakow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wlasnie cos takiego.
u mnie raz dziala a raz mowi ze strona zawiera bledy ktorych jednak nie znajduje w ff javascript console niestety ja mam win2000 i nie moge zainstalowac oficjalnej wersji - a w pracy mam bete i nie wiem czy nie poprawili jakis bleow. wiec jak moglbys sprawdzic to bede wdzieczny ( moze u cibie bedize dzialac) oto strona |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 10 Dołączył: 24.11.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kamiseq ściągnij sobie FireBug, plugin do FF może coś pomoże. U mnie firebug jakieś błędy na tej stronie pokazuje ale nie wnikałem dokładnie.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 2.07.2025 - 06:37 |