Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: getElementById - problem
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
ostrylg
Witam,

mam taki kod

1.  
  2. {if jakiś warunek}
  3. <script type="text/javascript">
  4.  
  5. parent.document.getElementById('lbClose').onclick();
  6.  
  7.  
  8. {/if}
  9.  

Generalnie chodzi o zamknięcie lyteboxa kiedy zostanie spełniony jakiś warunek. Na localhoscie śmiga aż miło (xampp) a na serwerze laohost.net nie chce działać. Od czego to może zależeć ?
#luq
Nie jestem przekonany czy w ogóle wywołanie onclick() jest prawidłowe, ogólnie powinno robić się tak jak Tutaj (tam też jest przykład).

JS i serwer nie mają żadnego powiązania, najwidoczniej warunek w PHP nie działa smile.gif
ostrylg
Hm, warunek jest spełniany na pewno, zresztą bez warunku też nie działa, nie mam pojęcia dlaczego na jednym serwerze nie działa a na drugim już tak. Spróbuję pokombinować z tym co dałeś, może się uda wink.gif

-- edit

no i działa, okazało się że podawałem złą ścieżkę do tego iframe'a, zamiast do serwera to do localhosta. Ale to pewnie wina późnej pory wink.gif Dzięki za pomoc !
kamil4u
Cytat
Nie jestem przekonany czy w ogóle wywołanie onclick() jest prawidłowe, ogólnie powinno robić się tak jak Tutaj (tam też jest przykład).

Samo wywłanie: element.onclick(); jest jak najbardziej prawidłowe. Ten kod co podałeś służy do tego, aby stworzyć fikcyjne zdarzenie(a raczej samą akcję) na raz - z dokładnymi parametrami tego zdarzenia. Co prawda z tego co pamietam tylko 1 z tego korzystałem i to dla zabawy, więc mogłem coś nieznacznie przekręcić.
#luq
Ja w sumie też pewnien tego co napisałem nie jestem, nigdy w czystym JSie nie wywoływałem jakiegoś zdarzenia, a w jQ robi się to tak:

[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. elem.trrigerHandler('click');

w Mootoolsie, tak:

1. elem.fireEvent('click');

więc stąd moje wątpliwości wink.gif
kamil4u
Poczytałem i już wiem smile.gif - w czystym JS, w zależności jak dodajesz zdarzenie( Twój kod był dobry):
  1. <span onclick="alert('test1');" id='test1'>klik 1</span> -- <span onclick="document.getElementById('test1').onclick();">symulacja 1</span>
  2.  
  3. <br><br>
  4.  
  5. <span id='test2'>klik 2</span> -- <span onclick="document.getElementById('test2').onclick();">symulacja2</span>
  6. <script>
  7. document.getElementById('test2').onclick = function(){ alert('test2'); }
  8. </script>
  9.  
  10. <br><br>
  11.  
  12. <span id='test3'>klik 3</span> -- <span onclick="test3();">symulacja 3</span>
  13. <script>
  14. function test3(){
  15. var evt = document.createEvent("MouseEvents");
  16. evt.initMouseEvent("click", true, true, window,
  17. 0, 0, 0, 0, 0, false, false, false, false, 0, null);
  18. document.getElementById('test3').dispatchEvent(evt);
  19.  
  20. // dla IE tylko: fireevent
  21. }
  22.  
  23. document.getElementById('test3').addEventListener('click',function(){ alert('test3'); }, false );
  24. </script>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.