Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: nowy dział?
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
Spawnm
Witam,
Co administracja by powiedziała na wprowadzenie działu książki gdzie każdy mógł by skomentować/wypowiedzieć się na temat jakiejś książki
1 książka=> 1temat , na forum padały już takie luźne propozycje w postach użytkowników .
nospor
osobiscie jestem za.
Teraz mamy jeden temat, który na dobrą sprawe nie jest do przejscia (ma za duzo postow).
Kiedys probowalem rozbic to na jeden temat do kazdego dzialu, ale zostałem przeforsowany. Nie jestem jednak pewien czy Twoja propozycja tez jest do konca ok.

Mozna by wiec wspolnie sie zastanowic na roznymi wariantami i wybrac najlepszy
Spawnm
to może zrobić jak na forum PHP gdzie są pod fora
tym sposobem w forum książki damy 'działy' php, js, mysql, html i css , inne
phpion
Ja byłbym za najprostszym rozwiązaniem czyli utworzeniem osobnego subforum na poziomie "Przedszkole", "PHP" itd. o nazwie np. "Książki". DO każdej książki przypasowany byłby 1 temat, żeby nie robiło się bałaganu. W przypadku dublowania wątków dotyczących tej samej książki wystarczyłoby odsyłać klienta do odpowiedniego tematu oraz "zamykam potem wywalę" smile.gif
kwiateusz
albo zwyczajnie połącz tematy smile.gif wizja temat na ksiazke moze byc, acz problem będzie przy tym jak np ja sie zapytałem ktora ciekawsza z 2 ksiazek smile.gif bo 2ch tematów nie zrobie, a niby 1 temat na 1 ksiazke...
phpion
Cytat(kwiateusz @ 7.04.2009, 21:39:12 ) *
problem będzie przy tym jak np ja sie zapytałem ktora ciekawsza z 2 ksiazek smile.gif

O jeju, będzie regulamin to się postraszy warnami smile.gif hehe. A na poważnie: wówczas chyba możnaby założyć osobny topic A vs. B. Nic strasznego przez to się nie stanie. Dyskusja dotycząca tylko danej książki byłaby w jednym temacie, a porównania i 'versusy' mogłyby być w osobnych.
Spawnm
w przypadku mojej propozycji o osobne forum z podforami
sprawa była by prosta -> na podforach tylko rozmowy o konkretnych tytułach a ogólnym forum książki o tym która lepsza smile.gif
kwiateusz
i jeszcze podzielmy zeby kazde wydawnictwo mialo swoje podforum, a tam kazdy autor następne, czy to nie jest za duze rozdrabnianie się? a jak ksiazka bedzie o php, mysql i apache to gdzie wrzucić? smile.gif
Spawnm
ale się czepiasz tongue.gif
działy
php i bazy danych
JavaScript, HTML \ XHTML, CSS
XML i AJAX.
Serwery WWW //Apache, IIS
inne

smile.gif
kwiateusz
mysle przyszłościowo smile.gif na mysli mam potworki typu http://helion.pl/ksiazki/lapzap.htm
Spawnm
o kurcze biggrin.gif a photoshopa nie dało się dodać haha.gif

jest dział inne , nie widzę problemu winksmiley.jpg

//edit

proponuję dać takie rozwiązanie chociaż na jakiś czas, ot tak na próbę.
jak się sprawdzi a pewnie tak to oczywiście zostanie smile.gif
erix
Cytat
acz problem będzie przy tym jak np ja sie zapytałem ktora ciekawsza z 2 ksiazek bo 2ch tematów nie zrobie, a niby 1 temat na 1 ksiazke...

Od tego IMHO byłby wątek w Hydeparku.

Ale jestem za tym, aby wydzielić tego jednego tasiemca na kilka takich krótszych. Forma? Hmm, w sumie, to osobny dział by nie zaszkodził; np. w głównym dziale opisy/pytania 1 temat = jedna książka + poddział "walka książek", czy coś takiego. Byłoby czytelnie, nowi by się nie zniechęcali, a to Forum chyba nie jest stroną główną Google, żeby pilnować limitu ~28 słów. ;p
phpion
Cytat(kwiateusz @ 7.04.2009, 23:10:16 ) *
mysle przyszłościowo smile.gif na mysli mam potworki typu http://helion.pl/ksiazki/lapzap.htm

Dlatego ja byłbym za utworzeniem 1 subforum, gdzie byłyby tematy zawierające w swojej nazwie tytuł książki. Natomiast w przypadku dalszych podziałów subforum należałoby chyba wybrać temat przewodni danej książki (w zameiszczonym przykładzie byłoby to pewnie PHP).
jarek_bolo
Ja jestem za podziałem takim:
  • Książki
    • Konkretna Książka
      • tutaj 1 temat = 1 książka
    • Porównania Książek
      • tutaj dyskusje porównujące
      • dyskusje o wyższości jednego wydawnictwa nad drugim
      • itd.
Spawnm
jestem za smile.gif
bim2
Za. A co do potworków, to 1 temat w jakimś dziale dotyczącego książki o odnośniki w innych działach. Wtedy książkę mamy w kilku działach a temat jeden smile.gif
kwiateusz
a prawda mozna przenosić tematy zostawiając do niego link, to tez jakieś rozwiązanie
Cysiaczek
Moja propozycja jest następująca:

Wprowadzamy 2 nowe działy:

SEO

Książki

SEO to po prostu forum dotyczące optymalizacji - nic więcej - żadnych subfor
Książki: Przyklejone tematy dotyczące konkretnych książek (nazwa tematu, to pełna nazwa książki).
Pod przyklejonymi tematami normalne forum dotyczące książek o programowaniu - błędy, ciekawostki, porównania.
Dlaczego nie można tych błędów i ciekawostek dać w przyklejonym temacie? Ano, można, ale temat przyklejony powinien zawierać informacje napisane poprawną polszczyzną, a moderowana zawartość ma być gwarantem istotnych informacji

Za tym rozwiązaniem przemawia bardziej płaska struktura forum, która w wypadku tytułów książek jest bardziej zasadna niż subforum.

Pozdrawiam i czekam na opinie. Nie forsuję na siłę - czekam na argumenty
Spawnm
dał bym podforum z opiniami itp, w momencie gdy pojawi się opis 100 książek to zwykłe tematy musiały by polecieć na kolejną stronę
albo startowa by się ładowała godzinę ...
Cysiaczek
Tak, to jest rzeczowy argument smile.gif

@kwiateusz - poustawiasz? smile.gif (ale nie dziś, poczekajmy, może ktoś coś powie)

@jarek_bolo - Porównania Książek - nie wiem, czy takie subforum byłoby wykorzystane. Mogłoby świecić pustkami. smile.gif
Spawnm
w sumie to najlepszym wyjściem było by dać forum książki i podforum pytania
w głównym forum temat->tytuł-> opis konkretnych książek i posty->opinie useró
w pytania -> a vs b itp
kwiateusz
No to czekam na klarowna sytuacje smile.gif a w miedzyczasie ustalcie gdzie ma sie znaleźć z dokładnością pod którym działem smile.gif
piotrooo89
podpisuje się pod tym rękami i nogami. zadałem konkretne pytanie w tym dziale i nikt mi nie odpowiedział być może nie wie choć trudno mi w to uwierzyć.

myślę że każde rozwiązanie niesie za sobą pewne konsekwencje. choć zawsze można coś zmienić jak nie będzie się sprawdzać, prawda?
Spawnm
Cytat(kwiateusz @ 8.04.2009, 22:54:00 ) *
No to czekam na klarowna sytuacje smile.gif a w miedzyczasie ustalcie gdzie ma sie znaleźć z dokładnością pod którym działem smile.gif

Mi by pasowało nad hydeparkiem
jarek_bolo
Cytat(Cysiaczek @ 8.04.2009, 22:43:51 ) *
@jarek_bolo - Porównania Książek - nie wiem, czy takie subforum byłoby wykorzystane. Mogłoby świecić pustkami. smile.gif

Nazwę subforum rzuciłem luźno, można zmienić, na Ogólna dyskusja o książkach, czy jakoś tak.

Generalnie to według mnie na formułę "1 książka - 1 temat" trzeba wydzielić osobne subforum, żeby nie kombinować z przyklejaniem tematów.
Czy robić drugie subforum na dyskusje ogólne to już nie wiem, bo jeśli dało by się tak:
  • Książki
    • Konkretna Książka - subforum
      - 1 temat - 1 książka,
      - 1 temat - 1 książka, itd.
    - Jakiś temat, ogólny jako temat, nie subforum
    - Jakiś temat, ogólny 2 jako temat, nie subforum, itd.

To wtedy było by najlepiej chyba. To subforum o konkretnych książkach było by wtedy przyklejone na górze, głównego forum Książki.

edit:
bawiłem się formatowaniem tej listy, bo coś się zmieniło w wyświetlaniu, ktoś mi grzebał w poście dry.gif Inaczej są zagnieżdżone znaczniki widzę smile.gif
Cysiaczek
@jarek_bolo - i takie coś popieram smile.gif

Pozdrawiam.
Spawnm
a czym to się różni od tego co podałem na górze strony ?
Zamieniona została kolejność...
Ale w sumie to bez znaczenia smile.gif

//edit

Jeśli nikt już nic nie ma do dodania to chyba czas wejść w admin panel i dodać forum winksmiley.jpg
Cysiaczek
Cytat
a czym to się różni od tego co podałem na górze strony ?
Zamieniona została kolejność...

Ale padło kilka propozycji, inne zostały odrzucone. To się nazywa wymianą poglądów smile.gif
Spawnm
osobiście wchodząc w dział książki wolał bym zobaczyć opis książek niż zwykłe rozmowy ,
teraz pytanie jak inni wolą smile.gif
phpion
Cytat(Spawnm @ 10.04.2009, 10:02:17 ) *
osobiście wchodząc w dział książki wolał bym zobaczyć opis książek niż zwykłe rozmowy

Przypomnijmy, że cały czas jest to forum dyskusyjne. Jeżeli chcesz przeczytać opis książki to wejdż sobie np. na helion.pl smile.gif
Spawnm
tak ale pod tym opisem była by rozmowa na temat tej jednej książki smile.gif
a rozmowy typu a vs b w subforum
jarek_bolo
Cytat(Spawnm @ 10.04.2009, 10:18:27 ) *
tak ale pod tym opisem była by rozmowa na temat tej jednej książki smile.gif
a rozmowy typu a vs b w subforum

W sumie racja, czyli subforum zrobić dla dyskusji ogólnych, a wątki 1 temat - 1 książka pakować do głównego działu Książki, czyli to wyglądało by tak:
  • Książki
    • Dyskusje o Książkach - subforum
      - Jakiś temat, ogólny, np. książka vs. książka,
      - Jakiś temat ogólny 2, itd.
    - 1 temat - 1 książka
    - 1 temat - 1 książka, itd.
bim2
Ostatnia propozycja jak najbardziej mi pasuje smile.gif
piotrooo89
propozycja ~jarka_bolo jest IMHO najrosądniejsza. czekamy z niecierpliwością na zdanie Adminów/Zarządu.
Cysiaczek
Tak i ta propozycja będzie wdrożona. Myślę, że nic innego nie wymyślimy, a nawet jeśli, to będzie to przerost formy nad treścią.

Pozdrawiam.
kwiateusz
mi jakoś nie pasuje nazwa "Dyskusje o Książkach" bo nijak nie tłumaczy do czego to subforum, a ja dziś mam niemoc Twórczą i nic ciekawszego nie moge wymyślić... jakieś sugestie? a nie pasuje mi z racji że całe forum o ksiazkach będzie służyło dyskusji/wymianie pogladow/ocenie danej ksiazki (wiem jaka role ma pelnic subforum lecz nazwa tego nie sugeruje...)
Spawnm
~Pytania
'zastanawiasz się która książka jest lepsza? A może nie wiesz od czego zacząć?'

// I jak tam , robimy smile.gif
kwiateusz
dział jest czeka, kilka klikniec i sie pokaze, ale jeszcze chwila

edit: zapraszamy smile.gif
na hydeparku się sprzątnie temat niedługo smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.