Jestem nowy na forum i jak większość bardziej potrzebuję pomocy niż będę pomocny.
Aczkolwiek.... Nigdy nic nie wiadomo.
Mam problem z mapą Google. Nie wiem jak przypisać wartość współrzędnych do "value" pola input. Poniżej jest kod mapki którą mam na stronie i działa idealnie:
tutaj przykład
W momencie kiedy kliknę na jakiś punkt na mapie pojawia się dymek z adresem i współrzędnymi. Wszystko "perfekt"!
Natomiast to co mnie boli to to, jak wyciągnąć wartości współrzędnych oraz adresu klikniętego punktu poza JS w sekcji head i przypisać później do "value" pola input.
Może istnieje jakaś tablica zmiennych wygenerowanych podczas wczytywania strony lub funkcja odwołująca się do tych zmiennych. Proszę o pomoc.
<script type="text/javascript"> var mapa; // obiekt globalny var geokoder = new GClientGeocoder(); function mapaStart() { if(GBrowserIsCompatible()) { mapa = new GMap2(document.getElementById("mapa")); mapa.setCenter(new GLatLng(52.732529,15.236930),15); mapa.setUIToDefault(); // ustawia interfejs jak w Google Maps GEvent.addListener(mapa,'click',function(obiekt,punkt) { if(!obiekt && punkt) { geokoder.getLocations(punkt,function(odpowiedz) { if(!odpowiedz || odpowiedz.Status.code != 200) { alert('Nie udało się ustalić adresu!'); } else { var adres = odpowiedz.Placemark[0].address; var wspolrzedne = new GLatLng(odpowiedz.Placemark[0].Point.coordinates[1],odpowiedz.Placemark[0].Point.coordinates[0]); var tekst = '<h3 class="dymek">Szczegóły klikniętego punktu</h3>'; tekst += '<p class="dymek">'+wspolrzedne+'</p>'; tekst += '<p class="dymek"><strong>adres</strong>: '+adres+'</p>' mapa.openInfoWindowHtml(wspolrzedne,tekst); } }); } }); } } function dodajMarker(lat,lon,opcje) { // obiekt mapa jest obiektem globalnym! mapa.addOverlay(new GMarker(new GLatLng(lat,lon),opcje)); } </script> </head> <body onload="mapaStart()" onunload="GUnload()"> <div id="mapa" style="width: 700px; height: 300px; border: 1px solid black; background: gray;"> <!-- tu będzie mapa --> </div> <p>Zaznacz na mapie swoją pozycję a następnie wyślij</p> <!-- ten formularz wyśle dane do pozycja.php na której wydrukuje współrzędne i adres zaznaczonego punktu --> <form name="formularz" action="pozycja.php" method="post"> <input type="hidden" name="pozycja" value="???"> <input type="hidden" name="adres" value="???"> <input type="submit" value="Wyślij"> </form> </body> </html>