Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mailto:...&attach= ...?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
zombie
Moje pytnie dotyczy w prawdzie HTML'a albo i Windy, ale... php to wszak szczebel wyzej, wiec mam nadzieje, ze znajdzie sie pomocny mozg...

Otoz... potrzeba jest taka, by kliknieciem w link otworzyc okno programu pocztowego z domyslną trescią i uwaga... ZAŁĄCZNIKIEM.

Poza tym nie moge znalezc odpowiednika entera, by w zmiennej &body= wstawiac przejscie do nastepnej linijki.

z gory dzieki za genialne rozwiazania smile.gif
kurtz
Cytat
Moje pytnie dotyczy w prawdzie HTML'a albo i Windy, ale... php to wszak szczebel wyzej, wiec mam nadzieje, ze znajdzie sie pomocny mozg...
1. http://webmaster.helion.pl/kurshtml/odsyla...cz/odsylacz.htm
2. zakoduj do porpawenego urla - np spacja to %20
3. nie pamietam zeby dalo sie zalczniki (nigdy nie widzialem)
4. nie dotyczy tylko ie
5. GOOOOOOOOOOOOGLE - to nie boli.
zombie
Cytat

dzieki, ale tyle co tam jest, juz wiem

Cytat

to wiem, ale jak jest enter? (n nie dziala)

Cytat
3. nie pamietam zeby dalo sie zalczniki (nigdy nie widzialem)

ja tez nie i to jest wlasnie problem

Cytat
5. GOOOOOOOOOOOOGLE - to nie boli.

nie boli juz od dwoch dni. bezskutecznie
scanner
Cytat
Cytat
to wiem, ale jak jest enter? (n nie dziala)
Ludzie, czy wyście w szkole informatyki nie mieli? jak ja zaczynałem KAŻDY musiał znać na pamięć tablicę ASCII jak tabliczkę mnożenia.
Dla przypomnienia:
r -> CR -> Carriage return
n -> LF -> New line feed
zombie
Na informatyce ja mialem formatowanie dyskietki, DOS'a, Nortona Comandera i takie tam. :-) Kody ASCII tez testowalem. Chyba w zmiennej body wylaczony jest kod przejscia do linii nizej.

Dzieki!
scanner
Cytat
Chyba w zmiennej body wylaczony jest kod przejscia do linii nizej.
Eeeeeee?questionmark.gif?
evo
8O
http://php.net/urlencode lub w JS escape() :wink:

Kod
<a href="mailto:adres@poczta.onet.pl?body=linia1<?=urlencode("rn")?>linia2">Wyslij poczte</a>
zombie
Cytat
Cytat
Chyba w zmiennej body wylaczony jest kod przejscia do linii nizej.
Eeeeeee?questionmark.gif?

mailto:......?body=$zmienna - w $zmiennej jest najwyrazniej ignorowany znak linii nizej
zombie
Cytat
8O

Kod
<a href="mailto:adres@poczta.onet.pl?body=linia1<?=urlencode("rn")?>linia2">Wyslij poczte</a>

czad, ale to jest link na stronie offline. w php nie byloby problemu... :?
evo
Cytat
Cytat
8O

Kod

czad, ale to jest link na stronie offline. w php nie byloby problemu... :?

8O 8O 8O

samoinicjatywý troche kolego :wink:

zerknals bys w zrodlo to zobaczyl bys ze rn po zakodowaniu to %0D%0A

Kod
<a href="mailto:poczta@serwer.pl?body=linia1%0D%0Alinia2">wyslij poczte</a>

lub jesli to jest za ciezkie dla ciebie to escape() w JS
Kod
<script language="JavaScript">

document.write('<a href="mailto:poczta@serwer.pl?body=linia1'+escape('rn')+'linia2">wyslij poczte</a>');

</script>
evo
Cytat
mailto:......?body=$zmienna - w $zmiennej ...

laugh.gif laugh.gif laugh.gif

strasznie offline ta $zmienna :wink:
zombie
Dzieki. Faktycznie dziala, ale nie zalatwia sprawy zalacznika. Mniejsza. Rozwiazalem to formularzem i VBScriptem (kolega napisal laugh.gif).

Cytat
Cytat
mailto:......?body=$zmienna - w $zmiennej ...

laugh.gif laugh.gif laugh.gif
strasznie offline ta $zmienna :wink:

Nie masz sie czego czepic? :wink: Ludzie na tym forum sa przyzwyczajeni, ze jak przed wyrazem jest $, to to jest zmienna, dlatego tak napisalem.
evo
moglbys wrzucic tu ten skrypcik?
scanner
Cytat
mailto:......?body=$zmienna - w $zmiennej jest najwyrazniej ignorowany znak linii nizej
I Tak za bardzo Cię teraz nie rozumiem. Ktos tam pisał urlencode()... A przecież IMHO jeśli w urlu można dać %20 co jest hexadecymalnym zapisem ASCIIcode SPACJI to rownie dobrze można wstawić %__ (poszukaj) kod CR ® lub LF (n) questionmark.gif?

No chyba że sie mylę... ale jakos nie chce mi się w to wierzyć. Nie sprawdzałem, bo chwilowo w żadnyum moim projekcie nie mam wykorzystania mail() a pisac procedurki testowej mi się po prostu nie chce.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.