![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 296 Pomógł: 0 Dołączył: 9.05.2002 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moje pytnie dotyczy w prawdzie HTML'a albo i Windy, ale... php to wszak szczebel wyzej, wiec mam nadzieje, ze znajdzie sie pomocny mozg...
Otoz... potrzeba jest taka, by kliknieciem w link otworzyc okno programu pocztowego z domyslną trescią i uwaga... ZAŁĄCZNIKIEM. Poza tym nie moge znalezc odpowiednika entera, by w zmiennej &body= wstawiac przejscie do nastepnej linijki. z gory dzieki za genialne rozwiazania ![]() -------------------- audaces fortuna iuvat!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Moje pytnie dotyczy w prawdzie HTML'a albo i Windy, ale... php to wszak szczebel wyzej, wiec mam nadzieje, ze znajdzie sie pomocny mozg... 1. http://webmaster.helion.pl/kurshtml/odsyla...cz/odsylacz.htm
2. zakoduj do porpawenego urla - np spacja to %20 3. nie pamietam zeby dalo sie zalczniki (nigdy nie widzialem) 4. nie dotyczy tylko ie 5. GOOOOOOOOOOOOGLE - to nie boli. -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 296 Pomógł: 0 Dołączył: 9.05.2002 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat
dzieki, ale tyle co tam jest, juz wiem Cytat 2. zakoduj do porpawenego urla - np spacja to %20
to wiem, ale jak jest enter? (n nie dziala) Cytat 3. nie pamietam zeby dalo sie zalczniki (nigdy nie widzialem)
ja tez nie i to jest wlasnie problem Cytat 5. GOOOOOOOOOOOOGLE - to nie boli.
nie boli juz od dwoch dni. bezskutecznie -------------------- audaces fortuna iuvat!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Cytat Cytat 2. zakoduj do porpawenego urla - np spacja to %20 to wiem, ale jak jest enter? (n nie dziala)Dla przypomnienia: r -> CR -> Carriage return n -> LF -> New line feed -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Na informatyce ja mialem formatowanie dyskietki, DOS'a, Nortona Comandera i takie tam. :-) Kody ASCII tez testowalem. Chyba w zmiennej body wylaczony jest kod przejscia do linii nizej.
Dzieki! -------------------- audaces fortuna iuvat!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Cytat Chyba w zmiennej body wylaczony jest kod przejscia do linii nizej. Eeeeeee?![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
8O
http://php.net/urlencode lub w JS escape() :wink: Kod <a href="mailto:adres@poczta.onet.pl?body=linia1<?=urlencode("rn")?>linia2">Wyslij poczte</a>
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Cytat Chyba w zmiennej body wylaczony jest kod przejscia do linii nizej. Eeeeeee?![]() mailto:......?body=$zmienna - w $zmiennej jest najwyrazniej ignorowany znak linii nizej -------------------- audaces fortuna iuvat!
|
|
|
![]()
|
|
Cytat 8O
http://php.net/urlencode lub w JS escape() :wink: Kod <a href="mailto:adres@poczta.onet.pl?body=linia1<?=urlencode("rn")?>linia2">Wyslij poczte</a> czad, ale to jest link na stronie offline. w php nie byloby problemu... :? -------------------- audaces fortuna iuvat!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Cytat 8O
http://php.net/urlencode lub w JS escape() :wink: Kod <a href="mailto:adres@poczta.onet.pl?body=linia1<?=urlencode("rn")?>linia2">Wyslij poczte</a> czad, ale to jest link na stronie offline. w php nie byloby problemu... :? 8O 8O 8O samoinicjatywý troche kolego :wink: zerknals bys w zrodlo to zobaczyl bys ze rn po zakodowaniu to %0D%0A Kod <a href="mailto:poczta@serwer.pl?body=linia1%0D%0Alinia2">wyslij poczte</a>
lub jesli to jest za ciezkie dla ciebie to escape() w JS Kod <script language="JavaScript">
document.write('<a href="mailto:poczta@serwer.pl?body=linia1'+escape('rn')+'linia2">wyslij poczte</a>'); </script> |
|
|
![]()
|
|
Cytat mailto:......?body=$zmienna - w $zmiennej ...
![]() ![]() ![]() strasznie offline ta $zmienna :wink: |
|
|
![]()
|
|
Dzieki. Faktycznie dziala, ale nie zalatwia sprawy zalacznika. Mniejsza. Rozwiazalem to formularzem i VBScriptem (kolega napisal
![]() Cytat Cytat mailto:......?body=$zmienna - w $zmiennej ...
![]() ![]() ![]() strasznie offline ta $zmienna :wink: Nie masz sie czego czepic? :wink: Ludzie na tym forum sa przyzwyczajeni, ze jak przed wyrazem jest $, to to jest zmienna, dlatego tak napisalem. -------------------- audaces fortuna iuvat!
|
|
|
![]()
|
|
moglbys wrzucic tu ten skrypcik?
|
|
|
![]()
|
|
Cytat mailto:......?body=$zmienna - w $zmiennej jest najwyrazniej ignorowany znak linii nizej I Tak za bardzo Cię teraz nie rozumiem. Ktos tam pisał urlencode()... A przecież IMHO jeśli w urlu można dać %20 co jest hexadecymalnym zapisem ASCIIcode SPACJI to rownie dobrze można wstawić %__ (poszukaj) kod CR ® lub LF (n) ![]() No chyba że sie mylę... ale jakos nie chce mi się w to wierzyć. Nie sprawdzałem, bo chwilowo w żadnyum moim projekcie nie mam wykorzystania mail() a pisac procedurki testowej mi się po prostu nie chce. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 00:02 |