Cysiaczek
17.10.2004, 16:38:11
Cześć.
Zainstalowanłem Apache 2.0.59, php 5.0.2, MySQL 5
Tandem Apache +php działa dobrze, ale w momencie, gdy odkomentuję w php.ini linijkę extension=php_mysql.dll , to php wyskakuje z komunikatem nastepującym
cannot find loadeble extension c:/serwer/php5/ext/php_mysql.dll
Nie moge tego zrozumieć, bo ustawiłem ścieżkę do katalogu z rozszerzeniami taka jak wyżej. Dala przykładu powiem, ze odkomentowanie linii np z biblioteką GD nie sprawia problemu.
Wykluczam możliwość braku tego pliku, bo sprawdziłem. Co więcej. Zajrzałem do manuala, gdzuie znalazłem info, że jest pottrzebna dodatkowa bibloiteka LIBMYSQL.dll . i.... o dziwo jest w katalogu głównym PHP5. Probowałem przegywać pliki do katalogów głównego i do EXT, ale nie pomaga.
Proszę o pomoc.
Podpowiem, ze sugerowałem się artykułem scannera na temat instalacji serwera. php i mysql'a
. Wziąłem poprawkę na no, że używam php5
bela
17.10.2004, 16:48:56
spróbuj przenieść do /windows/system w win 9*/ME albo do /winnt/system32 pod winem nt/2000/xp/2003
Cysiaczek
17.10.2004, 16:56:21
Taa. Już to przeczytałem parę tematów niżej i tam piszą, że nie pomoże taka zabawa. Momo to spróbuję. Może masz jakiś inny pomysł? Może MYSQL 5 dostarcza nowy moduł do PHP5?
A tak poza tym, to miałbym gdzieś przesiadkę na bazę MySql 5 , gdyby nie to, że serwer na który muszę pisac oprogramowanie właśnie za miesąc będzie na tym hasał i muszę miać taką konfiguracje, żeby skrypty zmodyfikować. Piepższony świat
Sh4dow
18.10.2004, 08:04:03
chodzi o to ze w php5 nalezy przegrac plik libmysql.dll do katalogu apache/bin. To zalatwia cala sprawe.
Jesli chodzi o mysql 5 to nie kozysta sie z zorszerzenia mysql tylko mysqli
rogrog
2.11.2004, 17:39:13
miałem ten sam problem - po skopiowaniu libmysql.dll do apache/bin moduł php_mysql.dll się załadował, ale nadal ten błąd występuje przy mySQLi. Wszystko tak jak Luken tylko MySQL 4.1
JacekQ
7.11.2004, 12:52:39
Jak instalowałem apache+php+myslq 4.1.7 miałem ten sam problem i rozwiązałem go w taki sposób:
- dodałem ścieżke do katalogu php (u mnie c:\php) do zmiennej windowsa path
- w php.ini ustawiłem extension_dir = ".\ext"
I zaczęło działać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.