![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Cześć.
Zainstalowanłem Apache 2.0.59, php 5.0.2, MySQL 5 Tandem Apache +php działa dobrze, ale w momencie, gdy odkomentuję w php.ini linijkę extension=php_mysql.dll , to php wyskakuje z komunikatem nastepującym cannot find loadeble extension c:/serwer/php5/ext/php_mysql.dll Nie moge tego zrozumieć, bo ustawiłem ścieżkę do katalogu z rozszerzeniami taka jak wyżej. Dala przykładu powiem, ze odkomentowanie linii np z biblioteką GD nie sprawia problemu. Wykluczam możliwość braku tego pliku, bo sprawdziłem. Co więcej. Zajrzałem do manuala, gdzuie znalazłem info, że jest pottrzebna dodatkowa bibloiteka LIBMYSQL.dll . i.... o dziwo jest w katalogu głównym PHP5. Probowałem przegywać pliki do katalogów głównego i do EXT, ale nie pomaga. Proszę o pomoc. Podpowiem, ze sugerowałem się artykułem scannera na temat instalacji serwera. php i mysql'a . Wziąłem poprawkę na no, że używam php5 -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
spróbuj przenieść do /windows/system w win 9*/ME albo do /winnt/system32 pod winem nt/2000/xp/2003
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Taa. Już to przeczytałem parę tematów niżej i tam piszą, że nie pomoże taka zabawa. Momo to spróbuję. Może masz jakiś inny pomysł? Może MYSQL 5 dostarcza nowy moduł do PHP5?
A tak poza tym, to miałbym gdzieś przesiadkę na bazę MySql 5 , gdyby nie to, że serwer na który muszę pisac oprogramowanie właśnie za miesąc będzie na tym hasał i muszę miać taką konfiguracje, żeby skrypty zmodyfikować. Piepższony świat -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzi o to ze w php5 nalezy przegrac plik libmysql.dll do katalogu apache/bin. To zalatwia cala sprawe.
Jesli chodzi o mysql 5 to nie kozysta sie z zorszerzenia mysql tylko mysqli -------------------- Warsztat: Linux: PHP, MySQL, Apache, NetBeans, C++, Qt-Creator
Użytkownik, słowo którego specjaliści IT używają, gdy chcą powiedzieć idiota Zarządzaj swoim budżetem domowym |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
miałem ten sam problem - po skopiowaniu libmysql.dll do apache/bin moduł php_mysql.dll się załadował, ale nadal ten błąd występuje przy mySQLi. Wszystko tak jak Luken tylko MySQL 4.1
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 3.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak instalowałem apache+php+myslq 4.1.7 miałem ten sam problem i rozwiązałem go w taki sposób:
- dodałem ścieżke do katalogu php (u mnie c:\php) do zmiennej windowsa path - w php.ini ustawiłem extension_dir = ".\ext" I zaczęło działać. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 08:22 |