Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Serwer - konta użytkowników.
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
miik
Witam,
mam zainstalowany serwer Apache2 + php 4.3.4 + MySQL na winXP.
Utworzyłem konta użytkowników i wszystko działa elegancko, tylko jest jeden problem chciałbym, aby można było regulować konta użytkowników.
Np. tworze jedno z ograniczeniem 15MB na ftp i bez php, a inne 20MB i z php. To tylko tak dla przykładu ale chciałbym robić dużo więcej ograniczeń, a nie wiem wogle gdzie to wszysko się ustala. :?:
rzseattle
Przeniesione z php Poczatkujacy.
Bakus
Muszę Cię zmartwić... takie ustawienia jak podałeś są nie dostępne pod windowsami...
Jedyną możliwością jest wykorzystanie substytutów zabezpieczeń, jak np. program serwera FTP, który może pilnować quoty na koncie, ale nie zapomnij, że użytkownicy mogą plikami zarządzać z poziomu php i to przez niego uploadować na serwer pliki, więc i w/w zabezpieczenie nie jest skuteczne...

Co za rozwiązanie w takim układzie polecić?? Linux, Unix, *BSD, Solaris... winksmiley.jpg
Ogólnie mówiąc, to im dalej od M$Windows, to tym bezpieczniej... walnij sobie to w ramkę nad kompem i/lub serwerem, a będziesz bardzo szczęśliwym człowiekiem...
pozmu
nie mam pojęcia o administracji pod linuxem (ale się uczę), a co dopiero pod windows, ale... po pierwsze, nie wiem, czy na win 2003 server nie ma jakichś opcji dla quoty itp., zaś po drugie, wpisanie w google odpowiednich haseł (http://www.google.com/search?q=windows+quota&ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=pl&lr= ) daje sporo wyników, więc zacznij od przeszukania Sieci za pomocą tej wyszukiwarki
miik
Mam już Linuxa dystrybucji Aurox. Podobno dobra i co najważniejsze Polska. Tylko jeszcze jej nie będę instalować bo nie mam czasu (jutro egzamin gimnazjalny sad.gif(((((((). Odezwe się w wakacje...
Poopieram że windoza jest do ....
MaKARON
Gdyby nie windows, nie zaczalbys nawet swojej przygody z komputerami.. wiec daruj sobie tego typu komentarze....

Wbrew pozorom jestem zatwardzialym linuksowcem, ale takie komentarze... drazniace sa? czyz nie?
miik
Ma ktoś taki modół pod Apache, który daje takie możliwości? :?:
Bakus
nie ma takiego... o czym już pisałem...
całość musisz oprzeć za uprawnieniach użytkowników do ich kont i systemie plików, który obsługuje quotę...
Cytat
czy na win 2003 server nie ma jakichś opcji dla quoty
takiej jak potrzebujesz nie ma...
obsługa quoty w windowsach pojawiła się razem a ntfs'em...
miik
Czyli rozumiem na windowsie nic z tego..... sad.gif
pozmu
co do modułu: niby coś jest, ale to chyba działa tylko z mod_perl: http://www.google.pl/search?q=apache+quota...8&start=10&sa=N
Zbłąkany
miik bakus ci napisal ze pod ntfs jest taka mozliwosc smile.gif zainstalujesz sobie 2k3 i jak zerkniesz we wlasciwosci folderu zakladka zabezpieczenia to masz cos takiego jak quota a co do zrodel to polecam lekture windows serwer 2003 poradnik administratora z wydawnictwa helion kosztuje cos kolo 90 zl ale warto dac czasem chodze do empiku sobie poczytac bo sa ta bardzo ciekawe informacje jak zabezpieczyc i skonfigurowac ten system do optymalnego wykorzystania smile.gif
Bakus
hehehe widzę, że mamy te same źródła informacji... winksmiley.jpg
Jojo
Cytat
(...) program serwera FTP, który może pilnować quoty na koncie, ale nie zapomnij, że użytkownicy mogą plikami zarządzać z poziomu php i to przez niego uploadować na serwer pliki (...)

Sądzę, że tu się mylisz. Jeżeli masz zainstalowany na komputerze z Windows server FTP, to jakbyś się nie łączył z tym komputerem, zawsze łączysz się poprzez ten właśnie program. Jeżeli masz konto użytkownika założone na tym serverze, to łącząc się z nim podając określony login i hasło, ten server nadal pilnuje uprawnień do zapisu plików i katalogów oraz quoty. Takie funkcje pod Windowsem oferuje na przykład Bulletproof FTP Server.
Zbłąkany
Jojo ale tak czy siak jest to kwestia ustawien ale to nie zmienia faktu ze jest to mozliwe smile.gif
Bakus
nie zgodzę się z Tobą Jojo...
Przykładowo: korzystając z TC wrzucam na serwer pliczek php, który odpowiada za upload plików.
Na tym kończę połączenie przez FTP i pliki wrzucam na serwer korzystając z wspomnianego skryptu php... Co ma do tego serwer FTP questionmark.gif? Przecież wykorzystuję tutaj serwer Apache (np.) i mod_php... serwer FTP nie ma tu nic do gadania...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.