![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam zainstalowany serwer Apache2 + php 4.3.4 + MySQL na winXP. Utworzyłem konta użytkowników i wszystko działa elegancko, tylko jest jeden problem chciałbym, aby można było regulować konta użytkowników. Np. tworze jedno z ograniczeniem 15MB na ftp i bez php, a inne 20MB i z php. To tylko tak dla przykładu ale chciałbym robić dużo więcej ograniczeń, a nie wiem wogle gdzie to wszysko się ustala. :?: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 554 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeniesione z php Poczatkujacy.
-------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Muszę Cię zmartwić... takie ustawienia jak podałeś są nie dostępne pod windowsami...
Jedyną możliwością jest wykorzystanie substytutów zabezpieczeń, jak np. program serwera FTP, który może pilnować quoty na koncie, ale nie zapomnij, że użytkownicy mogą plikami zarządzać z poziomu php i to przez niego uploadować na serwer pliki, więc i w/w zabezpieczenie nie jest skuteczne... Co za rozwiązanie w takim układzie polecić?? Linux, Unix, *BSD, Solaris... ![]() Ogólnie mówiąc, to im dalej od M$Windows, to tym bezpieczniej... walnij sobie to w ramkę nad kompem i/lub serwerem, a będziesz bardzo szczęśliwym człowiekiem... -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie mam pojęcia o administracji pod linuxem (ale się uczę), a co dopiero pod windows, ale... po pierwsze, nie wiem, czy na win 2003 server nie ma jakichś opcji dla quoty itp., zaś po drugie, wpisanie w google odpowiednich haseł (http://www.google.com/search?q=windows+quota&ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=pl&lr= ) daje sporo wyników, więc zacznij od przeszukania Sieci za pomocą tej wyszukiwarki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam już Linuxa dystrybucji Aurox. Podobno dobra i co najważniejsze Polska. Tylko jeszcze jej nie będę instalować bo nie mam czasu (jutro egzamin gimnazjalny
![]() Poopieram że windoza jest do .... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 1 Dołączył: 17.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdyby nie windows, nie zaczalbys nawet swojej przygody z komputerami.. wiec daruj sobie tego typu komentarze....
Wbrew pozorom jestem zatwardzialym linuksowcem, ale takie komentarze... drazniace sa? czyz nie? |
|
|
![]()
|
|
Ma ktoś taki modół pod Apache, który daje takie możliwości? :?:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie ma takiego... o czym już pisałem...
całość musisz oprzeć za uprawnieniach użytkowników do ich kont i systemie plików, który obsługuje quotę... Cytat czy na win 2003 server nie ma jakichś opcji dla quoty takiej jak potrzebujesz nie ma...
obsługa quoty w windowsach pojawiła się razem a ntfs'em... -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
Czyli rozumiem na windowsie nic z tego.....
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co do modułu: niby coś jest, ale to chyba działa tylko z mod_perl: http://www.google.pl/search?q=apache+quota...8&start=10&sa=N
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Developerzy Postów: 521 Pomógł: 13 Dołączył: 2.04.2004 Skąd: 52°24' N 16°56' E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
miik bakus ci napisal ze pod ntfs jest taka mozliwosc
![]() ![]() -------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..." Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL" |
|
|
![]()
|
|
hehehe widzę, że mamy te same źródła informacji...
![]() -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 405 Pomógł: 1 Dołączył: 19.09.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat (...) program serwera FTP, który może pilnować quoty na koncie, ale nie zapomnij, że użytkownicy mogą plikami zarządzać z poziomu php i to przez niego uploadować na serwer pliki (...)
Sądzę, że tu się mylisz. Jeżeli masz zainstalowany na komputerze z Windows server FTP, to jakbyś się nie łączył z tym komputerem, zawsze łączysz się poprzez ten właśnie program. Jeżeli masz konto użytkownika założone na tym serverze, to łącząc się z nim podając określony login i hasło, ten server nadal pilnuje uprawnień do zapisu plików i katalogów oraz quoty. Takie funkcje pod Windowsem oferuje na przykład Bulletproof FTP Server. -------------------- Rozwój cywilizacji informatycznej to wyścig między programistami, którzy wytwarzają coraz łatwiejsze
programy użytkowe dla idiotów, a światem produkującym coraz lepszych gatunkowo idiotów. Blog: Małolepszy.info |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Developerzy Postów: 521 Pomógł: 13 Dołączył: 2.04.2004 Skąd: 52°24' N 16°56' E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jojo ale tak czy siak jest to kwestia ustawien ale to nie zmienia faktu ze jest to mozliwe
![]() -------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..." Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL" |
|
|
![]()
|
|
nie zgodzę się z Tobą Jojo...
Przykładowo: korzystając z TC wrzucam na serwer pliczek php, który odpowiada za upload plików. Na tym kończę połączenie przez FTP i pliki wrzucam na serwer korzystając z wspomnianego skryptu php... Co ma do tego serwer FTP ![]() -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 01:09 |