Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Strona w wielu językach
Forum PHP.pl > Forum > PHP
styryl
Witam

Mam pytanie odnośnie stworzenia strony w wielu językach. W tym momencie mam to zrobione na plikach cookie a co za tym idzie adres w przeglądarce zostaje taki sam, czyli ktoś klika w odnośnik "po angielsku" w cookie ustawia mu się zmienna lang = en i zostaje załądowany plik z tablicą en.lang.php a chciałbym aby po kliknięciu w "po angielsku" w adresię strony było np www.strona.pl/en/index.html a nie jak jest teraz www.strona.pl/index.html. głownie chodzi o to zęby wyeliminować cookie.

Proszę o pomoc

Pozdro
piotrooo89
Temat: Wielojzykowo zachęcam do lektury.
styryl
Tak wiem czytałem ten temat jednak nie ma tam nic o tym jak przenieść zmienna en z pliku coockie do paska przeglądarki tylko o to mi chodzi resztę mam już zrobioną, może też być www.en.mojastrona.pl, tylko nie wiem jak to zrobić i jaką regułę dopisać do mod_rewrite
phpion
Doklejasz ją do każdego tworzonego linka (najwygodniej napisać sobie funkcję do generowania URLi). Następnie piszesz odpowiedni wpis do .htaccess z wykorzystaniem mod_rewrite aby nie traktował dwóch pierwszych znaków adresu jako katalogu, tylko jako nazwę języka.
styryl
A jak taka reguła ma wyglądać?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.