stanąłem właśnie przed trudnym wyborem skryptu.
Zajmuje się obsługą techniczną całkiem sporego forum.
Forum posiada jedynie pięć sub-for (jeśli to cokolwiek zmienia) ale na forum zarejestrowanych jest 10252 użytkowników, napisano 860561 postów a online przebywa średnio 80 użytkowników.
Forum stoi na phpBB3 i istnieje od kilku lat (wcześniej stało na phpBB2). Nie dostrzegam żadnych większych* problemów z działaniem jednak chciał bym popatrzyć na problem nieco bardziej przyszłościowo. Dowiedziałem się, że ponoć forum zżera zasoby/transfer za 1000 zł miesięcznie co nasunęło mi pewną myśl - może z jakichś przyczyn warto zmienić phpBB3 na jakieś komercyjne rozwiązanie typu IPB lub vBulletin ?
Nie jestem zbyt mocno poinformowany w temacie wydajności i zasobożerności tych skryptów dlatego chciałęm zapytać o zdanie użytkowników tego forum - czy warto zmienić phpBB na inny skrypt, który jest lepiej przystosowany do obsługi for o sporym ruchu ? Czy może się okazać, że za kilka lat, z powodu jeszcze większego ruchu forum po prostu padnie i nie wstanie?
Jeśli do diagnozy potrzebne są bardziej szczegółowe informację to pytajcie - chętnie je podam

Pozdrawiam i z góry dzięki,
Michał
* czasem występuje jakiś problem ze spójnością bazy danych (niestety nie jestem w stanie dokładnie zacytować błędu) i forum czasem okropnie spowalnia ale nie wiem czy to wina bardziej serwera czy skryptu.