![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 128 Pomógł: 1 Dołączył: 28.04.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
stanąłem właśnie przed trudnym wyborem skryptu. Zajmuje się obsługą techniczną całkiem sporego forum. Forum posiada jedynie pięć sub-for (jeśli to cokolwiek zmienia) ale na forum zarejestrowanych jest 10252 użytkowników, napisano 860561 postów a online przebywa średnio 80 użytkowników. Forum stoi na phpBB3 i istnieje od kilku lat (wcześniej stało na phpBB2). Nie dostrzegam żadnych większych* problemów z działaniem jednak chciał bym popatrzyć na problem nieco bardziej przyszłościowo. Dowiedziałem się, że ponoć forum zżera zasoby/transfer za 1000 zł miesięcznie co nasunęło mi pewną myśl - może z jakichś przyczyn warto zmienić phpBB3 na jakieś komercyjne rozwiązanie typu IPB lub vBulletin ? Nie jestem zbyt mocno poinformowany w temacie wydajności i zasobożerności tych skryptów dlatego chciałęm zapytać o zdanie użytkowników tego forum - czy warto zmienić phpBB na inny skrypt, który jest lepiej przystosowany do obsługi for o sporym ruchu ? Czy może się okazać, że za kilka lat, z powodu jeszcze większego ruchu forum po prostu padnie i nie wstanie? Jeśli do diagnozy potrzebne są bardziej szczegółowe informację to pytajcie - chętnie je podam (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Pozdrawiam i z góry dzięki, Michał * czasem występuje jakiś problem ze spójnością bazy danych (niestety nie jestem w stanie dokładnie zacytować błędu) i forum czasem okropnie spowalnia ale nie wiem czy to wina bardziej serwera czy skryptu. Ten post edytował Bajki 4.11.2011, 12:09:16 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 01:18 |