Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: <br> czy <br /> Jest bardziej poprawne?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Cinnanical
Witam. Jako iż zdania są podzielone, chciałbym się dowiedzieć, co tak na prawdę jest poprawne, <br> czy <br /> z xhtml.

Zapraszam do dyskusji.
!*!
html4 - <br>
xhtml - <br/>
html5 - niezalecany ustalasz to przy pomocy css. (zdawało mi się że był 'deprecated', co nie zmienia faktu że jest zbędny)
Crozin
Sprawa jest tutaj w brew pozorom nieco skomplikowana. Dla HTML4 oraz HTML5 serwowanego jako normalne text/html poprawnym zapisem jest <br>, jednakże zarówno dla czwórki i piątki istnieje wariant XHTML dla którego poprawną formą jest <br /> (koniecznie ze spacją przed zamykającym slashem). Jednakże by XHTML był XHTMLem musi być on serwowany z typem MIME application/xhtml+xml - tutaj pojawia się problem ze wsparciem dla IE < 9 ( http://caniuse.com/xhtml ).

Jednakże niezależnie od wybranego standardu zawsze polecam wersje XMLowską, ze względu na to, że nowy format HTMLa wprowadzony przez piątkę to jeden wielki pierdolnik. wink.gif

@!*!: Od kiedy to w HTML5 <br /> jest niezalecane?! http://dev.w3.org/html5/markup/br.html
kamil4u
Cytat
Jednakże niezależnie od wybranego standardu zawsze polecam wersje XMLowską, ze względu na to, że nowy format HTMLa wprowadzony przez piątkę to jeden wielki pierdolnik. wink.gif

To polecam trochę na wyrost chyba powiedziane. Nie ma przewagi między jednym, a drugim. Ja korzystam z <br> i nie wydaje mi się, żeby to była kwestia polecania, bądź nie, a jedynie indywidualnego stylu pisania. Coś jak:
Kod
while( true ){
  kod
}
, a
Kod
while( true )
{
  kod
}

Tak, więc odp. na pytanie stawiane pierwszym poście to: każda forma jest poprawna - pisz jak Ci wygodniej

Cytat
html5 - niezalecany ustalasz to przy pomocy css. (zdawało mi się że był 'deprecated', co nie zmienia faktu że jest zbędny)

Piszesz stronę z wierszami. Jak robisz odstępy?

!*!
Cytat(kamil4u @ 11.05.2013, 18:14:51 ) *
Piszesz stronę z wierszami. Jak robisz odstępy?

word-wrap:pre
white-space:pre
Spawnm
A to gdzie wy dajecie te <br /> że tak się zastanawiacie? Padding tak ustalacie?
Poprawnie jest tak jak wypluje nl2br(), zawsze działa wink.gif
kamil4u
@!*!: kurde, a mówiłem sobie, żeby w czasie juwenali nie pisać na forum smile.gif Oczywiście masz rację, a ja popełniłem straszny błąd.

Tak sobie myślę, gdzie ostatni raz użyłem <br>.. i rzeczywiście raczej z niego nie korzystam. Kiedyś pisałem <br style="clear: both;">, ale obecnie CSS.

Kolejna próba:
- W opowiadaniu przy dialogach
- przy haśle reklamowym:
Kod
<h3> motto jakieś tam <br> ciąg dalszy </h3>

Mimo wszystko użyłbym tu <br>, a nie white-space
!*!
Nie upieram się przy tym z uporem maniaka, po prostu myślę że i tak prędzej czy później br wyleci ze specyfikacji ;)

Cytat
W opowiadaniu przy dialogach

UL ? lub <dialog> z html5 ;)

Cytat
przy haśle reklamowym:

1. <h3> motto jakieś tam <span>ciąg dalszy<span> </h3>

1. span{display:block;color:red;font-size:10px/* czy cokolwiek :D*/}
kamil4u
Wiem, że da się to zrobić na milion sposobów. Pytanie czy się opłaca kombinować zamiast dać <br>. Albo inaczej: czy gdybym zrobił to na <br> ktokolwiek mógłby mi zarzucić jakiś błąd( brzydotę kodu smile.gif )? Tak jak ta moja gafa z wierszem.

Cytat
UL ? lub <dialog> z html5 wink.gif

Lista to moim zdaniem słaby pomysł( zważywszy, że czasami masz jeden dialog( wtedy już monolog ) ). Poza tym są też długie ciągi wypowiedzianych słów, gdzie nie opłaca się wrzucać wszystkiego do <li>, a co do dialog to dobra myśl moim zdaniem.

Cytat
<h3> motto jakieś tam <span>ciąg dalszy<span> </h3>

Ja daję <br> jak mówiłem można to zrobić na milion sposobów smile.gif

Cytat
Nie upieram się przy tym z uporem maniaka, po prostu myślę że i tak prędzej czy później br wyleci ze specyfikacji wink.gif

Ja uważam inaczej - czas pokaże smile.gif

Pozdrawiam
Crozin
@!*!: Mało prawdopodobne by BR wyleciało ze specyfikacji ze względu na brak sensownego odpowiednika dla przełamania linii w obrębie akapitu. Zresztą nie ma w ogóle potrzeby dla tworzenia odpowiednika.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.